Kuşak ve Yol’dan çekilen İtalya, Çin ile yeni bir yolda

İtalya Başbakanı Meloni yönetime geldikten sonraki ilk Çin ziyaretini gerçekleştiriyor. ABD ve Çin arasında rekabet büyürken Meloni, Beijing ile ilişkilerin düzeltilmesi sinyalini verdi.

Dünya 29 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki rekabet yükselmeye devam ederken İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Beijing’e ilk ziyaretini yaptı. Meloni’nin bu ziyareti ülkesini bir yıl önce modern İpek Yolu olarak anılan Çin’in “Kuşak ve Yol Girişimi”nden çekmesinden sonra geldi. “Kuşak ve Yol Girişimi”ne dahil olan tek G7 ülkesi İtalya “bize faydası yok” diyerek girişimden çekildikten bir yıl sonra ilişkileri yeniden başlatma kararı aldı. Meloni beş günlük gezisinin ilk gününde Çin Başbakanı Li Qiang ile bir araya geldi, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek üzere üç yıllık bir anlaşma imzalandı. Meloni gezisini “ikili işbirliğimizi yeniden başlatmak üzere yeni bir aşamaya geçme iradesinin bir göstergesi” diye tanımladı. İtalya Başbakanı iki ülkenin elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji konusunda işbirliğini arttırmayı amaçlayan bir anlaşma imzaladığını da söyledi.

Başbakan Li de iki ülkenin “gemi inşa, havacılık, yeni enerji ve yapay zeka alanlarında küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini” artırmayı hedeflediğini söyledi.

İtalya, Çin’in en iddialı ticaret ve altyapı projelerinden “Kuşak ve yol”a imza atan tek büyük Batı ülkesiydi. Bu hamle o dönemde ABD ve diğer bazı büyük Batılı ülkeler tarafından ağır şekilde eleştirilmişti. Meloni 2022’de göreve geldiğinden beri seleflerine kıyasla daha Batı ve NATO yanlısı bir dış politika izlemeye çalışıyor. Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilmeden önce Meloni önceki hükümetin katılma kararını “ciddi hata” diye tanımlamıştı.

KYG üyeliği olmadan daha vasal bir pozisyonda

Yatırım bankası Natixis’in Asya Pasifik bölgesi baş ekonomisti Alicia Garcia-Herrero Reuters’e “[Kuşak ve Yol Girişimi] üyesi olan her ülke Çin’in birinci, kendilerinin ikinci sırada olduğunu biliyor ve bir G7 üyesi olarak İtalya’nın Rusya, Pakistan ya da Sri Lanka ile aynı grupta yer almak istediğini sanmıyorum” dedi. Uzmanlara göre Kuşak ve Yol Girişimi üyesi olmadan Çin ile ilişkileri geliştirme Meloni’nin bir stratejisi. Yani Beijing’e Çin’in birinci olduğunu kabul etmeden ortak olarak yaklaşıyor. İki ülkenin ikili ticaret geçen yıl 66,8 milyar euroya ulaşarak Çin’i ABD’den sonra İtalya’nın AB dışındaki en büyük ticaret ortağı haline getirmişti.

İtalya basınında göç anlaşmasının detayları, İlber Ortaylı'nın Meloni yorumuİtalya basınında göç anlaşmasının detayları, İlber Ortaylı’nın Meloni yorumu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.