Pakistan’da önce kabus sonra nefes kesen kurtarma: 350 metre yüksekte 15 saat asılı kalan çocukların hepsi kurtarıldı

Pakistan'ın ücra bir köşesinde altı çocuk ve iki yetişkini taşırken bir halatı kopan teleferik 350 metre yüksekte asılı kaldı. Kurtarma ekipleri olay yerine gelmeden önce yolcular havada 6 saat mahsur bir şekilde bekledi. 15 saatin ardından teleferikteki herkes sağ salim kurtarıldı.

Dünya 23 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kurtarma girişimlerinden bir görüntü.

Pakistan’ın Hayber-Pahtunhva eyaletindeki Battagram bölgesinde altısı çocuk, ikisi yetişkin sekiz kişiyi taşıyan bir teleferik nehir kanyonunu geçerken halatlardan biri koptu ve teleferik 15 saatten uzun bir süre boyunca yerden 500 metre yüksekte havada asılı kaldı. Çocukların bu teleferikle okula gitmeye çalıştığı ortaya çıktı. Bölgeden bir öğretmen her gün 150 kişinin, başka ulaşım şansı olmadığı için bu tehlikeli yolculuğu yaptığını söylüyor.

Battagram dağlık bir bölge olduğu için köylüler ulaşımlarını genellikle bu teleferiklerle sağlıyor ancak bu araçların bakımları genellikle yetersiz kalıyor ve her yıl birçok insan bu araçlarda seyahat ederken ya ölüyor ya da yaralanıyor.

Pakistan’ın geçici Başbakanı Enverülhak Kakar, X’ten yaptığı açıklamada yetkililere söz konusu sekiz kişinin güvenli bir şekilde kurtarılması ve tahliyesinin sağlanması talimatını verdiğini yazdı. Kakar, “Yetkililere bu tür tüm özel teleferiklerin güvenlik denetimlerini yapmaları ve işletilmelerinin ve kullanılmalarının güvenli olduğundan emin olmaları talimatı verdim” dedi.

Afet yönetim otoritesi sözcüsü Taymur Han, insanları teleferikten çıkarmak için helikopterler gönderdiklerini söyledi. Ancak kurtarma ekipleri, çocuklar 350 metre yüksekte altı saat boyunca asılı halde kaldıktan sonra gerçekleşti.

Teleferikte mahsur kalan kişilerin aileleriyle cep telefonu ile iletişim kurduğu ve içerideki yetişkinlerin, yaşları 10 ila 15 arasında değişen çocukları teselli ettiği bildirildi. Yolculardan biri yerel bir kanala altı saattir yemeksiz ve susuz beklediklerini söyledi. Kalp sorunu olan bir çocuğun panik geçirerek bayıldığını belirten yolcu, “Cep telefonumun şarjı çok hızlı tükeniyor” dedi. Kurtarma personelinin kusan çocuklar için mide ilacının yanı sıra kalp ilacının da tedarik ettiği bildirildi. 

Pakistan televizyonlarında canlı olarak yayınlanan kurtarma görüntülerinde komandonun helikopterlerden teleferiğe doğru inmeye çalıştığı görüldü. Bir uzman, helikopterin kanatlarının yarattığı rüzgarın aracı havada tutan kabloları daha da zayıflatma ihtimalinden dolayı kurtarma çalışmalarının son derece hassas yürütüldüğünü bildirdi. Emekli bir tuğgeneral ve savunma uzmanı olan Tipu Sultan da helikopterlerin durumu daha kötü bir hale getirebileceğini ancak komandoların bu riskin farkında olduklarını söyledi.

 

İlk iki helikopterle kurtarma girişimi başarısız olsa da komandoların gün batımından önce mahsur kalanları kurtarmak için bir girişimde daha bulunması bekleniyordu. Bu girişimde iki çocuk kurtarıldı. Bölgede gece çökerken helikopterle kurtarma operasyonu durduruldu. Bu sefer de çevreye projektörler yerleştirilerek karadan kurtarma operasyonu yürütüldü. Halat hattı uzmanları ordu tarafından bölgeye gönderildi ve çocukları hat boyunca küçük bir platforma aktararak teker teker kurtarmaya çalıştılar. Bu sırada kurtarma operasyonu ülke genelindeki ofislerde, mağazalarda, restoranlarda ve hastanelerdeki televizyonlarda canlı olarak takip edildi.

Daha önce ülkenin popüler dağ tatil beldesi Murree’de bir teleferiğin halatının kopmasının ardından yüzlerce metre aşağıya düşmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Pakistan 'Kuran yakma' iddiasıyla karıştı: Müslümanlar, Hıristiyanların evlerine ve kiliselerine saldırdı, 130 kişi gözaltına alındıPakistan ‘Kuran yakma’ iddiasıyla karıştı: Müslümanlar, Hıristiyanların evlerine ve kiliselerine saldırdı, 130 kişi gözaltına alındı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.