Yunanistan’da Miçotakis bu kez büyük zafer kazandı

Yunanistan'da ikinci kez yapılan seçimlerde rakiplerine büyük fark atan eski Başbakan Kiryakos Miçotakis ve partisi NDP mecliste çoğunluğu sağladı. Miçotakis görevdeki ikinci döneminde 'Yunanistan'ı değiştirme' sözü verdi.

Dünya 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Miçotakis'in partisi, oyların yüzde 40,5'ini alarak çoğunluğu elde etti. Fotoğraf: Twitter

21 Mayıs seçimlerinde mecliste milletvekili çoğunluğu sağlayamadığı için hükümeti kurmayan Yunanistan’ın eski Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve partisi Yeni Demokrasi Partisi (NDP) bu sefer amacına ulaştı, oyların yüzde 40,5’ini alarak 300 sandalyeli mecliste 158 sandalyeyi kaparak çoğunluğu elde etti.

Oylamadan önce Atina’da konuşan Miçotakis, “Halkın önümüzdeki dört yıl boyunca istikrarlı bir hükümete sahip olabilmesi için oy veriyoruz. Yunan halkının kendi refahları ve ülkenin istikrarı için olgunlukla oy kullanacağından eminim” dedi.

Mayısta yapılan seçimlerde çoğunluğu sağlayamayan Miçotakis, koalisyon hükümeti kurmaya kesin bir şekilde karşı çıkmış ve bunun ‘ülkenin istikrarı için iyi olmayacağını’ vurgulamıştı. Önceki seçimde Miçotakis’in koalisyon kurabileceği parti sosyalist PASOK’tu ancak hem iki partinin ideolojileri birbirine taban tabana zıttı hem de geçen yıl patlak veren dinleme skandalında PASOK’un lideri Nikos Androulakis’in de dinlendiği ortaya çıkmış, Androulakis bu olaydan Miçotakis’in de haberdar olduğunu söylemişti.

Miçotakis ilk sonuçların gelmesinin ardından, “Yunanistan’ı değiştirebileceğimiz ikinci dönemimiz için hedeflerimiz yüksek olacak ve olmalı da. Tüm bunları gerçekleştirecek kadar planımız da deneyimimiz de var” dedi. Miçotakis eşitsizlikle mücadele, kamu ve sağlık hizmetlerini iyileştirme ve dijitalleşmeyi hızlandırma sözü verdi.

Seçim öncesi yapılan anketlerde de Miçotakis’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Piyasalar geçen hafta hisse senetleri ve tahvillerin yükselmesiyle bu duruma olumlu tepki verdi. Yunanistan’ın yıllardır süren ekonomik krizi geride bıraktığının bir göstergesi olarak, kredi notunun yıl sonuna kadar ‘yatırım yapılabilir’ seviyesine yükseltilmesi bekleniyor.

Çipras’ın partisi tarihi düşüş yaşıyor

Öte yandan dün, Miçotakis’in en büyük rakibi eski Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki solcu SYRIZA partisi kötü bir gün geçirdi. Seçimden yüzde 17,8 oy oranıyla sadece 47 milletvekili çıkarabilen parti, kendi içinde tarihi bir düşüş yaşadı. SYRIZA’nın mayıstaki seçimden bu yana yüzde 2,3 oy oranı azalmasıyla tüm partiler içinde en büyük düşüşü yaşadığı da görüldü. İktidar partisinin 22 puan gerisine düşen SYRIZA’da Çipras’ın muhalefetteki liderliği ve geleceği hakkında soru işaretleri baş göstermeye başladı.

Bu seçimde bir farklılık olarak Vasilis Stigkas liderliğindeki aşırı sağcı Spartalılar Partisi de meclise vekil sokabildi. Yüzde üçlük barajı aşması gereken Spartalılar, yaklaşık yüzde beş oranına ulaşarak meclise 13 milletvekiliyle girmeyi başardı. Avrupa’ya şüpheci yaklaşan aşırı milliyetçi parti, artık var olmayan Altın Şafak partisinin hapisteki lideri neo-Nazi Ilias Kasidiaris tarafından desteklenmişti.

Meclise üçüncü sıradan giren PASOK ise 32 sandalye kaptı. Meclise milletvekili sokmayı başaran bir diğer parti ise 20 sandalyeyle solcu Yunanistan Komünist Partisi oldu.

Yunanistan seçimlere, yaklaşık 750 kişiyi taşıyan balıkçı teknesinin Mora açıklarında batmasının ardından öfkenin hakim olduğu bir ortamda gerçekleşti. Tekne faciasında resmi olarak 81 kişi ölürken, 500 kişi de kayıtlara kayıp olarak geçti. Sadece 104 kişinin kurtarıldığı kazanın yaşanmasından saatler önce teknenin fark edilmesine rağmen Yunan yetkililerin hiçbir şey yapmaması büyük tepki topladı.

Ne var ki bu tepkinin seçimlere yansımadığı görülüyor. Zira Miçotakis’in oylarında herhangi bir azalma yaşanmazken, tekne faciasının ardından göçmenlerle görüşen Çipras’ın oyları azaldı. Aşırı sağcı Spartalılar da meclise vekil sokmayı başardı.

Yunanistan'daki tekne faciası: Yunan sahil güvenliği saatlerce yerinden kıpırdamamış, tekneye yardım etmemişYunanistan’daki tekne faciası: Yunan sahil güvenliği saatlerce yerinden kıpırdamamış, tekneye yardım etmemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.