Lübnan’a savaş önlemi için 32 bin ton yardım giderken İran: Gerilim artsın istemiyoruz ama…

Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesiyle tırmanan gerilim büyüyor. İran, İsrail'e verecekleri cevabın kaçınılmaz olduğunu açıklarken Rus yetkililer de Tahran'da. Öte yandan çatışma ihtimaline karşılık Lübnan'a ilaç 32 bin ton ilaç gönderildi.

Dünya 5 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İsrail’in Gazze işgali devam ederken İran ve İran’ın öncülük ettiği Direniş Ekseni ile Tel Aviv yönetimi arasındaki gerilim de bölgesel savaş endişesini doruk noktasına çıkardı. İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için Tahran’da bulunan Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin kaldığı konutta uğradığı suikast sonucu ölmesi gerilimi tırmandıran son damla oldu.

Ortadoğu’da beklenen geniş çaplı bir çatışma beklentisiyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Lübnan’a 32 ton tıbbi malzeme teslim etti. İsrail ve Hizbullah’ın sınır çatışmaları devam ederken İran’dan da açıklama geldi. Öte yandan Rusya’nın önde gelen güvenlik yetkililerinden birinin de İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüşmek üzere Tahran’a gittiği belirtildi.

Tesnim Haber Ajansına göre İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami başkent Tahran’da “Gazeteciler Günü” münasebetiyle yaptığı konuşmada Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye düzenlenen suikastı değerlendirdi. İsrail’in bölgedeki “terör girişimleriyle kendi kuyusunu kazdığını” dile getiren Selami “İsrail, Haniye’ye düzenlediği terör eylemiyle ilgili güçlü bir karşılık görürse o zaman yanlış yaptığını anlayacaktır” dedi.

‘Netanyahu’dan aşağısına razı değiliz’

Öte yandan İran parlamentosunda konuşan Bukan Milletvekili Muhammed Kasım Osmani de ülkesinin “İsrail’e vereceği cevabın” sert olması gerektiğinin altını çizdi. İranlı Milletvekili “Netanyahu’dan daha aşağısının öldürülmesine razı olmayacağız” ifadelerini kullandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise Dışişleri Bakanlığında düzenlenen haftalık basın toplantısında ülkesinin dış politika gündemini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Hamas lideri İsmail Haniye’ye Tahran’da düzenlenen suikastın ardından bölgede artan gerilime ilişkin Kenani “İran bölgede gerilimin artmasını istemiyor. İsrail, bölgeyi tehdit ediyor. İran’ın İsrail’i cezalandırma konusundaki iradesi bölgedeki güvenliği sağlamak içindir. İran, kendi ulusal güvenliğine, dost ve müttefiklerinin güvenliğine, bölgenin güvenliğine kayıtsız kalamaz” dedi.

Kenani “ABD başta olmak üzere Siyonist rejimi destekleyenler ahlaki, insani hukuki sorumluluklarını yerine getirseydi bu duruma gelinmezdi” diye konuştu. Ülkesinin Tel Aviv’e karşı BM Sözleşmesi’ndeki ve uluslararası hukuk çerçevesindeki haklarına dayanarak hareket edeceğini belirten Kenani “İran, saldırganı cezalandırmak ve caydırıcılık tesis etmek amacıyla ulusal güvenliğini ciddi önlemler alarak savunacaktır. İran’ın caydırıcı eylemi kaçınılmazdır” dedi.

Lübnan “önlem” yardımı: 32 bin ton ilaç gönderildi

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) İsrail’in muhtemel saldırılarına karşı Lübnan’a tedbir amaçlı 32 ton ilaç yardımında bulunduğu belirtildi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre DSÖ’nün gönderdiği ilaç yardımı Beyrut Refik Harir Uluslararası Havalimanı’nda Sağlık Bakanı Firaz Abyad ve DSÖ heyeti tarafından karşılandı. Haberde muhtemel savaştaki yaralıların tedavisinde kullanılacak 32 tonluk acil tıbbi yardım malzemesi ve ilaçlarının Lübnan tarafından teslim alındığı kaydedildi. Lübnan Sağlık Bakanı Abyad burada yaptığı konuşmada ülkesinin savaş istemediğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Biz ilk günden beri Gazze’den Lübnan’a ve güneyine kadar uzanan bir ateşkes talep ediyoruz, ancak sadece Gazze’de değil, Lübnan’da ve bölgenin diğer yerlerinde her gün gerçekleşen İsrail saldırılarını da görüyoruz. Sağlık sektörü olarak herhangi bir acil duruma karşı en üst düzeyde hazırlıklı olmaktan başka bir şey yapamayız.”

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu Tahran’da

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu İranlı üst düzey yetkililerle görüşmek amacıyla Tahran’a geldi. İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu beraberindeki heyetle İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan’ın daveti üzerine başkent Tahran’ı ziyaret ediyor. Detay verilmeksizin Şoygu’nun Ahmediyan ve diğer İranlı üst düzey yetkililerle bir araya geleceği belirtildi.

Şoygu daha sonra İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile de görüştü. Pezeşkiyan’ın görüşme sırasında Şoygu’ya, “İran ve Rusya’nın dünyada çok kutupluluğu yayma yönündeki ortak tutumları ve işbirliği, güvenlik ve barış düzeyinin artırılmasına kuşkusuz katkı sağlayacaktır” dediği aktarıldı.

Ne olmuştu?

İsrail ordusu 8 Ekim 2023’ten beri Lübnan’ın güneyine yönelik hava saldırıları düzenliyordu.

Ancak İsrail’in işgalindeki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems’te 27 Temmuz’da yaşanan ölümcül saldırının ardından İsrail’in Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey komutanını öldürmesi ve Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’ye yönelik suikast sonrası taraflar arasındaki çatışmalar daha da tırmandı.

İran vurur mu, vuramaz mı?İran vurur mu, vuramaz mı?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.