Adana’da IŞİD operasyonu
Ortadoğu'da varlık gösteren CENTCOM, IŞİD'in faaliyetlerinin arttığını ve örgütün yeniden yapılanmaya başladığını açıkladı. Verilere göre IŞİD saldırıları yıl sonuna kadar 2023'e kıyasla iki kat artacak.
Ortadoğu’da bir dönem birçok ülkeye kök söktüren ama 2017’den itibaren etki alanı zayıflamaya başlayan IŞİD korkusu bir kez daha gün yüzüne çıktı. Pentagon da salı günkü açıklamasında IŞİD’in bu yıl üstlendiği saldırıların arttığını ve geçen yılı ikiye katlama yolunda ilerlediğini söyledi. Bu durum tüm dünyayı alarma geçiren örgütün yavaş yavaş yeniden canlandığına işaret ediyor.
Irak ve Şam’da IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar devam ediyor. Buna rağmen ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) hazırladığı rapora göre IŞİD’in bu yılın ilk yarısında Irak ve Suriye’de 153 saldırının sorumluluğunu üstlendiğini gösteriyor. Oysa 2023’ün tamamında Irak ve Suriye’de düzenlenen saldırı sayısı 121’di.
Kökleri El Kaide’ye dayanan IŞİD, Suriye’de iç savaş patlak verdikten sonra ortaya çıkan güç boşluğundan faydalanarak geniş bir alana yayıldı. Adam kaçırma, tecavüz ve halka açık infazlarıyla yıllarca konuşuldu, Suriye’nin Haseke ilinin doğusundaki El Hol’de IŞİD’le bağlantılı 50 binden fazla kişi var ve buradan çıkan bazı hikayeler IŞİD’in tamamen ölmediğini hatırlatıyor.
IŞİD güçlerini birleştiren ülkeler koalisyonu tarafından geri püskürtülmeden önce Irak’ın en büyük ikinci şehri Musul’u ele geçirmişti. IŞİD Ortadoğu’da kontrolü altına aldığı son toprak parçasını beş yıl önce kaybetmiş olsa da şu anda hücreleri olan ve kendisiyle bağlantılı örgütlere sahip bir şekil aldı. ABD ordusuysa IŞİD ile savaşma gerekçesiyle girdiği Suriye ve Irak’ta varlığını sürdürüyor.
ABD liderliğindeki koalisyonun ocak ayından beri IŞİD’e karşı 200 operasyon düzenlediğini belirten CENTCOM operasyonlarda toplam 44 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü, 166’ının da gözaltına alındığını açıkladı.
CENTCOM Komutanı Michael E. Kurilla açıklamasında “Özellikle Irak ve Suriye dışında saldırı düzenlemek isteyen ve gücünü toparlamak için gözaltındaki IŞİD üyelerini kaçırmaya çalışan IŞİD teröristlerine odaklı durumdayız” dedi.
IŞİD ve örgüte bağlı diğer gruplar son altı ayda grubun gücünü artırdığını gösteren yüksek profilli ölümcül saldırılar düzenledi. Bu saldırılardan bazılarında siviller ve askeri bağlantısı olmayan yerler hedef alındı. Bu saldırılardan biri de Rusya’yı hedef aldı. Moskova’da bir belediye binasına düzenlenen saldırıda 140’tan fazla insan hayatını kaybetti. Saldırıyı üstlenen IŞİD’in Horasan koluydu.
IŞİD Horasan’ın düzenlediği bir diğer saldırıysa yılbaşında Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü kolunun komutanı olan Kasım Süleymani’nin anma töreninde düzenlendi. Törene katılan 84 kişi bombalı saldırı sonucu öldü. Umman’da da salı günü bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda altı kişi ölürken, 30 kişi de yaralandı. Saldırıyı üstlenen yine IŞİD’di. ABD’li yetkililer örgütün siyasi istikrarsızlıkların ve darbelerin hakim olduğu Afrika’daki Sahel bölgesinde yayıldığını belirtiyor. Zaten darbe olan Nijer’de de mart ayında orduya düzenlenen saldırıda 30 asker IŞİD tarafından öldürüldü.
Uzmanlar saldırıların artmasının ardındaki nedenlerin birden çok olabileceğini söylüyor. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde kıdemli araştırmacı ve terörle mücadele uzmanı Daniel Byman örgütün güçlendiğini ve daha fazla hareket serbestisi kazandığını ancak diğer faktörlerin de buna katkısı olabileceğini söyledi.
New York Times’ın haberine göre Byman değerlendirmesinde “Saldırılardaki artış Irak ve Suriye hükümetlerine yönelik hayal kırıklığının devam etmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca ABD’nin bölgedeki askerlerinin ilgisini İran destekli gruplara yöneltmesi de etkili olabilir” dedi. Byman saldırılardaki artışın dünya geneli için henüz acil çağrı anlamına gelmediğini belirtmekle birlikte grubun yeniden yapılanmasının zaten yıllardır savaşın etkilerini hisseden bölge halkı için ciddi ve tehlikeli sonuçları olabileceğini vurguladı.