Şok gelişme: Suudi Arabistan golf sahasına resmen daldı

2021’de kurulan ve kurulduğu tarihten bu yana golf dünyasının ikiye bölen Suudi Arabistan destekli LIV Golf ile PGA Tour ve DP Golf birleşme kararı aldı.

Spor 7 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Golfte büyük birleşme gerçekleşti.

Golf, Amerika’nın en önde gelen bireysel sporlarından biri. Ancak bu spor da Suud zenginlerin dikkatini çeken ve var olma çabası içinde oldukları bir hale büründü. Bu çabaların sonucu olarak 2021’de LIV Golf adı altında PGA Tour ve golfün Avrupa ayağı olarak nitelendirilebilecek DP World Tour’dan bağımsız üçüncü bir golf oluşumu meydana geldi. Oluşuma destek veren ünlü Amerikalılar arasında eski ABD Başkanı Donald Trump da vardı. Suudi Arabistan Devlet Fonu PIF tarafından desteklenen oluşum, Brooks Koepka, Phil Mickelson ve Dustin Johnson gibi ünlü sporcuları bünyesine kattı.

Neden LIV’ye karşılar?

Organizasyon her ne kadar yaptığı yatırımla fazlasıyla dikkat çekse de bazı isimleri ikna edemedi. Bu isimlerden en ünlüleri Rory McIlroy ve Tiger Woods’tu. Söylentiye göre Woods, 1 milyar dolara yakın bir yatırımı geri çevirdi. PGA Tour oyuncularının ve bir kısım taraftarın bu Suud destekli yeni oluşuma bakışı olumsuzdu. Premier Lig ekiplerinden Newcastle United’a da yatırım yapan fon, golf sporunda var olma çabası içindeydi. Ancak sakatlık dönüşü LIV Golf turnuvalarında boy gösteren Brooks Koepka, sonunda şampiyon olacağı 2023 PGA Şampiyonası öncesi taraftarlar tarafından yuhalandı. PGA Tour Komisyoneri Jay Monahan ise sıklıkla karşı olduğu oluşum hakkında çok kez olumsuz ifadeler kullandı. Monahan, LIV Golf’le herhangi bir birleşme ihtimalinin olup olmadığı sorusuna ise “Böyle bir şey mümkün değil” cevabını vermişti.

PGA’in efendisi Brooke Koepka!PGA’in efendisi Brooke Koepka!

Organizasyona bakış açısının bu kadar olumsuz olmasının başlıca nedeni olarak Veliaht Prens Mohammed Bin Salman’ın baş yatırımcı olarak görüldüğü, onun da Suud gazeteci Jamal Khashoggi’nın ölümünde rolünün olduğu düşünüldüğüydü. Suud devletinin yatırım fonu PIF, golf ve Newcastle United hariç Formula 1, boks gibi spor organizasyonlarına da yatırım yapmıştı. LIV Golf CEO’su Greg Norman, Khashoggi olayı ve Suudi Arabistan’ın kültürü hakkında gelen soruya “Hayatta herkes hata yapar. Onlar kültürel olarak ülkelerini değiştirmeye çalışıyorlar” şeklinde yanıtlamıştı. Tüm bunlar golf dünyasından LIV Golf’e olan bakış açısını negatif yönde etkiliyordu.

5 dakikada değişir işler

Ancak işler değişti. Dün yapılan açıklamayla golf dünyası büyük şok yaşadı. PGA Tour, DP World Tour ve LIV Golf birleşti. Koepka, sürekli olarak LIV Golf’ü ve organizasyon içinde yer alan golfçüleri hedef alan eski profesyonel golf sporcusu ve şimdilerin yorumcusu Brandel Chamblee’yi hedef alan bir tweet atmakta gecikmedi.

Woods, Amerika Açık’ta da yokWoods, Amerika Açık’ta da yok

LIV Golf’ün en büyük destekçilerinden ve organizasyon bünyesindeki son turnuvaya kendi golf sahasında ev sahipliği yapan Donald Trump, LIV Golf’ün başındaki Yasir Al-Rumayyan’la oldukça yakın. Trump, gelişmeleri “LIV Golf’ten mükemmel bir haber. Golf dünyası için mükemmel bir gün. Herkese tebrikler” diyerek sevinçle karşıladı. Monahan, “Bu golf için tarihi bir gün” diyerek haberi duyurdu. DP World Tour CEO’su Keith Pelly ise “Bu tarihi bir gün, yeni bir oluşumu bünyemizde görmek heyecan verici” şeklinde konuştu.

İşte yeni golf: Konuşan para mı Monahan mı?

Bu birlikteliğin nelere gebe olacağıyla alakalı konuşan Monahan, “Bu birliktelik, PGA Tour’un tarihi, mirası ve rekabetçi yapısıyla beraber DP World Tour ve LIV’nin takım golfü konseptini barındıran yapısını birleştirerek sporculara, ortaklara ve taraftarlara fayda sağlayacak bir organizasyon meydana getirecek. Yasir Al-Rumayyan’ı vizyonu, ileri görüşü, işbirlikçi yaklaşımıyla oyunumuzu ileri taşıma isteğinden ötürü ve golfü yeni zirvelere taşıma isteğinden ötürü alkışlıyorum. Bu, global golfte yeni bir adım olacak” dedi.

Newcastle United’ın başkanı ve LIV Golf’ün büyük ortağı Yasir Al-Rumayyan ise “Golf sporunu global açıdan geliştirmek ve taraftarlara ulaştırmak adına çalışmalar yapmaya bağlılığımız var. LIV modelinin golf için pozitif anlamda dönüşüm sağlayacağından şüphemiz yok. Oyunun tarihini ve geleneğini yitirmeden dönüşebileceğine olan inancımız tam” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.