Prigojin Belarus’ta: Wagner silahlarını teslim etmeyi kabul etmiş

Wagner lideri Yevgeni Prigojin, isyanın ardından dün özel jetiyle Belarus'a sürgüne giderken, Moskova paralı asker grubunun silahlarını teslim etmeyi kabul ettiğini iddia etti.

Dünya 28 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Rostov'dan ayrılan Wagner savaşçıları. Fotoğraf: AA

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, yerel haber ajansı Belta’nın bildirdiğine göre Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in Belarus’ta olduğunu doğruladı. Rusya’nın en güçlü paralı asker grubunun lideri olan 62 yaşındaki eski mahkum Prigojin, en son cumartesi günü birliklerinin kısa bir süre kontrolü ele geçirdiği Rostov-on-Don’dan ayrılırken görülmüştü.

Rusya’nın güvenlik servisi FSB, Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından müzakere edilen ve Prigojin’in Belarus’a sürgüne gitmesini içeren bir anlaşmanın parçası olarak Wagner isyanına katılanlar hakkındaki suçlamaları düşürdü.

Ülkenin yetkilileri önünde konuşan Lukaşenko, Wagner birliklerine Belarus’ta yerleşebilecekleri bir üst teklif ettiğini söyledi. “Çadırlarınızı kurun… Elimizden gelen her şekilde yardımcı olacağız” diyen Lukaşenko Moskova’ya da açıktan gönderme yaparak Wagner’in ‘Rus ordusundaki en hazırlıklı birlik’ olduğunu dile getirdi ve Belarus’un Wagner savaşçılarından korkmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Müzakerelerin perde arkasını anlatan Lukaşenko, Putin’i Prigojin’i öldürmekten vazgeçirdiğini iddia etti. “Anlamıştım. Prigojin’i ortadan kaldırma kararı alınmıştı” diyen Lukaşenko, “Putin’e dedim ki ‘Evet onu ortadan kaldırabiliriz, sorun olmaz ama bunu yapma’ dedim” diye anlattı.

Lukaşenko sözlerine, “Bu adamlar birbirlerini nasıl savunacaklarını bilir. Afrika’da, Asya’da, Latin Amerika’da çatıştılar. Sonuna kadar giderler” diyerek devam etti. Lukaşenko Belarus’un Wagner askerleri için üsler inşa ettiğine yönelik basında çıkan haberleri yalanlasa da, “İsterlerse onları bir yere yerleştiririz” diye eklemeyi unutmadı. Belaruslu lider, Rusya’nın ülkeye konuşlandırdığı taktik nükleer silahları Wagner savaşçılarının korumayacağını da söyledi.

Putin pazartesi akşamı ulusa seslenişinde Wagner’e ya Savunma Bakanlığı’na kayıt yaptırıp orduya katılma ya da Belarus’a Prigojin’in yanına gitme seçeneklerini sundu. Lukaşenko, kendi savunma bakanına Wagner savaşçılarının ülkeye savaş konusunda ‘paha biçilmez’ bilgiler sağlayabileceğini söyledi.

Belaruslu lider, “Eğer Wagner komutanları buraya gelirse bize silahlar hakkında bilgi verir, hangileri işe yarar hangileri yaramaz söylerler. Nasıl saldırılır, nasıl savunma yapılır gibi taktikler öğretirler. Wagner’den alabileceğimiz verim bu” dedi.

Öte yandan Prigojin, Wagner savaşçılarının kendisini takip edip etmeyeceği konusunda yorum yapmadı. Lukaşenko ise Wagner birliklerinin Rus işgali altındaki doğu Ukrayna’daki üslerine geri döndüğünü söyledi.

Wagner silahlarını teslim etmeyi kabul etmiş

Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner’in ağır askeri teçhizatı düzenli orduya teslim etmeye hazırlandığını söyledi. Putin, güvenlik güçleriyle yaptığı ayrı bir toplantıda Wagner’in tamamen Rus devleti tarafından finanse edildiğini söyledi. Halbuki Kremlin yıllardır Wagner ile herhangi bir bağlantısı olmadığını söylüyordu.

Putin, Wagner isyanı sırasında düzeni sağlayan ordu ve kolluk kuvvetleriyle Kremlin’de bir araya geldi. Fotoğraf: AA

Putin, Moskova’nın Mayıs 2023’e kadarki dönemde Prigojin’in birlikleri için 86 milyar ruble harcadığını, aynı dönemde paralı asker grubunun liderinin yemek ve catering işinden de neredeyse bu kadar kazandığını söyledi. Putin yetkililerin bu paraların nasıl harcandığını araştıracağını söyledi.

Kremlin’in Katedral Meydanı’nda Rusya’nın güvenlik güçlerine seslenen Putin, Prigojin’in silahlı isyanı sırasında ‘esasen bir iç savaşın önlendiğini’ söyleyerek, “Sizler anayasal düzeni, vatandaşlarımızın hayatını, güvenliğini ve özgürlüğünü savundunuz. Anavatanımızı kargaşadan kurtardınız. Aslında bir iç savaşı durdurdunuz” dedi.

Prigojin’in isyanda hedef aldığı ve görevden alınmasını istediği Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve iç güvenlik şeflerine de hitap eden Putin, “Halk ve ordu isyancıların tarafında değildi” dedi.

Prigojin isyandan sonra ilk kez konuştu: Amacım Putin'i devirmek değildiPrigojin isyandan sonra ilk kez konuştu: Amacım Putin’i devirmek değildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.