Bin gündür süren savaşın bilançosu: Rusya 700 bin, Ukrayna 400 bin asker kaybetmiş
Rusya'nın Ukrayna'daki ilerleyişi sürerken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna'nın Rusya'daki meşru hedefleri vurma hakkı var" açıklamasını yaptı.
Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya açtığı savaş üçüncü yılında devam ederken Batı, “Üçüncü Dünya Savaşı”na neden olur diyerek uzak durduğu Batı silahlarıyla Rusya topraklarının hedef alınmaması görüşünden caymaya başladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’ya karşı savaşan Ukrayna’nın uluslararası hukuk çerçevesinde bu ülkedeki “meşru askeri hedefleri vurma hakkının olduğunu” belirtti.
Yeni NATO üyesi İsveç’te temaslarda bulunan Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Sonbaharda görevi bırakması beklenen Stoltenberg burada yaptığı konuşmada da gider ayak tansiyon yükseltmeyi sürdürdü. İsveç’in kolektif savunma ve güvenliğe farklı yollarla katkı sağladığını belirterek NATO’nun Ukrayna’ya sağladığı destek konusunda da “iyi ve güçlü” bir çerçeve oluşturmak için çalıştıklarını dile getirdi.
Avrupa kıtası için güvenlik sorunu haline gelen Ukrayna’daki savaşa ilişkin değerlendirmede bulunan Stoltenberg, “NATO’nun Ukrayna’ya uzun vadeli taahhüdü ne kadar güçlü olursa Ukrayna’daki savaş o kadar yakın zamanda bitebilir.” dedi.
Stoltenberg ayrıca Ukrayna’nın “meşru müdafaa hakkı” olduğunu ve bu hakkın “saldıran taraf olan Rusya’nın topraklarındaki meşru askeri hedefleri vurmayı da içerdiğini” ifade etti. Son zamanlarda başta Fransa ve Almanya olmak üzere Ukrayna’ya destek sağlayan batılı ülkelerden, bu ülkeye hibe ettikleri silahların Ukrayna dışında kullanılmasına yönelik kısıtlamaların kaldırılması yönünde açıklamalar yapılıyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de bu söylemlerin son örneği olarak kayıtlara geçen bir açıklamada bulunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden, daha önce yanaşmadığı Ukrayna’ya verilen silahlarla Rusya’nın içlerinin hedef alınması konusuna esneklik getirmişti. Söz konusu bu “esneklik” de Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna içindeki ilerleyişinin bir sonucu olarak yorumlanıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Batılı ülkelerin, Rusya’nın nükleer silah kullanma ihtimalini göz ardı ettiğini belirterek, “Birisinin eylemi egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü tehdit ediyorsa, elimizdeki tüm imkanları kullanmamızın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu hafife alınmamalıdır” demişti.
Öte yandan Rusya Ukrayna’daki ilerleyişini sürdürüyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde son 1 haftada 2 yerleşim biriminin Rus ordusunun kontrolüne geçtiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askeri güçlerinin 1-7 Haziran’da Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki faaliyetleri hakkında bilgi verildi. Rus ordusunun Ukrayna’daki cephe hattında ilerlemeye devam ettiği belirtilen açıklamada, “Merkez ve Güney Askeri Grubuna bağlı birlikler, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Paraskiyevka ve Umanskoye yerleşim birimlerini kurtardı.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, son 1 haftada Ukrayna’daki askeri unsurlara yönelik karadan, havadan ve denizden yüksek hassasiyetli silahlar ve insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırılarda elektrik tesisleri, Batılı silah ve mühimmatın saklandığı depolar, Ukraynalı askerler ve yabancı paralı askerlerin geçici konuşlanma merkezlerinin vurulduğu kaydedildi. Söz konusu dönemde Ukrayna’ya ait 2 “Mig-29” ve 1 “Su-25” tipi savaş uçağı ile 424 İHA’nın vurulduğu kaydedilen açıklamada, 27 Ukraynalı askerin teslim olduğu aktarıldı.
Açıklamada, “Askeri operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna ait 610 uçak, 274 helikopter, 25 bin 326 İHA, 528 hava savunma füze sistemi, 16 bin 287 tank ve zırhlı araç, 1330 çok namlulu roketatar, 10 bin 188 obüs ve havan topu ile 22 bin 336 özel askeri araç imha edildi” denildi. Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, mayısta Ukrayna’da 28 yerleşim biriminin Rus askeri güçlerince ele geçirildiğini aktararak “Bu yıl toplam 880 kilometrekare Rus ordusunun kontrolüne geçti” ifadesini kullanmıştı.