Pakistan ‘Kuran yakma’ iddiasıyla karıştı: Müslümanlar, Hıristiyanların evlerine ve kiliselerine saldırdı, 130 kişi gözaltına alındı

Pakistan'ın doğusunda bazı Müslümanlar, bir Hıristiyan'ın Kuran'a saygısızlık ettiğini iddia ederek, söz konusu kişinin evini yıktı, kiliseleri yaktı ve çevredeki başka evlere zarar verdi. Olaylarda can kaybı olup olmadığı bilgisi ise verilmedi.

Dünya 18 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hıristiyanların evlerine ve kiliselere saldırıldı. Fotoğraf: Uluslararası Muhtaç Durumdaki Kiliselere Yardım Derneği

Pakistan’ın Pencap eyaletinin Faysalabad bölgesindeki Jaranwala’da, Raja Amir adındaki bir Hıristiyan ve arkadaşının Kuran’dan sayfaları koparıp yere attıkları, bazı sayfalara da hakaret içerikli ifadeler yazdıkları iddia edildi. Haberi alan öfkeli Müslümanlar toplanarak, birkaç kiliseye ve Hıristiyanların yaşadıklarını bildikleri evlere saldırdı. Hıristiyan cemaat, hanelerine saldıran kalabalıktan kaçmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yerel bir rahip olan Halid Muhtar, bölgede 17 kilise olduğunu ve bunların çoğunun saldırıya uğradığına inandığını söyledi. Yetkililer ise kaç kilisenin hasar gördüğünü henüz teyit etmedi. Karaçi’deki Ulusal Katolik İlahiyat Enstitüsü’nde kilise tarihi dersleri veren Peder Gülhan Berkat, Kuran’a saygısızlık iddialarının ‘yanlış’ olduğunu öne sürerek, yerel camilerin hopörlerden Müslümanlara toplanma ve ‘kiliseler ile Hıristiyan cemaatine saldırma’ çağrısı yaptığını iddia etti.

Müslüman din insanlarından oluşan bir heyet ise saldırıya uğrayan Hıristiyanlarla dayanışmak için Lahor’dan Jaranwala’ya geldi. Hükümet bölgedeki şiddet olaylarının boyutu nedeniyle düzenin sağlanmasına yardımcı olması için polis takviyesi yaparak, orduyu da bölgeye gönderdi. Polisin saldırganlara cop ile müdahale etti. Müslüman din insanları ve yaşlıların da yardımıyla saldırganlar dağıtıldı.

Saldırı üst düzey liderler ve büyük siyasi partiler tarafından da kınandı. Ülkenin geçici Başbakanı Enverülhak Kakar, Faysalabad’dan gelen görüntüler karşısında ‘yüreğinin parçalandığını’ söyledi. X’ten paylaşım yapan Kakar, “Yasaları ihlal eden ve azınlıkları hedef alanlara karşı sert önlemler alınacaktır. Tüm kolluk kuvvetlerinden suçluları yakalamaları ve adalete teslim etmeleri istendi” dedi. Eski Başbakan Şahbaz Şerif de saldırıyı kınayarak, “Hiçbir dinde şiddete yer yoktur” dedi.

Olayların ardından tüm failleri bulmak için baskınlar düzenleyen yetkililer, 130 kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı. Polis şefi Bilal Mahmud, gazetecilere yaptığı açıklamada Kuran’a saygısızlık ettiği iddia edilen Amir’in de arandığını ve olayın ne olduğunu öğrenmek için gözaltına alınacağını söyledi.

Pakistan’da dine hakaret yasaları uyarınca, İslam’a ya da İslami dini figürlere hakaretten suçlu bulunan herkes ölüm cezasına çarptırılabiliyor. Yetkililer henüz dine hakaretten kimseye idam cezası vermese de çoğu zaman sadece iddialar bile ayaklanmalara yol açabiliyor ve çeteler şiddet, linç ve cinayet eylemlerinde bulunabiliyor. 2009 yılında bir kalabalık Pencap’ın Gojra bölgesinde İslam’a hakaret ettikleri iddiasıyla altı Hıristiyan’ı öldürmüş, yaklaşık 60 evi de yakmıştı.

Pakistan'da seçim belirsizliği: İmran Han'a 5 yıl siyasi yasak getirildiPakistan’da seçim belirsizliği: İmran Han’a 5 yıl siyasi yasak getirildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.