Prigojin’in ölümüne Boris Johnson yorumu: ‘Uçak düşerken aklına ilk Putin gelmiştir’

Birleşik Krallık'ın eski Başbakanı Boris Johnson, Wagner şefi Yevgeni Prigojin'in ölümünde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'parmağı olduğunu' iddia ederek, Putin'i 'Godfather'dan çıkma bir karaktere benzetti.

Dünya 29 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Solda Prigojin, orta üstte Johnson, orta altta uçak kazası, sağda Putin. Fotoğraf kolajı: Daily Mail

Daily Mail’de cumartesi günü bir yazı kaleme alan eski Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Wagner’in patronunu taşıdığına inanılan uçağın Moskova’dan St. Petersburg’a doğru seyrederken Tver bölgesindeki bir tarlaya düşmesinden günler sonra Prigojin’in son anlarına dair spekülasyonlarda bulundu.

İçinde 10 kişinin bulunduğu özel uçağın neden düştüğü henüz belli değil, bununla birlikte yapılan DNA analiziyle Prigojin ve yardımcısı Dmitri Utkin’in gerçekten de uçakta olduğu kanıtlandı. Dünyanın büyük bir kısmı uçağın kasıtlı olarak düşürüldüğüne inanıyor. Geçen hafta Wall Street Journal’da yer alan bir haberde, ABD’li yetkililer, uçağı düşürmek için füze kullanılmasa da bomba kullanılmış olabileceğini öne sürmüştü.

Johnson da yaşanan olaya kendi yorumunu getirerek, “Güvenilir Embraer Legacy 600 jetindeki patlama sonucunda Rus haydutun baş döndürücü bir ivmeyle yere çakılması birkaç saniyeden fazla sürmüş olamaz. Yine de o anlarda ne olduğunu çok net bir şekilde farkında olduğundan eminim” diye yazdı. Uçak şirketi Embraer’in 20 yıllık faaliyetlerine göz atıldığında şimdiye kadar sadece bir kaza yaşandığı, bunun da teknik bir arızadan kaynaklanmadığı görülüyor.

“Hangi gizli elin kendisini 28 bin fit aşağıya, Wagner’deki diğer arkadaşlarıyla Tver kırsalında ateş topu halinde kül olmaya, Hades’e ve Tartarus çukuruna gönderdiğini biliyordu” diye devam eden Johnson, ‘Prigojin’in ölümünün ardındaki kişinin İngiltere’de Aleksandır Litvinenko ve Sergey Skripal’in zehirlenmesine izin veren kişiyle aynı olduğunu’ dile getirdi.

‘Gotfather’dan hallice

Johnson, “Uçağın kabinindeki hava çekilirken Prigojin’in kafasından hapiste ve sosisli sandiviç satıcılığı yaptığı zamanlarda öğrendiği küfürlerden önce ‘Putin’i düşündüğüne bahse girerim” diye yazdı. Uçak kazası, Prigojin öncülüğünde Moskova’ya yürüyüşe geçen Wagner’in bir gün süren kısa isyanından iki ay sonra meydana geldi. Bu isyanı ‘ihanet’ olarak değerlendiren Putin’in Prigojin’e sadece Belarus’a sürgüne gitme cezası vermesi şaşkınlıkla karşılanmış, ABD Başkanı Joe Biden bile Wagner şefine, “Yerinde olsam yediğime içtiğime dikkat ederdim” uyarısında bulunmuştu. Kremlin ise bu iddiaların ‘kesinlikle yalan’ olduğunu vurguluyor.

Yazısında hükümete karşı ayaklanmasına rağmen Putin’in kendisini affedeceğini düşünen Prigojin’in kibrin zirvesinde’ olduğunu söyleyen Johnson, “Uçağın spiral çizerek yere çakılışının görüntülerini izlerken tarihi bir olaya da tanıklık ediyoruz aslında. Bu, hâlâ görevdeki bir devlet başkanının düşmanlarından şiddet kullanarak kurtulmasıdır. Bir dünya liderinin böylesine gösterişli ve sınır tanımayan vahşetine başka bir yerde rastladığımızı düşünemiyorum” diye ekledi.

Prigojin sözlerini, “Maske artık tamamen düştü. Putin’in bir mafya olduğu ortaya çıktı. Ölen Wagner lideri için televizyonda yaptığı ‘saçma sapan saygı duruşu ‘Godfather” filminden fırlamış gibi” ifadeleriyle sonlandırdı.

Prigojin sonrası Wagner muamması: Savunma Bakanlığı'na mı bağlanacak, yeni bir isim mi başa geçecek?Prigojin sonrası Wagner muamması: Savunma Bakanlığı’na mı bağlanacak, yeni bir isim mi başa geçecek?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.