Macron’dan İsrail’e çağrı: Kadınları ve bebekleri öldürmeyi durdurun

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e yaptığı çağrıda "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz. Kadınları ve bebekleri öldürmeyi durdurun" dedi.

Dünya 11 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonu sonrası İsrail Gazze Şeridi’ni bombalamaya devam ediyor. İsrail’in saldırıları sonucu 11 bin Filistinli hayatını kaybetti, Gazze’deki siviller şehri terk etmeye çalışırken de bombaların hedefi oluyor.

Saldırılara uluslararası camiadan tepkiler dinmezken bir tepki de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan geldi. Elysee Sarayı’ndaki özel mülakatta BBC’ye konuşan Macron İsrail’e “kadın ve bebekleri öldürmeyi bırak” çağrısı yaptı.

Macron calls on Israel to stop killing Gaza’s women and babies https://t.co/HpPUJzYZu8

Ateşkesin İsrail’e fayda sağlayacağını söyleyen Fransız lider “İsrail’in elbette kendisini koruma hakkı var fakat Gazze’deki bu bombalamaların hiçbir gerekçesi yok. İsrail hükümetini bombardımanı durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

Fransa’nın Hamas’ın eylemlerini açıkça kınadığını vurgulayan Macron “ABD, İsrail, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler gibi Fransa da Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor” dedi. Ateşkes çağrılarına ABD ve İngiltere dahil diğer liderlerin de katılmasıyla ilgili bir soruya da “Umarım katılırlar” yanıtı verdi.

Öldürmeye 'insani ara' yok: İsrail hastaneleri bomba yağmuruna tutuyorÖldürmeye ‘insani ara’ yok: İsrail hastaneleri bomba yağmuruna tutuyor

‘Ateşkes sivilleri korumamıza olanak tanıyacak’

Gazze’deki savaşla ilgili olarak Paris’te düzenlenen insani yardım konferansından bir gün sonra konuşan Fransa lideri zirvede hazır bulunan tüm hükümet ve kurum temsilcilerinin “öncelikle insani aradan başka çözüm olmadığı” konusunda mutabık olması gerektiğini belirtti. Macron “Ateşkes teröristlerle hiçbir ilgisi olmayan tüm sivilleri korumamıza olanak tanıyacak” diye ekledi.

Savaşın oluşturduğu acı tabloya vurgu yapan Macron şöyle dedi:

“Fiilen bugün siviller bombalanıyor. Bebekler, kadınlar ve yaşlı insanlar öldürülüyor. Yani bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail’i durmaya çağırıyoruz.”

Fransa lideri uluslararası hukukun çiğnenip çiğnenmediğine karar vermenin kendilerine düşmediğini söyledi.

Her yıl düzenlenen Paris Barış Forumu’nun ilk gününün ardından yapılan geniş röportajda Macron şu açıklamayı yaptı:

“Hamas’ın silahlı adamları o gün (7 Ekim) başlattıkları benzeri görülmemiş sınır ötesi saldırıda yaklaşık 1200 kişiyi öldürdü ve 240 kişiyi de rehin aldı. İsrail’in acısını ve terörizmden kurtulma konusundaki isteklerini de paylaşıyoruz. Fransa’da terörizmin ne anlama geldiğini biliyoruz.” Ancak Gazze’de sivillere yönelik devam eden bombalamanın hiçbir gerekçesi yok. İlkelerimiz nedeniyle bu hepimiz için son derece önemli, çünkü biz demokrasiyiz. Tüm hayatların önemli olduğunu kabul etmek, orta ve uzun vadede İsrail’in güvenliği açısından da önemli.”

Macron “İsrail’in kendisini korumanın en iyi yolunun Gazze’yi bombalamak olduğu” fikrine katılmadığını, bunun bölgede “kızgınlık ve kötü duygular” yaratarak çatışmayı uzatacağını söyledi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 38’i Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda olmak üzere 354’ü asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarında 4 bin 506’sı çocuk, 3 bin 27’si kadın olmak üzere 11 bin 78 Filistinli öldürüldü, 27 bin 490 kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 182 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 70 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

İsrail vuruyor, kriz büyüyor: Gazze'de ölü sayısı 11 bini aştıİsrail vuruyor, kriz büyüyor: Gazze’de ölü sayısı 11 bini aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.