Kremlin’den açıklama: Putin, Trump-Biden yayını için uykusunu bölmemiş

Kremlin, Putin'in Biden ve Trump arasındaki münazara sırasında uyuduğunu, uykusunu bölmeye tenezzül etmediğini söyledi. Rus medyası canlı yayına ilişkin çeşitli çıkarımlar yaparken Moskova'nın ABD'deki seçimlerde tutumunu değiştirmesi beklenmiyor.

Dünya 29 Haziran 2024
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. / Fotoğraf: Shutterstock

Dün Türkiye saatiyle gece 04.00’te başlayan ABD Başkanı Joe Biden ve rakibi Donald Trump arasındaki seçim öncesi tartışma yayını dünya genelinde milyonlarca kişiyi ekrana kilitledi. Fakat Kremlin’in açıklamasına göre bu kişilerden biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin değil.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’a göre Başkan Putin münazarayı izlemek yerine uykusunun keyfini çıkardı. Peskov “Rusya Devlet Başkanı’nın alarmını kurmasını, sabah erkenden kalkmasını ve münazarayı izlemesini bekleyebileceğinizi sanmıyorum Bu bizim için önemli bir olay değil” dedi.

Atlanta’da akşam 9’da başlayan münazara Moskova saatiyle sabah 04.00’e tekabül ediyordu. Zaten Putin’in iki ihtiyar başkan arasındaki yarışı izlemesi beklenemezdi. Kaldı ki kazananı tahmin etmek Rus lider için hiç de zor olmayacaktı. Zira yayın sırasında Biden’ın duraklayan performansı müttefiklerini endişelendirdi ve Demokratlardan gelen seçim yarışından çekilmesi gerektiği yönündeki çağrıları tetikledi.

Bu arada Peskov ironi yapmadan Rusya’nın “seçim kampanyalarına hiçbir zaman müdahale etmediğini” ve tartışmayla ilgili yorum yapmaya “hiç niyeti olmadığını” ekledi. Tüm inkârlarına rağmen Moskova son yıllarda birçok seçimde Batılı ülkelerdeki demokratik süreçlere müdahale etmekle suçlandı.

Resim

Politico’nun Kremlin’in açıklamalarından sonra hazırladığı haber için kullandığı esprili görsel. / Fotoğraf: Giulia Poloni

İki aday kaç kez ‘Putin’ ve ‘Rusya’ dedi?

Putin’in üst düzey ekibi hesaplaşmaya ilgisiz kalırken, Rusya’nın devlet medyası harekete geçti ve özellikle iki liderin Ukrayna Savaşı hakkındaki açıklamalarına odaklandı. Devlet haber ajansı RIA Novosti, iki adayın “Vladimir Putin” adını (her ikisi için de yedi kez) ve Rusya’yı (Trump: 16, Biden: 0) ne sıklıkta zikrettiklerinin bir çetelesini yayınladı.

Rus medyası ayrıca Biden’ın Kremlin’in Ukrayna’yı fethetmekle yetinmeyeceği ve “Sovyet İmparatorluğu’nun bir parçası olan bölgeyi yeniden dizayn etmek” istediği yönündeki yorumlarına ve Putin’i “savaş suçlusu” olarak tanımlamasına odaklandı.

Rusya neden Trump’ı tercih ediyor?

Öte yandan Moskova’nın Trump’ın başkanlığını tercih etmesinin de çeşitli nedenleri var. Cumhuriyetçi aday ABD’yi NATO’dan çıkarmak gerektiğini savunuyor ve Washington’un Ukrayna’ya askeri ve finansal yardımlarına şüpheyle yaklaşıyor. Rus basını Trump’a karşı genellikle tarafsız bir tutum sergilerken rakibine karşı daha az cömert davranıyor.

Devlet haber ajansı RIA, “Biden’ın birçok kez yanlış konuşması ve kekelemesi bekleniyordu, Demokratlar şimdiden onun performansını başarısızlık olarak nitelendirdi” diyerek Trump’ı tamamen hedef dışı bıraktı.

Kremlin yanlısı isimler ve devlet medyası da Amerikalıların ezici bir çoğunlukla Trump’ın tartışmayı kazandığına inandığını gösteren CNN anketinin sonuçlarını dolaşıma soktu. Bu anketin sonuçlarına ‘TV tartışmasının galibi Trump: Biden’a alternatif adaylar konuşulmaya başlandı’ başlıklı haberimizde yer verdik.

