Dünya ateşkes derken Netanyahu oralı değil: Lübnan’la tam güçle çatışmaya devam

İsrail'in Lübnan'da yüzlerce insanın ölmesine sebep olduğu hava saldırıları dünyanın gündeminde. ABD ve Fransa'nın öncülüğünde 12 ülke kalıcı ateşkes çağrısı yaptı. Netanyahu hükümeti teklife yanıt dahi vermedi.

Dünya 26 Eylül 2024

Gazze’de 11 aydır süren savaşın bölgeye yayılması ihtimali endişe yaratırken İsrail’in Lübnan’ın başta güneyi olmak üzere iki bin hedefi vuran bombardımanlar en az 70o kişinin ölümüne, 1800’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. 2006’dan bu yana böyle bir bombardıman görmeyen Lübnan’da 500 bine yakın insan panikle evini terk etmek zorunda kaldı. İsrail’in Lübnan Hizbullahı’nı doğrudan hedef almasının ardından Hizbullah karşı atağa geçerek İsrail’in başkentini vurdu. İsrail’in bölgedeki işgalci tutumunun Lübnan’a da sıçraması ve savaşın bu doğrultuda daha da şiddetlenmesi uluslararası kamuoyunun da gündeminde.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği, Kanada, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar İsrail ve Hizbullah arasında 21 günlük bir ateşkese çağrı yapan bir ortak açıklamaya imza attı. ABD’li bir yetkili bu ateşkes çağrısıyla beraber Lübnan’ın güney sınırındaki tansiyonun dinmesi ve bu vesileyle rehine takasları ve Gazze’ye dair ateşkes süreçlerinin de yeniden başlamasını umduklarını söyledi. Açıklamada ABD ve Fransa’nın hem Lübnanlı hem İsrailli yetkililerle yakın temasta olduğu da belirtildi. Batı ateşkes çağrıları yaparken İsrail Lübnan’da düzenlenebilecek bir kara operasyonunu işaret etti.

Diplomasi trafiği yoğun, adres New York

ABD’de süren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) sebebiyle dünya liderleri New York’da bir araya geldi. çarşamba günü de ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron buluştu. Bu toplantının ana gündemlerinden biri de İsrail’in Gazze ve Lübnan’a dair tutumuydu. İki liderin toplantılarının ardından yaptığı açıklamada “7 Ekim’den bu yana süren ve son iki haftadır şiddetlenen çatışmaların genişlemesine ve daha fazla sivilin zarar görmemesi adına ateşkes önemledir” cümleleri damga vurdu. ABD ve Fransa kalıcı bir ateşkes için diplomatik çalışmalara öncü olacaklarını da bildirdi.

İki ülkenin aldığı bu inisiyatif pazar günü Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve İsrail Stratejik İlişkiler Bakanı Ron Dermer’in yaptığı telefon görüşmesiyle başladı. Son iki gündür ABD diplomasisi İsrail, Lübnan, Arap ve Avrupa ülkeleriyle yoğun bir diplomatik trafik yürütüyor. Biden’ın iki danışmanı bu bağlamda Macron’un ekibiyle çalışıyor. Çarşamba sabahı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Körfez ülkelerinde mevkidaşlarıyla görüştüğü ve  bu ülkelerle birebir toplantıların planlandığı da aktarıldı.

‘Ateşkes çağrılarına yanıt dahi vermeyeceğiz’

Batı ateşkes çağrılarını durmaksızın yenilerken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan savaşa dair çarpıcı açıklamalar geldi. Netanyahu ateşkes ihtimalini yalanladığı konuşmasında ordusuna “tam güçle çatışmaya devam etmeleri” talimatı verdiğini de söyledi. Fransa ve ABD’den gelen ateşkes çağrılarına ise İsrail tarafından kesin olarak ret cevabı geldi. İsrail “Ateşkes ile ilgili haberler tamamen yanlış. ABD ve Fransa’nın bu teklifine cevap dahi vermeyeceğiz” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz “Kuzeyde ateşkes olmayacak. Kuzeydeki vatandaşlarımız güvenle evine dönene ve zaferimizi ilan edene dek Hizbullah ile tüm gücümüzle savaşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Üçüncü Lübnan savaşı! İsrail bomba yağdırdı, 36 saatte 600'e yakın ölü var, 10 binler göçtüÜçüncü Lübnan savaşı! İsrail bomba yağdırdı, 36 saatte 600’e yakın ölü var, 10 binler göçtü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.