Kuzey Kore kararlı: Casus uydu fırlatması ikinci kez başarısız oldu ama üçüncü deneme yolda

Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu yerleştirmeye yönelik ikinci girişimi, roket güçlendiricisinin üçüncü aşamada bir sorun yaşamasının ardından bir kez daha başarısız oldu. Ancak ülke bu yenilgiyi kabul etmeyerek ekim ayında bir kez daha şansını deneyecek.

Dünya 25 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kuzey Kore casus uydu fırlatmasında ikinci kez başarısız oldu. Fotoğraf: EPA

Kuzey Kore mayıs ayında casus uydusu Chollima-1 roketinin denize düşmesi sonucu başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Başarısızlığın sebebi olarak ikinci aşamadaki bir arıza gösterilmişti. Ülkenin lideri Kim Jong Un, o zaman düzenlenen politbüro toplantısında başarısızlığa sebebiyet verenlerin bunun hesabını ödeyeceğini söylemiş, hatalardan ders çıkarılarak yeni bir fırlatmanın yapılacağını söylemişti.

Nükleer silahlara sahip olan Kuzey Kore’nin ilk askeri casusunu yörüngeye yerleştirerek, ABD ve Güney Kore birliklerinin hareketlerini bu uydu aracılığıyla takip etmeyi planlıyor. Bu bağlamda dün Sohae Uydu Fırlatma Merkezi’nde bir fırlatma denemesi gerçekleştirildi.

Ülkenin resmi haber ajansı KCNA, perşembe günü fırlatmayla ilgili olarak, “Roketin birinci ve ikinci aşama uçuşlarında sorun çıkmadı ancak üçüncü aşamada acil durum imha sisteminde yaşanan bir hata nedeniyle fırlatma başarısız oldu” dedi.

Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi (NADA), arızanın nedenini araştıracağını ve sorunları çözmek için adım atacağını belirtse de bunun roket sisteminin güvenilirliği açısından ‘büyük bir sorun olmadığını’ belirtti. KCNA’de yer alan haber de sorun araştırılıp önlemler alındıktan sonra ekim ayında üçüncü keşif uydusunun fırlatılacağını duyurdu.

ABD merkezli Carnegie Endowment for International Peace’den Ankit Panda, fırlatmanın başarısız olmasının büyük bir sürpriz olmadığını ancak devlet medyası raporunun Kuzey Kore’nin mayıs ayındaki kazadan bu yana bazı ilerlemeler kaydettiğini gösterdiğini dile getirdi. Panda, “Ekim ayında yeni fırlatma sözü göz önünde bulundurulursa NADA’nın başarılı olmak için zaman baskısı yaşadığı görünüyor. Bu da Kuzey Kore’deki bilim insanlarının çizim tahtasına geri dönüp çalışmalarının üzerinden bir kez daha geçmeleri için yeterli zaman sağlayabilir de sağlamayabilir de” dedi.

Güney Kore ve Japonya kınadı

Güney Kore ordusu, uydunun fırlatışını başından sonuna yakından takip ettiğini bildirdi. Japonya’da ise fırlatmadan kaynaklı acil durum uyarısı verildi ve ülkenin en güneyindeki Okinava’da yaşayanlara içeride saklanmaları söylendi. Uyarıdan yaklaşık 20 dakika sonra Japon hükümeti füzenin Pasifik Okyanusu’na yöneldiğini söyleyerek acil durum uyarısını kaldırdı.

Bildirilene göre roketin parçaları Sarıdeniz, Doğu Çin Denizi ve Pasifik Okyanusu’na düştüğünü söyledi. Güney Kore başarısız olan roketin askeri kapasiteye sahip görünmediğini söylediği uydu yükü de dahil olmak üzere aracın parçalarının bir kısmını kurtardı.

Japon Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, televizyonda yayınlanan basın toplantısında tekrarlanan füze fırlatmalarının bölgesel güvenlik için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Matsuno, “Kuzey Kore’yi şiddetle protesto edeceğiz ve mümkün olan en güçlü şekilde kınayacağız” dedi.

Güney Kore ordusu da fırlatmanın ‘provokasyon’ olduğunu belirterek, Kuzey’in böyle denemelere devam etmesinin balistik füze teknolojisini kullanmasını yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu vurguladı. Adının açıklanmaması şartıyla konuşan ABD’li bir yetkili, ordunun Kuzey Kore’nin fırlatmasından haberdar olduğunu dile getirse de ayrıntı vermekten kaçındı.

Başarısızlığı böyle devam edecek diye bir kaide yok

Kuzey Kore, karmaşık teknolojilerde ustalaşabileceğini tekrar tekrar yapılan testler ve iyileştirme çabalarıyla kanıtladı. 2017’de art arda gerçekleşen füze başarısızlıklarının üzerine fırlattığı ilk kıtalararası balistik füze (ICBM) de bunun bir örneği.

Sadece 2022’den başından beri de 100’den fazla füze ateşleyerek teknolojisini geliştirmeye devam etti. Bunların çoğu ufak çaplı ilerlemeler olsa da geçen ay yapılan katı yakıtlı kıtalararası balistik füzesi Hwasong-18’in ikinci denemesi gerçekleştirildi.

Katı yakıtla çalışan füzelerin kullanımı sıvı yakıtla çalışanlara göre daha kolay oluyor ve sıvı yakıtla çalışan füzeler için gerekli olan hazırlıklara gerek kalmadan hemen fırlatılabildiklerinden pozisyon almaları da daha hızlı gerçekleşiyor. Bu da onları önceden tespit etmeyi zorlaştırıyor.

Kuzey Kore'den korkutan açıklama: Bölgede barış ve istikrarın tek yolu fiziksel güçKuzey Kore’den korkutan açıklama: Bölgede barış ve istikrarın tek yolu fiziksel güç

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.