Menendez ‘casusluk’ suçlamalarını reddetti: Boyun eğmeyeceğim

ABD'li Senatör Bob Menendez, hakkındaki iddianamede yer alan 'yabancı bir devlet için casusluk yapma' suçlamasını reddetti.

Dünya 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Türkiye’ye F-16 satışına karşı sert tutumuyla bilinen ABD’li demokrat senatör Bob Menendez, kariyerinin en karanlık günlerini yaşıyor. İsmi rüşvet iddialarına karışan Menendez, Mısır ile ilişkilendirilmesi ardından gelen ‘casusluk’ suçlamalarını reddetti.

ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Sidney H. Stein’in huzuruna çıkarak savunmasını yapan Menendez, 12 Ekim’de kamuoyuna açıklanan ve ABD Senatosunda Dış ilişkiler Komitesi Başkanı olarak görevli olduğu dönemde Mısır hükümetine ‘casusluk’ yaptığı yönündeki iddiaları reddetti.

Rüşvet, yolsuzluk ve casusluk suçlamaları karşısında ‘suçsuz’ olduğunu belirten Menendez, “Suçlamaların üstüne yeni suçlamalar koymak, iddiaları doğru kılmaz. Bu yıpratmaya yönelik bir girişim ve ben buna boyun eğmeyeceğim” diye k0nuştu.

Menendez ile iddialar sadece kendisi ile sınırlı da değil, suçlamaların odağında Menendez’in eşi Nadine Arslanian ve bir kaç kişi daha var. Mahkemede ayrıca Menendez’in eşi Nadine Arslanian ve iddianamede suçlanan diğer kişiler de haklarındaki suçlamaları reddetti.

Menendez hakkındaki davanın, 6 Mayıs’ta görülmeye başlanması bekleniyor.

Menendez’e yönelik suçlamalar

Bob Menendez’e 22 Eylül’de New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’ne sunulan 39 sayfalık iddianamede, eşi Nadine Arslanian Menendez ile rüşvet suçlamaları yöneltilmişti. Evi aranan Menendez’in ikametgah adresinde altın külçeler ve nakit paralar bulunması tüm dünyanın gündemine oturmuştu. İddianamede öte yandan Menendez’in Mısır kökenli iş insanları ve firmalarla girdiği ilişkiler de dikkati çekmişti.

Suçlamaların ertesi gününde Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kalan Menendez, partisinden ve kamuoyundan gelen baskılara direnerek Kongre’deki koltuğundan istifa etmeyeceğini belirtmişti.

Menendez istifa konusundaki tutumunu “Adımın temize çıkacağını düşünüyorum” diyerek sürdürüyor.

Eşinin ölümlü trafik kazasına karıştığı ortaya çıkmıştı

Hakkında rüşvet iddiaları bulunan ABD Senatörü Bob Menendez’in eşi Nadine Arslanian Menendez’in, 2018 yılında trafik kazasında bir kişinin ölümüne neden olduğu da ortaya çıkmıştı. Bogota Polisi, 12 Aralık 2018’de aldığı kaza ihbarı üzerine olay yerine gitmiş, Menendez’in arabasıyla çarptığı Richard Koop adlı kişinin ağır yaralı olduğu tespit edilmişti. Polis kayıtlarında, “Önüne bakmadan yürüyen Koop, ışıklardan ya da yaya geçidinden geçmiyordu” ifadesi kullanılırken hastaneye kaldırılan Koop kısa süre içerisinde ölmüştü. Kayıtlarda, Menendez’e alkol ya da madde kullanımına ilişkin test yapılmadığı ve olay yerinden kısa bir süre sonra ayrılmasına izin verildiği ortaya çıkmıştı.

Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Menendez, ABD Kongresinde Türkiye karşıtlığı ve Yunanistan hükümeti ile yakın ilişkileriyle biliniyordu. Menendez, ABD tarafından Türkiye’ye yapılacak F-16 satışına karşı çıkanların başında gelirken, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege’deki politikalarından rahatsızlığını da her fırsatta gündeme getiriyordu.

Menendez'e yeni suçlama: Mısır adına çalıştıMenendez’e yeni suçlama: Mısır adına çalıştı

Putin rivayetleri: Kanser oldu, dublör kullandı, şimdi de kalp krizi geçirdiPutin rivayetleri: Kanser oldu, dublör kullandı, şimdi de kalp krizi geçirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.