Macron, Hollanda’da ‘şiddetin ve riyakarlığın cumhurbaşkanı’ afişiyle karşılandı

Çin ziyareti ardından Avrupa'ya geri dönen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaklaşık 50 kişiden oluşan bir grubun demokrasi protestolarının hedefine oturdu. Protestocular, Macron'un konuşması sırasında 'şiddetin ve riyakarlığın cumhurbaşkanı' yazılı afiş açtı.

Dünya 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Macron'un konuşması sırasında açılan 'şiddetin ve riyakarlığın cumhurbaşkanı' afişi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin’den döner dönmez dinlenmeden Hollanda’ya 2 günlük resmi ziyaret düzenledi. Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın 2000 yılındaki Amsterdam ve Lahey ziyaretinden tam 23 yıl sonra Hollanda’yı ziyaret eden ilk Fransa lideri olan Macron’un pek de coşkulu karşılandığını söyleyemeyiz. Zira Fransız lider yaklaşık 50 kadar protestocunun, ‘Şiddet ve riyakarlığın cumhurbaşkanı’ yazılı afişiyle karşılaştı.

Protestocular yeşil sanayi hakkında konuşma yapan Macron’a, “İklim sözleşmesine uyulmuyor” diye haykırdı. Salondaki bir gösterici Macron’a, “Bir şey kaybettik. Fransız demokrasisi nerede?” diye sordu. Buna karşılık Macron da, “Bana biraz zaman tanırsanız bu soruya cevap verebilirim” dedi.

Ardından da Fransa’daki gösterileri örnek göstererek demokrasinin var olduğunu söyleyen Macron, “Seçilmiş vekillere ve kabul edilen yasalara karşı olduğunuzu ve neyin meşru olduğuna kendiniz karar vereceğinizi söylediğiniz zaman demokrasiyi siz tehlikeye atmış oluyorsunuz” cevabını verdi. Öte yandan Macron’un konuşmasını bölen göstericilerin dışarı çıkarıldığı aktarıldı.

Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı amaçlayan yasa tasarısı senatoda onaylansa da muhalif milletvekillerinin alt meclisteki diretmeleri sonucu bir türlü karar resmiyete varamamıştı. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne da çözüm olarak anayasadaki bir maddeyi öne sürerek, kanunun oylanmadan meclisten geçirilmesine ön ayak olmuştu. Tabii bu da yasa tasarısını öfkeyle karşılayan Fransızları iyice öfkelendirerek bu sefer hem reform hem de demokrasi için eylemlerini sürdürmelerine yol açmıştı.

Fransa'da protestocular vazgeçmiyor: Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock'ın Paris'teki merkezini bastılarFransa’da protestocular vazgeçmiyor: Dünyanın en büyük fon yönetim şirketi BlackRock’ın Paris’teki merkezini bastılar

Macron’un eleştirildiği konular arasında sadece emeklilik reformu var diyemeyiz. Fransız lider, Çin ziyareti sırasında Avrupa Birliği’nin (AB) Tayvan konusunda bağımsız bir yol izlemesi ve ABD etkisi altından çıkması gerektiği açıklamaları üzerine yine eleştirilerin odağına oturmuştu. Lahey’deki konuşmasında da Çin’deki açıklamalarının arkasında duran Macron, “Kurallara katlanan değil kural koyucu olmalıyız” vurgusunda bulundu.

Bu arada bir Fransız liderin 23 yıl boyunca Hollanda’yı ziyaret etmemesinin nedenleri arasında Hollanda’nın Almanya’ya yakın bir politika izlemesi ve AB içerisinde Fransa’yı ‘fazla savurgan’ olmakla suçlamasından kaynaklanıyor.

Macron, 'Bağımlılığı azaltmalıyız' diyerek Amerikan dolarını hedef aldıMacron, ‘Bağımlılığı azaltmalıyız’ diyerek Amerikan dolarını hedef aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.