Kolombiya’nın son aktif gerilla grubu ELN ateşkesi kabul etti

Kolombiya'nın en büyük isyancı grubu ELN, orduya yönelik saldırıları durduracağını söyledi. Hükümet ve son faal gerilla grubunun yapacağı ateşkes, elli yıllık savaşın sonlanmasına kapı açabilir ancak uzmanlar, bu ateşkese şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor.

Dünya 6 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
ELN, 1964'ten beri Kolombiya'da aktif bir şekilde hükümet karşıtı faaliyetlerde bulunuyor. Fotoğraf: AA

Kolombiya’daki Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), salı günü yayımladığı bildiride ülke genelindeki tüm üyelerinin 6 Temmuz’dan itibaren casusluk da dahil olmak üzere orduya karşı ‘tüm saldırı eylemlerini durdurma’ emri verdi.

ELN bu kararı alsa da savaşçılarının, ordu ya da ülkede faaliyet gösteren diğer silahlı gruplar tarafından düzenlenecek olası bir saldırıya karşı kendilerini savunmak için silahlarını ellerinde tutmaya devam edeceklerini açıkladı.

Tarafların ateşkese uyması halinde 1964’ten beri aktif olarak hükümete karşı silahlanan ELN’nin kabul ettiği en uzun süreli ateşkes olarak tarihe geçecek. Ne var ki bu ateşkesin başarılı olacağına dair bazı kuşkular var. Zira ELN, ateşkesin ilan edildiği gün Kolombiya’nın kuzeydoğusunda üç polisi öldürdü. Bir hafta önce de hükümet güçleri ülkenin doğusunda ELN’nin altı savaşçısını öldürmüştü.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin hükümetle barış yapmasının ardından boşalttığı bölgeleri ELN işgal etmiş, 2017 yılından bu yana da büyük ölçüde büyümüştü. ELN’nin şu anda Choco bölgesinde, Venezuela ve Ekvator sınırlarında aktif olarak 4000 savaşçısı olduğu tahmin ediliyor.

ELN ve Kolombiya hükümeti arasındaki ateşkesin 3 Ağustos’ta başlaması bekleniyor. Altı ay sürmesi öngörülen ateşkesin, geçen yıl sonunda başlayan ve en az 2025 yılına kadar sürmesi beklenen barış görüşmelerini de kolaylaştıracağı düşünülüyor.

İnsani yardım örgütleri, ELN ve diğer silahlı grupların toprak savaşları nedeniyle binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor. Haziran ayında yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporuna göre, Kolombiya’da sadece 2022 yılında 214 bin kişinin yerinden edildiği bildirildi.

Geçen ay uçak kazasında 40 gün boyunca ormanda yaşam mücadelesi vererek sağ kalmayı başaran 11 aylık bebek ile 4, 9 ve 13 yaşındaki kardeşlerin de köylerini tehdit eden silahlı gruplar nedeniyle uçağa bindiği ortaya çıkmıştı. Çocuklar, kazada annelerini kaybetmişti.

Mucize çocuklar, düşen o uçağa silah altına alınma korkusu yüzünden binmişMucize çocuklar, düşen o uçağa silah altına alınma korkusu yüzünden binmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.