Birçok Rus medya kuruluşu da Trump’ın “Ukrayna’nın bu savaşı kazanamayacağı” ve Biden ve “aptalca kararları” yüzünden ağır kayıplar vereceği yönündeki açıklamasına ilişkin ayrı ayrı haberler yayınladı.

Yine de Moskova’da Trump’a dair birkaç yıl önce başkanlığa ilk aday olduğu döneme kıyasla çok daha az coşkulu. Moskova’nın Trump’ın başkanlık döneminde yaptırımların kaldırılması konusunda ilerleme kaydedilmediğini düşünmesi, Kremlin propagandacıları arasında her iki adaya karşı da bir sinizm aşılanmış gibi görünüyor.

Trump Ukrayna’daki savaşı Rusya lehine mi sonlandırır?

Kremlin yanlısı bir yorumcuya dönüşen eski Ukraynalı milletvekili Spiridon Kilinkarov, tartışma öncesinde “Gaparyan” adlı aktüalite programında yaptığı açıklamada “Gerçekte Ukrayna’daki savaşı çözmek için Trump’ın herhangi bir planı yok” dedi.

Kilinkarov “ABD seçimlerinin bir sonucu olarak siyasi liderliğin değişeceği gibi bir yanılsamaya kapılmamalıyız. Hepsi, Rusya’nın yenilgisini değilse bile bu durumdan Rusya’nın zararına bir çıkış istiyor. Bu konuda hiçbir şey değişmedi ve bu konuda kesin bir fikir birliği var” diye konuştu.

Bu kaygı tartışma sırasında Trump tarafından da doğrulanmış gibi göründü ve bazı Rus yayın organları Trump’ın Rusya’nın barış önerisini “kabul edilemez” diyerek reddettiğini manşetlerine taşıdı. Rusya’nın önerisi Ukrayna’da ele geçirdiği topraklardan çekilmemesini içeriyordu.

Putin geçmişte Biden’ı “daha deneyimli, daha öngörülebilir” olduğu için Trump’a tercih ettiğini söylemişti ancak bunun Putin’e “katil” diyen adam için gerçek bir onay olup olmadığı tartışmalı.

Biden’dan ‘Başarılıydım’ savunması

CNN canlı yayınındaki münazara genel itibarıyla “Trump’ın zaferi” olarak yorumlanırken mevcut Başkan Joe Biden, Atlanta’da basın mensuplarına yaptığı konuşmada performansına ilişkin “Bence iyi iş çıkardık” dedi.

Demokratların canlı yayın sonrası dile getirdiği eleştiriler ve endişeler hakkında da Biden “Yalancı biriyle tartışmak hiç de kolay değil” yorumunu yaptı. 81 yaşındaki Başkan, Trump’ın canlı yayın sırasında 26 kez yalan söylediğini öne sürdü.

Daha sonra seçim kampanyası kapsamında Kuzey Carolina’da katıldığı mitingde konuşan Biden, “Eskisi kadar rahat yürüyemediğimin, rahat konuşamadığımın farkındayım. Genç değilim ama ne yapmam gerektiğini biliyorum” diye konuştu.

Biden gerçekleri konuşmayı bildiğini ve yanlışla doğru arasındaki farkı da ayırt edebildiğini savunarak “Milyonlarca Amerikalı gibi düştüğümde de kalkmayı biliyorum” dedi.

Ekonomiyi güçlendirmek ve dünyayı “(Vladimir) Putin gibilere karşı korumak” konusunda da ne yapması gerektiğini bildiğini söyleyen Biden “Eğer kalpten bu işi yapabileceğime inanmasaydım tekrar aday olmazdım. Ancak risk çok büyük. Donald Trump; bu ülke, özgürlüğümüz ve demokrasi için gerçek bir tehdit. Bu seçimi kazanma niyetim var” diyerek Trump’a da yüklendi.

Fakat Biden kendisini her ne kadar savunsa da sosyal medyada ortaya çıkan yayın sonrası görüntüleri ilerleyen yaşını ve adaylığını yenden tartışma konusu haline getirdi. İşte o görüntüler:

TV tartışmasının galibi Trump: Biden'a alternatif adaylar konuşulmaya başlandıTV tartışmasının galibi Trump: Biden’a alternatif adaylar konuşulmaya başlandı

ABD seçimi öncesi ilk tartışma: İki ihtiyarın kapışmasında içerikten çok başka şeylere bakıldıABD seçimi öncesi ilk tartışma: İki ihtiyarın kapışmasında içerikten çok başka şeylere bakıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.