Kuveyt’ten yedi yıl sonra bir ilk: Emir Türkiye’ye geldi, altı anlaşma imzalandı

Kuveyt'ten yedi yıl sonra Türkiye'ye yapılan ilk resmi ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşen Emir Şeyh El Sabah'la iki ülke arasındaki altı yeni anlaşmaya imza atıldı.

Dünya 7 Mayıs 2024
Fotoğraf: DHA

Körfez ülkesi Kuveyt’ten Türkiye’ye yedi yıl sonra ilk resmi ziyaret yapıldı. 16 Aralık 2023’te göreve başlayan Kuveyt Emiri Şeyh El Ahmed El Jaber El Sabah’ın Arap dünyası haricinde ilk yurtdışı resmi ziyareti Ankara’yaydı. Sabah diplomatik ilişkilerin 60. yıl dönümündeki ziyarette öğlen saatlerinde Esenboğa Havalimanı’nda törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan de Emir Sabah’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Sabah’ın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı. El Sabah’ın tören kıtasını selamlamasından sonra iki lider heyetlerini birbirlerine takdim etti.

Türkiye ve Kuveyt bayrakları önünde basın mensuplarına poz veren Erdoğan ve El Sabah daha sonra baş başa görüşme için Külliye’deki salona geçti.

Erdoğan ile Kuveyt Emiri Sabah’ın görüşmesinin ardından iki ülke arasında altı anlaşma imzalandı. Erdoğan tarafından Sabah’a Devlet Nişanı tevcih edildi. Anlaşmaların imza töreni de Külliye’de yapıldı.

Erdoğan ayrıca Kuveyt Emiri onuruna akşam yemeği verdi. Külliye’deki yemek basına kapalı gerçekleşti. Yemeğe iki ülke heyetleri de katıldı.

İletişim Başkanlığı: Gazze’ye saldırılar görüşüldü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan iki liderin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, Türkiye ve Kuveyt arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 60. yıl dönümünde gerçekleşen ziyaret sırasında yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ayrıntılı biçimde ele alındı.

Görüşmede diplomasi, sağlık, kültür, turizm, eğitim alanlarında iki ülkenin ortaya koyacağı işbirliği üzerine değerlendirmeler de yapıldı. Erdoğan Kuveyt’in egemenliği, toprak bütünlüğü ve güvenliğine Türkiye’nin verdiği desteğin devam edeceğini, her düzeyde temasların sıkı bir şekilde süreceğini vurguladı.

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türk Devletleri Teşkilatı arasında işbirliğini geliştirmenin önemine işaret eden Erdoğan, Kuveyt’in bu çalışmalara desteğinin önemli olduğunu, bunun yeni fırsat pencerelerinin açılmasını temin edeceğini kaydetti.

Savunma sanayiinden Kalkınma Yolu Projesi’ne kadar birçok alanda atılan adımların değerlendirildiği görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak için yapılması gerekenler konuşuldu. Türkiye ve Kuveyt arasındaki Karma Ekonomik Komisyon Mekanizması’na yeniden işlerlik kazandırmanın gerekliliğinin ortaya koyulduğu görüşme kapsamında, karşılıklı yatırımları ve ticareti teşvik etmenin iki ülkenin de yararına olduğu ifade edildi.

Görüşmenin gündem başlıkları arasında İsrail’in Gazze’de masum Filistin halkına yönelik saldırıları da yer aldı. Kuveyt’in İsrail saldırıları karşısındaki tutumunun önemli olduğunu, bu duruşun Filistin davasına güç kattığını, Türkiye’nin başından beri kalıcı ateşkesin tesisi için çaba gösterdiğini belirten Erdoğan, İslam dünyasının bölgenin huzur ve refahı için birlik içinde 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin Devleti’nin kurulması için çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Anlaşmalar ve içerikleri

Erdoğan ve El Sabah’ın huzurunda iki ülke arasında imza altına alınan altı anlaşma şöyle;

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Kuveyt Yatırım Kurumu Arasında Yatırım Tanıtım Faaliyetlerinde İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı.

“Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü Tarafından Temsil Edilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Doğrudan Yatırım Teşvik Otoritesi Tarafından Temsil Edilen Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Serbest Bölgeler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı.”

“Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kuveyt Devleti Konut İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı Arasında Konut Refahı ve Altyapısı Alanında Mutabakat Zaptı.”

“Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Kuveyt Devleti İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı.”

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından temsil edilen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Savunma Bakanlığı (KSB) Tarafından Temsil Edilen Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Devletten Devlete Savunma Sanayii Tedarik Sözleşmelerine İlişkin Uygulama Protokolü.”

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Kuveyt Devleti Dışişleri Bakanlığı Arasında Ortak Stratejik Diyalog Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı.”

Gazze’de kim halka daha yakın yürüyor? Erdoğan mı, İmamoğlu mu?Gazze’de kim halka daha yakın yürüyor? Erdoğan mı, İmamoğlu mu?

Erdoğan'dan İsrail mesajı: Bu kapıyı kapattık, hayırlı olsunErdoğan’dan İsrail mesajı: Bu kapıyı kapattık, hayırlı olsun

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.