Polonya’da dokuz kişilik Rus sabotaj timi yakalandı

Polonya'da dokuz kişilik bir Rus sabotaj ekibinin tespit edildiği açıklandı. Daha önce "ölüm tehditleri alıyorum" diyen Başbakan Donald Tusk söz konusu kişilerin gözaltına alındığını söyledi.

Dünya 21 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Solda Polonya Başbakanı Donald Tusk, sağda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski. Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Ofisi

Bir yanda Rusya ve Ukrayna Savaşı diğer yanda da İsrail’in Gazze işgali sürerken dünya yaşanan gerilimlerden nasibini alıyor. Tansiyonun adreslerinden biri Ukrayna ile yaklaşık 600 kilometrelik sınır paylaşan Polonya. Aralık 2023’ten önceki hükümeti Ukrayna ile anlaşmazlık yaşayan Polonya artık Avrupa Birliği’nin (AB) istediği yönde diplomasi yürüten bir yönetime sahip. İşleri Kiev ile düzelten Varşova haliyle Rusya ile özel gerilim yaşıyor.

Son yaşanan da Polonya’nın Rus ajanı olduğunu iddia ettiği dokuz kişilik bir “sabotaj timini” gözaltına aldığını duyurması. Geçen hafta Slovakya’nın aşırı sağcı Başbakanı Robert Fico’nun uğradığı suikast girişiminin ardından kendisinin de ölüm tehditleri aldığını söyleyen Polonya Başbakanı Donald Tusk bu konusu gözaltıların gerekçelerini sıraladı: Dayak, kundaklama ve kundaklama girişimi.

Başbakan Donald Tusk pazartesi günü yaptığı açıklamada Polonya’nın sabotaj planlarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen bir Rus casus şebekesinin dokuz üyesini tutukladığını söyledi. Tusk özel yayın kuruluşu TVN24’e “Şu an Polonya’daki sabotaj eylemlerine Rus (istihbarat) servisleri adına doğrudan karışan dokuz şüpheliyi gözaltına aldık ve haklarında suç duyurusu yaptık” dedi.

Tusk şöyle devam etti: “Bunlar Ukrayna, Belarus ve Polonya vatandaşları. Bazıları suç çevrelerinden devşirilmiş olabilir.”

‘Planlar Litvanya, Letonya ve İsveç’i de hedef alacaktı’

Gözaltına alınanların “dayak, kundaklama ve kundaklama girişiminde bulunmakla” suçlandığını belirten Tusk’a göre Rus sabotaj planları sadece Polonya’yı değil, Litvanya, Letonya ve muhtemelen İsveç’i de ilgilendiriyor. Tusk bu konuda uluslararası bir soruşturma yürütülmekte olduğunu da söyledi.

Tusk’ın verdiği örnekler arasında Polonya’nın batısındaki Wroclaw’da bir boya fabrikasını ve Litvanya’da bir IKEA merkezini kundaklama girişimi de yer alıyor. Olayla ilgili bu kadar ayrıntı veren Polonya Başbakanı önümüzdeki günlerde konuyla ilgili kamuoyu bilgilendirmesi yapılacağını da ifade etti. Tusk Varşova’nın “istihbarat servislerinin ve müttefiklerinin uyanıklığı sayesinde” birkaç sabotaj eylemini engellediklerini de belirtti.

İstihbarat servisleri güçlendirilmişti

Tusk bu ayın başlarında Moskova’nın istikrarı bozucu faaliyetlerinin ardından Polonya istihbarat servislerinin güçlendirildiğini duyurmuş ve Polonya’nın sivil ve askeri servislerine 100 milyon zloti (20 milyon sterlin) daha tahsis edeceğini açıklamıştı.

Geçen haftalarda Varşova, Rus istihbaratının Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye saldırı hazırlığına yardımcı olduğundan şüphelenilen bir kişinin yanı sıra mart ayında da Vilnius’ta merhum Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin yakın arkadaşı ve müttefiki Leonid Volkov’a saldırıyı desteklediğinden şüphelenilen bir Belaruslunun tutuklandığını duyurmuştu.

Slovak Başbakanın ardından şimdi de Polonya Başbakanı: Ölüm tehditleri alıyorumSlovak Başbakanın ardından şimdi de Polonya Başbakanı: Ölüm tehditleri alıyorum

Suikast planı ve artan saldırılar: Çanlar Zelenski ve Harkiv için çalıyorSuikast planı ve artan saldırılar: Çanlar Zelenski ve Harkiv için çalıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.