Önce babasını öldürdü, sonra üniversitede katliam yaptı: Prag saldırganı başka bir cinayetle daha mercek altında

Çekya'nın başkenti Prag'da öğrencisi olduğu üniversitede katliam yaparak onlarca insanı öldüren David Kozak, bir başka cinayetle daha gündemde. Öte yandan Kozak'ın dehşet planlarını Telegram üzerinden anlattığı da ortaya çıktı.

Dünya 22 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Çekya’nın başkenti Prag’da önce babasını sonrasında da Charles (Karlova) Üniversitesi’nde 14 kişi katleden 24 yaşındaki öğrenci David Kozak’ın, bir başka cinayetle ilintili olarak incelendiği açıklandı. Öte yandan Kozak’ın Telegram mesajları da ortaya çıktı.

Çekya polisi, saldırganın geçen hafta başkent yakınlarındaki bir ormanlık alanda yaşanan cinayet olayıyla bağlantılı olduğunu duyurdu. Geçen hafta ormanlık alanda bir adam ve yeni doğmuş bebeği ölü bulunmuştu. Bu saldırının arkasında da Kozak olduğunun tahmin edildiği kaydedildi. Prag yakınlarındaki Klanovice’de yaşanan olayda 32 yaşındaki baba ile 2 yaşındaki kızı öldürülmüştü. Olayın ardından yüzlerce polis ormanlık alanı tararken saldırgan kaçmayı başarmıştı. Yetkililer iki olayın bağlantılı olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Çek televizyonunun haberine göre, Çek polisi saldırganın sokakta üç kişiyi de yaraladığını söyledi.

Bütün planlarını Telegram’dan yazmış

Kozak’ın aslında olayı gün gün planladığı, bunu da “günlük” formatında kullandığı Telegram hesabı üzerinden paylaştığı belirtildi. The Telegraph’da yer alan habere göre, katliam planlarını Telegram üzerinden paylaşan Kozak, “her zaman öldürmek istediğini” ve “bir gün bir manyak olacağına inandığı” yazıyordu. Kozak, “Bir okulda saldırı düzenlemek ve muhtemelen intihar etmek istiyorum. Her zaman öldürmek istedim. Gelecekte bir manyak olacağımı düşündüm” diye yazmış.

Bir başka katilden övgüyle bahsetti

Kozak’ın Telegram paylaşımlarının devamında ise bir başka ayrıntı daha dikkat çekiyor. “Her zaman öldürmek istediğini” söyleyen Kozak, Rusya’nın Kazan bölgesindeki eski okulunda 2021 yılında dokuz kişinin öldürüldüğü saldırıyı düzenleyen ve o zamanlar 19 yaşında olan Ilznaz Galyaviev’den övgüyle söz ediyor. Kozak, Ilznaz’ın saldırısı ardından seri cinayetler yerine toplu katliam yapmaya karar verdiğini dahi Telegram kanalı üzerinden paylaşmış.

Polise göre Kozak’ın, saldırı güncesi gibi kullandığı Telegram hesabı katliamı gerçekleştirdiği güne kadar dışarıya kapalıydı. Saldırıyı gerçekleştirmeden hemen önce de kanalını erişime açtı. Çek yetkililer saldırıda herhangi bir uluslararası terör şüphesi bulunmadığını, Kozak’ın daha önceden suç kaydının olmadığını ve silahının da yasal olduğunu açıkladı. Kozak’ın tarih ve Avrupa çalışmaları üzerine lisans diplomasının bulunduğu, Polonya tarihi üzerine yüksek lisans yapmakta olduğu da açıklandı.

İçine kapanık biriydi

Bölge sakinlerinden biri yerel medyaya, “O içine kapalı bir tipti, tuhaftı” dedi. Ancak aynı bölge sakini aileye ilişkin izlenimlerini aktarırken her şeyin “normal” göründüğünü söyledi. 21 Aralık sabahı tam olarak neler yaşandığı belli değil. Babasını öldürdükten sonra okuduğu üniversiteye gidip katliam yapan Kozak, polise göre intihar etmeyi planlıyordu.

BBC’nin haberine göre Çek polisi, silahlı saldırganın dün polisin kendisini “her yönden” kuşattığını gördükten sonra kendisini vurarak öldürdüğünü doğruladı.

Ne olmuştu?

Çekya’da polis, başkent Prag’daki Karls Üniversitesi’nde 24 yaşındaki David Kozak, 14 kişinin ölümüne, 25 kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı düzenlemişti. Aynı gün, Kozak’ın babası da evlerinde ölü bulunmuştu. İçişleri Bakanı Vıt Rakusan, 14 kurbanın 13’ünün kimliğinin tespit edildiğini, hayatını kaybeden öğrenciler arasında 3’ünün yabancı uyruklu olduğunun belirlendiğini aktarmıştı. Rakusan, olay yerinde çok sayıda silahın ele geçirildiğini, polisin vaktinde müdahalesiyle kurban sayısının artmasının önlendiğini dile getirmişti.​​​​​​​

Prag'da üniversite katliamı: Öğrenci 14 kişiyi öldürdüPrag’da üniversite katliamı: Öğrenci 14 kişiyi öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.