Papa: Vatikan’da ölmemi isteyenler var

Papa'nın önümüzdeki ay yayımlanması beklenen kitabı "Hayat: Tarih boyunca hikayem" şimdiden manşetlerde. Kitabın bu kadar gündeme gelmesinin nedeni de Papa Franciscus'un Vatikan'da ölmesini umanlar olduğunu yazması.

Dünya 14 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis. / Fotoğraf: AA

İsmi istifa iddiaları ve sağlık sorunlarıyla gündeme gelen Katoliklerin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus açıklamalarıyla yine gündeme geldi. Ne zaman küçük bir sorun dahi için olsa hastaneye gitse ölmesini ya da istifa etmesini bekleyenler olduğunu söyleyen Papa kısa vadede istifa etmesini bekleyenleri üzecek haberi verdi. Papa ciddi bir fiziki engeli olmadığı sürece görevinden ayrılmayı düşünmediğini söyledi.

‘Şok olmaya gerek yok istifa etmeyi düşünmüyorum’

Katoliklerin ruhani lideri Papa’nın bu sözleri 11 yıllık Vatikan tecrübesi ve hayatını anlattığı kitabından alıntılandı. İtalyan Corriere della Sera gazetesi Papa Franciscus’un hayatını anlattığı ve bu ay yayınlanacak “Hayat: Tarih boyunca hikayem” isimli kitabından detaylar aktardı. Gazetenin “Vatikan’da ölmemi umanlar var” başlığıyla duyurusunu yaptığı kitapta son yıllarda sıkça hastaneye gitmesine atıfta bulunan Papa’nın şu sözlerine yer verildi: “Bazıları siyasetle kampanya yapmakla çok ilgileniyordu. Neredeyse yeni bir Konklav (Papalık Seçimi) düşünüyorlardı. Sakin olun, bu insani bir durum. Şok olmaya gerek yok. Zor anlara rağmen istifa etmeyi hiç düşünmedim.”

‘İstifa mektubum hazır ama…’

Papa Franciscus’un istifa mektubu hazır olsa da görevden ayrılmayı düşünmediğine ilişkin şu sözleri de İtalyan Gazetesi tarafından yayımlandı: “Görevden feragat için herhangi bir koşul göremiyorum. Ciddi fiziki bir engel meydana gelirse işler değişir. Bu durumda, Papalığımın başlangıcında Devlet Sekreterliğine (Başbakanlık) verdiğim istifa mektubum hazır. Ancak bu bir fikir, çünkü pes etmeyi düşündürecek ciddi nedenlerim yok. Bazıları hastaneye kaldırıldıktan sonra böyle bir duyuru yapmamı ümit etmiş olabilir ancak böyle bir risk yok. Sağlığım iyi, daha gerçekleştirilecek birçok projem var.”

Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan Arjantinli Papa 13 Mart 2013’te yapılan Konklav (Papalık Seçimi) sonucu Katolik Kilisesi’nin 266’ncı ruhani lideri seçilmiş ve kendisine “Papa Franciscus” adını almıştı. Farklı sağlık sorunları nedeniyle geçen yıl sık sık hastaneye başvurmak durumunda kalan 87 yaşındaki Papa Franciscus dizindeki problem sebebiyle son yıllarda ayinlere katılırken tekerlekli sandalye ve baston kullanmasıyla dikkat çekiyor. Papa son birkaç haftadır da bronşit ve soğuk algınlığı rahatsızlıkları nedeniyle konuşmalarını yardımcılarının yapmasıyla gündeme geliyordu.

Çekmecede bekleyen istifa mektubu

Papa son zamanlarda diz ve kalça ağrılarından kalın bağırsak iltihabına ve haziran ayında geçirdiği fıtık ameliyatına kadar bir dizi sağlık sorunu yaşadı. Bu sorunları nedeniyle de birçok programını iptal etmek zorunda kaldı. Son zamanlarda sağlık sorunlarıyla gündeme gelmesi ve “istifa mektubum hazır” demesi Papa’nın 2022 yılındaki bir röportajını hatırlattı. Papa sağlık nedeniyle görevini yerine getirememe olasılığına karşı istifa mektubunu dokuz yıldır hazır beklettiğini söylemişti. Geçen 2022’de de İspanya’nın ABC gazetesine “İstifamı yazdım ve eski Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone’ye vererek ‘Tıbbi nedenlerle ya da çalışmama engel olacak başka şeylere karşı işte istifam’ dedim. Kardinal Bertone’nin onu kime verdiğini bilmiyorum, ama eminim yeni Devlet Sekreteri Pietro Parolin’e vermiştir” diye konuşmuştu.

Papa Vatikan’da 2013’te görevden ayrılan eski Devlet Sekreteri Bertone’deki istifa mektubunun şu an Parolin’de olması gerektiğini, geçmişte Papa 12. Pius (1939-1958) ve Papa 6. Paulus’un da (1963-1978) benzer şekilde istifa mektuplarını önceden hazır tuttuğunu aktarmıştı. 2022 yılının sonunda 95 yaşındayken ölen Papa 16. Benedictus da istifa kararıyla gündeme gelmişti. Benedictus’un 2013’teki tarihi istifasında yıllardır çektiği uykusuzluk sorununun ‘temel sebep’ olduğu belirtilmişti.

Kendi cenazesi için de kolları sıvamıştı: Vatikan’ın dışına gömülmek istiyor

Papa geçtiğimiz aylarda da kendi cenaze töreni için başladığı hazırlıklarla gündeme gelmişti. Sade bir cenaze töreni istediğini ifade eden Papa, 120 yıl sonra ilk kez gündeme gelen bir talepte de bulunmuştu. Bu talep de en son 1903 yılında ölen 13’üncü Leo gibi Vatikan’ın dışına gömülmek.

Ölümü ardından istediği gibi bir tören yapılması konusunu şansa bırakmayan Papa, bir Vatikan yetkilisiyle beraber cenaze töreninin ayrıntıları için çalışmaya başladığını duyurmuştu. Katoliklerin ruhani lideri, Vatikan’ın törenlerden sorumlu yetkilisi Başpiskopos Diego Ravelli ile uzun tören prosedürlerini sadeleştirmek için sıkı çalışma yürüttüklerini dile getirmişti.

Papa kendi cenazesi için kolları sıvadı: Vatikan dışına gömülecekPapa kendi cenazesi için kolları sıvadı: Vatikan dışına gömülecek

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.