Mahkemeden Trump’ı sevindirecek karar: Dokunulmazlık davası ağırdan alınacak

ABD'de Yüksek Mahkeme eski Başkan Trump'ın dokunulmazlık davasının hızlandırılmasını reddetti. Karar, dört davası devam eden seçim hazırlığındaki Trump'ın seçimlerden önce büyük bir darbe almasının önüne geçebilir.

Dünya 23 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump. / Fotoğraf: AA

ABD Yüksek Mahkemesi, eski başkan Donald Trump’ın 2020 seçimlerini iptal ettirmeye çalıştığı iddiasıyla yargılandığı davada şimdilik son noktayı koymayacak. 6 Ocak Kongre baskınında “parmağı olduğu” gerekçesiyle yargılanan Trump’ın dokunulmazlığının geçerli olup olmadığına mahkeme daha sonra karar verecek. Bu, 2024 seçimlerine hazırlanan Trump için sevindirici bir haber. Erteleme çabaları davanın temyiz sürecinden geçmesi gerektiği için başarılı olmuş görünüyor.

Trump bu yılın başlarında 2020 seçimlerine hile karıştırmakla suçlanmıştı. Özel avukat Jack Smith mahkemeden davayı hızlandırılmış bir şekilde ele almasını istemişti. Fakat mahkeme kararını açıklamadı, bunun yerine Smith’in dilekçesinin “reddedildiğini” belirten imzasız bir karar yayımladı.

Bu karar, temyiz sürecinin Trump’ın 4 Mart’ta Washington’da başlaması planlanan duruşmasının ertelenmesi endişesiyle Yüksek Mahkeme’den davaya erken müdahale etmesini isteyen Smith için bir mağlubiyet niteliğinde.

Smith, Trump’ın 6 Ocak’taki Kongre baskınına giden süreçte seçimleri iptal ettirmeye yönelik girişimlerde bulunduğu iddialarını soruşturuyor. Bölge Mahkemesi Yargıcı Tanya Chutkan, Trump temyize giderken davayı durdurdu. Eski Başkan, baskın öncesinde ve sırasında başkan olarak resmi sıfatıyla hareket ettiği için kovuşturmadan muaf olduğunu iddia etti.

“Amerika Birleşik Devletleri bunun olağanüstü bir talep olduğunun farkındadır” diyen Smith “Bu sıra dışı bir dava” diye ekledi.

Trump’ın avukatları davanın hızlandırılması talebinin siyasi amaçlı olduğunu savunmuş ve mahkemede bunun “Eski Başkan Trump’ın seçim kampanyasının zirvesinde aylar sürecek bir ceza davasıyla karşı karşıya kalmasını sağlama” çabasının bir parçası olduğunu iddia etmişlerdi.

Karar, Temyiz Mahkemesi’nin Yüksek Mahkeme’ye gitmeden önce davayı ele alması gerektiği anlamına geliyor. ABD’nin en yüksek mahkemesinin eninde sonunda bir karar vermesi bekleniyor. Ancak temyiz süreci, savcıların seçimlerden önce yapılmasını umdukları duruşmanın başlangıç tarihini geciktirebilir.

Washington Bölge Mahkemesi’nde görülen davada savunmalar 9 Ocak’ta yapılacak. Yargıç Chutkan daha önce verdiği bir kararda Trump’ın dokunulmazlık iddialarını reddetmiş ve eski başkanın”dört yıllık görevinin kendisine ülkeyi yönetirken cezai sorumluluktan kaçmak için kralların ilahi hakkını vermediğini” yazmıştı.

Trump şu anda ikisi seçimlere hile karıştırma iddiasıyla ilgili olmak üzere dört davada onlarca suçlamayla karşı karşıya.

ABD tarihinde bir ilk: Colorado kararı

ABD’de Colorado Yüksek Mahkemesi 19 Aralık’ta eski Başkan Donald Trump’ın 6 Ocak Kongre baskınında “başkaldırı ve isyan” suçunu işlediği gerekçesiyle bu eyaletteki başkanlık yarışına katılamayacağına karar vermişti.

Tamamı Demokrat eğilimli yargıçlardan oluşan Colorado Yüksek Mahkemesi, 3’e karşı 4 “evet” oyuyla, Trump’ın gelecek yıl yapılacak başkanlık seçim yarışında Colorado eyaletindeki oy pusulalarında yer alamayacağına hükmetmişti.

ABD tarihinde ilk kez Anayasa’nın söz konusu “başkaldırı ve isyan” maddesi, bir başkan aday adayının yarışa giremeyeceğine ilişkin bir gerekçe olarak kullanılmıştı.

Avukatı iflas etti

Hakkındaki suçlamalarla boğuşan seçim arefesindeki Trump’ın avukatı Rudy Giuliani, geçen hafta mahkemenin ödeyeceği tazminat miktarını açıklamasının ardından iflas ettiğini söyledi.

Giuliani’nin danışmanlarından Ted Goodman, iflas açıklamasının Giuliani’ye “iflas mahkemesinin gözetimi altında mali durumunun şeffaflığını sağlarken temyiz başvurusunda bulunma fırsatı ve zamanı vereceğinin” altını çizdi. Öte yandan Associated Press’in (AP) haberinde, iflas yasasının başkasına verilen “kasıtlı ve kötü niyetli bir zarar” sonucu oluşan borçların silinmesine izin vermediğini belirtti.

ABD'yi karıştıran mahkeme kararı sonrası Biden'dan Trump'a: Apaçık bir isyancıABD’yi karıştıran mahkeme kararı sonrası Biden’dan Trump’a: Apaçık bir isyancı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.