Menendez eskiden Türkiye’yi suçluyordu, şimdi eşini suçluyor: Maksat paçayı kurtarmak

Zamanında F-16'lar konusunda Ankara'nın başına dert olan Senatör Bob Menendez kendisine yöneltilen yolsuzluk ve casusluk suçlamalarından Mısırlı yetkililerle görüşmesine arabuluculuk yapan eşi Nadine'i suçlayarak kurtulmayı planlıyor.

Dünya 17 Nisan 2024
Bob Menendez ve eşi Nadia Menendez. Fotoğraf: Shutterstock

Zamanında Türkiye’ye F-16 verilmesinin önündeki en sert duvarlardan biri olan, öyle ki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bile hakkında “Gitmesi iyi oldu” minvalinde konuştuğu ABD Senatosu eski Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez şimdilerde kendi derdine düştü. Çünkü rüşvet almakla, yolsuzlukla ve hatta Mısır için casusluk yapmakla suçlanıyor. Hakkındaki yeni iddia suçlandığı eylemlerde paçayı kurtarmak için eşi Nadine Menendez’i suçlamayı planlaması.

Önce Menendez kimdi onu bir hatırlayalım. Menendez Türkiye’nin Yunanistan ile ilişkilerinin kötü olduğunu, Suriye’deki operasyonlarını, İsveç’in NATO üyeliğine onay vermemesini gerekçe göstererek Ankara’ya F-16 satışı yapılmasını istemeyen bir Demokrat’tı. Biden yönetimi bunca zaman Ankara’ya F-16 verilmemesinin gerekçesi olarak Amerikan Kongresi’nden bir türlü onay çıkmamasını göstermişti. Kongrenin üst kanadı Senato’daki Dış İlişkiler Komitesi başkanı Menendez o engellerin başında geliyordu.

Şimdi Menendez düşünsün

Ne zaman ki Menendez’in senatörlük makamını rüşvet karşılığında Mısırlı yetkililerin çıkarına kullandığı iddiası ortaya atıldı, Ankara rahat bir nefes aldı. Gerçi bunda Türkiye’nin Menendez’in saydığı konularda ilerleme kaydetmesinin de payı vardı. Örneğin Yunanistan ile ilişkiler düzelmişti, İsveç’in NATO üyeliği onaylanmıştı ve Suriye ile normalleşme süreci için temaslar devam ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen yıl eylül ayında Menendez’in görevden alınması konusunda duyduğu rahatlığı “Menendez’in durumu sayesinde F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız olabilir” diyerek göstermişti.

İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylanmasının ardından Türkiye’ye yapılacak F-16 satışlarıyla ilgili bildirim kongreye gönderildi ve normal prosedürler takip edilerek Türkiye’ye F-16 satışı onaylandı. Şimdi de bu satışların maliyetinin ne olacağı, üretimin ve teslimatın ne kadar süreceği gibi konular üzerine yetkili makamlar karşılıklı görüşüyor. Türkiye F-16 meseleleriyle meşgulken Menendez ise hakkında birbiri ardına gelen suçlamalarla cebelleşiyordu. 

Ameliyata girecek eşini suçlamayı planlıyor

İlk suçlama makamını kullanarak rüşvet aldığıydı, sonra bu rüşvetin Mısırlı yetkililerden alındığı iddia edilmişti ki bu da Menendez’in casusluk yaptığı suçlamasına neden olmuştu. Suçlanan yalnızca Menendez değildi; Lübnan doğumlu eşi Nadine de Menendez ile Mısırlı yetkililer arasında arabuluculuk yaparak rüşvet almakla suçlanıyordu. Nadine’in üç iş insanından 550 bin dolar nakit para, külçe altın ve bir Mercedes Benz dahil yüz binlerce dolar rüşvet aldığı ileri sürülüyor.

Şimdi işin kılçıklı tarafına geçelim. Menendez’in avukatları tarafından sunulan yasal özette iki cümle var. Bu cümlelerde Menendez’in kendini savunma stratejisinin eşi Nadine’i “kendisinden bilgi saklamak” ve “yaptıklarının yasadışı olmadığına kendisini inandırmakla” suçlamak olduğu yazılı. Menendez’in duruşması 6 Mayıs’ta yapılacak. Avukatlarına göre Menendez ifade vermeye karar verirse Nadine’in Mısırlı yetkililerle düzenlediği akşam yemeklerinde neler konuşulduğu, neden Nadine’e parasal kaynaklar sağlandığı” konusunda ifşaatlarda bulunabilir.

Bu arada Menendez’in kendini kurtarmak için suçlamayı planladığı eşi ameliyat olması ve ardından da uzun bir tedavi sürecinden geçmesi gereken ciddi bir sağlık sorunu yaşıyor. Bu durumu avukatlar mahkemeye iletti ve Nadine’in duruşması temmuz ayına ertelendi. 57 yaşındaki Nadine ile 70 yaşındaki Menendez 2020 yılında evlenmişti. Savcıların iddiasına göre rüşvet döngüsü Şubat 2018’de, Menendez ve Nadine görüşmeye başladıktan kısa süre sonra peydah oldu.

Menendez'e yolsuzluk suçlamaları genişliyor: Mısır'dan sonra şimdi de KatarMenendez’e yolsuzluk suçlamaları genişliyor: Mısır’dan sonra şimdi de Katar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.