Kilisede istismar haberleriyle sarsılan Belçika’da Papa’nın ziyareti boykot edilecek

Katoliklerin dini lideri Papa Francis'in rotasında Belçika var. Belçika bir seneyi aşkın süredir kiliselerde istismara maruz kalan çocukların ifadeleriyle sarsılırken bu ziyaret oldukça tepki çekti. Bazı siyasi partiler ziyareti boykot edecek.

Dünya 27 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis önümüzdeki günlerde Belçika’yı ziyaret edecek. Bu ziyaret bazı papazların cinsel istismar suçlarına karışması iddasının ardından zorlu geçecek gibi görünüyor. Belçika’nın Katolik Kiliselerine dair iddialar 2023 yılında Belçika televizyonlarında istismar mağdurlarının şok edici öykülerini yayınlayan bir belgeselin ardından gündeme geldi. Belgeselin yayınlanmasından neredeyse bir buçuk yıl sonra Papa Belçika’da yapacağı bir stadyum buluşmasına katılacak, 15 istismar mağdurunu da ziyaret edecek.

Papa’nın Brüksel Kral Baudouin Stadyumu’nda katılacağı buluşmanın biletleri saatler içinde tükendi. Bazı Belçikalılar Papa için heyecan duyarkan, bazıları ise bu ziyarete tepkili çünkü bu ziyaretin başka bir amacı olduğunu düşünüyor. Belçika’da bazı hükümet yetkililerinin yolsuzluk iddialarıyla yargılandığı bu günlerde Papa’nın ziyaretiyle gündemin değiştirilmeye çalışıldığı da iddialar arasında.

Siyasi partilerden tepki yağdı

Belçika’nın merkez ve sol partilerinden Papa’nın ziyaretine tepki yağdı. Buluşmaya katılmayacağını açıklayan Hıristiyan Demokratlar ve Flemenkler Partisi Başkanı Sammy Mahdi “Kilise’nin istsimar iddialarıyla bu şekilde başa çıktığını görmek çok üzücü. Bu yüzden davetleri kabul etmedik” dedi. Voouruit Partisi lideri Conner Rousseau “Mağdurlarla görüşmek elbette önemli ama daha önemli olan istismarı yok ederek gelecekte yeni mağdurların ortaya çıkmasını önlemektir. Mağdurlar bunu talep ediyor” diyerek stadyum buluşmasını boykot edeceklerini açıkladı.

‘Artık uyumuyorlar’

Belçika’nın Katolik Kiliseleri’nde yaşanan cinsel istismar vakalarını anlatan belgeselin yapımcısı Ibbe Daniels Papa’nın ziyaretiyle beraber istismar mağdurlarının kaygısının da arttığını aktarıyor. Yapımcı, “Beni bugünlerde tekrar tekrar arıyorlar çünkü hepsi çok öfkeli ve çok kaygılı. Bu çok, gerçekten çok tuhaf bir hafta” diyor. Belçika’nın Papa ziyaretini merkeze alan gündeminin Katolik papazlar tarafından istismara maruz bırakılan kişilerin uykularını, iştahlarını ve mutluluklarını elinden aldığı da Daniels’n söyledikleri arasında.

Daniels, Papa’nın 15 istismar mağduruyla görüşecek olmasını “tamamen sembolik” bir hamle olarak değerlendiriliyor. Yapımcıya göre bu ziyarette mağdurlar arasında “seçimler yapmanın” ötesine gitmesinin mümkün olmadığı gibi mağdurlara seslerinin duyulduğunu da hissettirmiyor.

Belçika Papazlar Konferansı Başkanı Luc Terlinden’e göre ise Katolik Kilisesi mağdurlar için çok daha fazlasını yapmalı. Terlinden katolik Kilisesi’nin oldukça eski istismar tarihine sessizliğin eklenmesinin “tüm bu trajedileri katlanılması çok daha zor” şeylere dönüştürdüğünü söylüyor.

‘Daha gidecek çok yolumuz var’

İstismar mağdurlarını anlatan belgesel projesi yapımcıların 2020 yılında 100 istismar mağdurunun ifadelerini derleyen bir papazla tanışmasıyla başladı. Belgeselin 2023’te yayınlanmasının ardından Belçika’da hükümet tarafından bu iddiaları soruşturmak üzere çeşitli komiteler de kuruldu.

Mayıs ayında parlamento toplumda ve kiliselerde çocuk istsimarını engellemek adına yapılması gerekenlere dair 100 öneri içeren bir sonuç raporu yayınladı. Bu raporun ardından Belçika Katolik Kilisesi haziran ayında cinsel istismar mağdurlarını ifadelerini yazmaya teşvik ettiği bir anket yayınladı.

Yapımcı Daniels’e göre belgesel Kilise’de bir karşılık buldu ama süreç çok yavaş ilerliyor. Daniels için en iyi çözüm kiliselerin kendilerince çözümler üretmektense çözüm yollarını mağdurlara danışması. Daniels, Politico Dergisi’ne verdiği röportajı “Belçika’dayız. Bir de çocuklarının sesinin dahi olmadığı Afrika’da olduğumuzu hayal edin. Hala gidecek çok yolumuz var” diyerek noktalıyor.

Papa'nın en uzun rotası: Kilise Asya'ya göz kırpıyorPapa’nın en uzun rotası: Kilise Asya’ya göz kırpıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.