Menendez görevi bıraktı: Artık Türkiye’ye verilecek F-16’lara itiraz edemeyecek

ABD'de New Jersey'den Demokrat Parti senatörü olan Bob Menendez, rüşvet almakla suçlanmasının ardından görevini kötüye kullandığı iddia edilen makamı ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı'ndan geçici olarak ayrıldı. Menendez bu koltukta, Türkiye'ye F-16 satışlarına karşı çıkıyordu.

Dünya 24 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Yunanistan'a yakınlığıyla bilinen Menendez, 27 Ağustos 2021'de Devlet Nişanı'yla onurlandırılmıştı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Senatör Chuck Schumer, rüşvet almakla suçlanan Demokrat Parti’nin New Jersey Senatörü Bob Menendez’in Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’nı bıraktığını duyurdu. Schumer, “Senatör Menendez, sorun çözülene kadar haklı olarak Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden geçici olarak ayrılmaya karar verdi” dedi.

Menendez’in kendini adamış bir kamu görevlisi olduğunu ileri süren Schumer, senatörün adil yargılanma hakkına sahip olduğunu savundu.

New York Güney Bölge Federal Mahkemesi’ne sunulan 39 sayfalık iddianamede, Menendez ve eşi Nadine Arslanian’a, New Jerseyli iş insanlarıyla girdiği ilişkilerde rüşvete karışma suçlamaları yöneltilmiş ve evlerindeki aramada 100 bin dolarlık iki altın külçe ve 480 bin dolarlık saklanmış nakit para ele geçirilmişti.

Suçlamalarla tarihe geçti

İddianamede ayrıca, Menendez’in senatörlük makamını kullanarak altın ve nakit para dışında usulsüz şekilde mortgage ödemeleri, usulsüz iş tazminatı ve lüks  araç edinme gibi yolsuzluk işlerine karıştığı aktarılmıştı. Bu davayla, Menendez, 10 yıl içinde yolsuzlukla ikinci kez suçlandı ve 69 yaşındaki senatör bu şekilde tarihe geçti.

Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Bob Menendez, ABD Kongresi’nde Türkiye karşıtlığı ve Rum ile Ermeni lobisine yakınlığı ile biliniyordu.

Kongre’de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Başkanı olması ve ABD tarafından Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkmasıyla adından sık sık söz ettiren Menendez, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege’deki politikalarından rahatsızlığını da gündeme getiriyordu. Menendez, şimdi geçici olarak bu görevinden ayrıldı.

ABD'de Türkiye karşıtı senatörün başı belada: Rüşvetle suçlanıyorABD’de Türkiye karşıtı senatörün başı belada: Rüşvetle suçlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.