Polonya’dan AB’ye mülteci çıkışı: Türkiye’ye verilen yardım bize verilmiyor

AB'nin göçmen ve sığınmacılar hakkında hazırladığı anlaşmayı eleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukraynalı mültecileri ağırlayan ülkesine, Türkiye'ye yapılan yardımın çok görüldüğünü söyledi. Duda'ya göre, Türkiye bir milyon Suriyeliyi ağırlıyor ve milyarlarca euro yardım alıyor.

Dünya 1 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa Birliği’nin göç politikalarını eleştirirken, AB’nin, Türkiye gibi ülkelere, birlik içindeki ülkelerden daha çok destek verildiğini söyledi. 

AB, göçmen ve sığınmacılarla ilgili birlik üyeleri arasında sorumluluğu paylaşma amacı taşıyan bir anlaşma üzerinde çalışırken Polonya buna karşı çıkıyor. Çünkü AB’nin göçmenler konusunda kendilerine çok sınırlı yardımda bulunduğunu savunuyor. Polonya hükümeti, AB’nin anlaşmasını referanduma götürmeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanı Duda, konuyla ilgili, “Avrupa Birliği Komisyonu’nun ya da diğer Avrupa kurumlarının neden bir milyon Suriyeliyi alan Türkiye’ye milyarlarca euro yardımda bulunup, bir milyon Ukraynalı mülteciye kapılarını açan Polonya’ya yardım etmek istemediğini anlayamıyorum” diyor.

AB anlaşmasına Macaristan da muhalefet ediyor.

Miçotakis: ‘Türkiye’ye ekonomik destek verilebilir’

Yunanistan’da iktidarını koruyan Başbakan Kiryakos Miçotakis, göçmen sorunuyla mücadele için Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yeni ekonomik destek sağlayabileceğini kaydetti. Miçotakis, Yunanistan’a son dönemde daha az düzensiz göçmen taşıyan tekne gelmesinin nedeninin Türkiye’den yola çıkan tekne sayısının azalması olduğunu belirterek, yola çıkan tekne sayısının azalması için Tunus ve Libya gibi Kuzey Afrika ülkeleriyle işbirliği yapılması gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Zirvesi kapsamında Vilnius’ta buluşacağını kaydeden Miçotakis, Türkiye-AB ilişkilerinin çerçevesini yeni bir temele yerleştirmeyi umduklarını ifade etti. Miçotakis, “Türkiye’nin mülteci sorunuyla mücadelede müttefik olması gerektiğini birçok kez söyledim. Öte yandan, AB Türkiye’yi desteklemek için çok milyon avro verdi ve muhtemelen daha fazla da verebilir. AB’nin çok yıllık bütçesinin yeniden yapılandırılmasında Türkiye’nin gelecekte desteklenmesi için ek bir madde olabilir” dedi.

Yunanistan'daki tekne faciası: Yunan sahil güvenliği saatlerce yerinden kıpırdamamış, tekneye yardım etmemişYunanistan’daki tekne faciası: Yunan sahil güvenliği saatlerce yerinden kıpırdamamış, tekneye yardım etmemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.