Kim Jong Un iş başında: Silah fabrikalarına kapasitelerini artırma emri verdi

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmenin bir parçası olarak füze motorları, toplar ve diğer silahları üreten fabrikalara kapasitelerini artırma talimatı verdi.

Dünya 7 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Kim Jong Un silah fabrikasını denetlerken. Fotoğraf: KCNA

Kuzey Kore haber ajansı KCNA, ülkenin Devlet Başkanı Kim Jong Un’un perşembeden cumartesite kadar savunma tesislerini denetlediğini bildirdi. Bu denetimlerde stratejik seyir füzeleri, insansız hava araçlarının motorları, çok yüksek kalibreli çoklu roketatarlar ve fırlatıcıların mermilerinin üretimi gibi unsurlara bakıldığı belirtildi.

Silah üretim tesislerine yönelik bu üç günlük alışılmadık ziyaretler, Pyongyang’ın çeşitli stratejik ve konvansiyonel silahlar geliştirmeye çalıştığı ve bir dizi silahı sergilediği bir dönemde gerçekleşti .

Kuzey Kore son dönemde daha büyük kalibreli roketatarlar, gelişmiş seyir füzeleri ve kıtalararası balistik füze de dahil olmak üzere en yeni balistik füzelerini test etti.

KCNA, Kim’in yüksek kalibreli çoklu roketatar mermilerinin üretiminde gelişmiş hassas işleme ve modernize edilmiş otomasyona atıfta bulunduğunu söyledi.

Ajansın belirttiğine göre Kim, çeşitli türlerde son teknoloji stratejik silah motorlarının seri üretimine geçilmesi ve böylece kendi tarzlarında yeni stratejik silahların geliştirilmesinde bir devrim yaratılmasına katkıda bulunulması çağrısında bulundu.

Sejong Enstitüsü’nde Kuzey Kore’nin siyasi stratejisi konusunda uzman Cheong Song Chang, İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği demeçte, Kim’in muhtemelen Rusya’ya silah ihracatına yardımcı olacak silahların modernizasyonu ve teknik yeniliklere odaklandığını söyledi.

27 Temmuz’da Kore Savaşı’nın sona ermesinin 70’inci yıldönümünü kutlayan Pyongyang, en yeni nükleer kapasiteli füzelerini, saldırı ve casus insansız hava araçlarını sergilediği büyük bir askeri geçit töreni düzenlemiş, bu törene Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile üst düzey Çinli yetkililer de katılmıştı. Kim törenden önce Şoygu’yu büyük bir savunma sergisine götürerek balistik füzelerini ve yeni insansız hava aracını göstermişti.

Pandemiden bu yana ilk: Çin ve Rus delegeleri Kuzey Kore'ye geliyorPandemiden bu yana ilk: Çin ve Rus delegeleri Kuzey Kore’ye geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.