Papa olabilirdi, cezaevine girecek

Bir zamanların en güçlü papa adaylarından Becciu, mali suçlar nedeniyle 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dünya 17 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, son zamanlarda hem sağlık sorunları hem de kendi cenaze töreni için harcadığı mesaiyle gündemde. Hal böyle olunca gözler de “halefi kim olabilir” sorusuna çevrilmişti. E tabii 2020’de Angelo Becciu’nun kariyeri zedelenince bu soru da cevapsız kaldı çünkü.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal’ın “Papa olabilirdi, şimdiyse cezaevine girebilir” diye duyurduğu Angelo Becciu’nun da akıbeti belli oldu: Cezaevi. 2020 yılında mali suçlamalarla karşı karşıya kalan Becciu, o zaman dek adeta yükselen bir “stardı.” O yıl kendisinden emin, bunları aşabileceğinden umutlu bir şekilde ikamet ettiği adresinden ayrılan Becciu, Papa’nın konutuna gitti. Geleceğin Papası olarak görülen 75 yaşındaki kardinal, Francis’in huzurundan ayrıldığında artık düşmekte olan bir yıldızdan farksızdı. Becciu ilk olarak kardeşinin yönetimindeki kar amacı gütmeyen bir kuruluş aracılığıyla zimmetine 100 bin dolar geçirdiği iddiasıyla suçlandı. Sonrası da çorap söküğü gibi geldi. Tabi Papa Francis de eski danışmanı olan Becciu’dan derhal istifa etmesini istedi.

Karar açıklandı: 5 yıl 6 ay

Cumartesi günü bir Vatikan mahkemesi, tarihi olarak nitelendirilen duruşmanın sonunda bir zamanların güçlü İtalyan kardinali 75 yaşındaki Becciu’ya mali suçlar nedeniyle beş yıl altı ay hapis cezası verdi. Ayrıca kendisine 8 bin euro para cezası da kesildi.

Duruşmanın tarihi olmasının da bir sebebi vardı tabii. Papa Francis’in eski danışmanlarından olan ve papalık için ismi öne çıkan Becciu, Vatikan ceza mahkemesinde yargılanan en kıdemli din adamı. Beccui ve aralarında finansörler, avukatlar ve eski Vatikan çalışanlarının da bulunduğu dokuz sanık, Londra’daki bir emlak anlaşması nedeniyle mercek altına alınmıştı. Beccui ve diğer sanıklar, mali suçlamalar nedeniyle yargılanıyordu.

Mahkeme başkanı Giuseppe Pignatone’nin okuduğu kararda, Becciu, zimmete para geçirme, görevi kötüye kullanma ve tanığı ifade değiştirmesi için tehdit etmekle suçlanıyordu. Avukatı Fabio Viglione, cezaya saygı duyduklarını ancak “kesinlikle” temyize gideceklerini söyledi. Davada konu, 2014 yılında Vatikan’a on milyonlarca euroya mal olan bir yatırım. Bu yatırımın Londra’da 350 milyon euroluk lüks bir mülkün satın alınmasıyla ilgili olduğu biliniyor.

Savcı Alessandro Diddi, Becciu için yedi yıl üç ay, diğerleri için ise neredeyse dört ila 13 yıl arasında hapis cezası talep etmişti. Becciu her zamanki gibi masum olduğunu söyledi ve suçlamaları reddetti. Suçlamaların tamamen asılsız olduğunu ifade eden eski halef, tek kuruş bile almadığında ısrarcı.

Becciu ayrıca, kendisi de yargılanmakta olan Sardunyalı Cecilia Marogna adlı kadına, Mali’de kaçırılan Kolombiyalı bir rahibenin serbest bırakılması için ödeme yaptığı suçlamasıyla da karşı karşıya.

Bu davanın aynı zamanda Papa Francis’in reformlarının da bir sınavı olduğuna değinmekte fayda var. Papa, duruşmadan sadece birkaç hafta önce Vatikan’ın sivil mahkemelerine, kardinalleri ve piskoposları yargılama yetkisi vermişti. Daha önce bu kişiler yalnızca kardinallerin başkanlık ettiği mahkemeler tarafından yargılanıyordu.

Papa kendi cenazesi için kolları sıvadı: Vatikan dışına gömülecekPapa kendi cenazesi için kolları sıvadı: Vatikan dışına gömülecek

Gribe yakalanmasa COP28'e katılan ilk Papa olacaktı: Francis'in seyahati iptalGribe yakalanmasa COP28’e katılan ilk Papa olacaktı: Francis’in seyahati iptal

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.