Putin ABD ve Avrupa’ya mesajı verdi: Bu doğrudan savaş demek

Putin Batı'nın Ukrayna’ya uzun menzilli silahlar sağlamasıyla doğrudan savaşa katılabileceklerini belirtti. Rusya’nın bu durumda “gerekli kararları alacağını” vurgulayan Putin bu gelişmenin savaşın doğasını köklü şekilde değiştireceğini söyledi.

Dünya 13 Eylül 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’nın ve ABD’nin Ukrayna’ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırma izni vermesi durumunda bu ülkelerin doğrudan savaşa katılma riskiyle karşılaşacaklarını belirtti. Putin bu durumda Rusya’nın “gerekli kararları alacağını” ifade etti.

10. St. Petersburg Uluslararası Birleşik Kültürler Forumu’na katılan Putin forumdan sonra “Rossiya-1” televizyon kanalına Ukrayna’ya uzun menzilli silahların verilmesini değerlendirdi. Putin bu tür silahların kullanımıyla ilgili Batı ülkelerinin tavrının savaşın doğasını köklü şekilde değiştirebileceğini söyledi.

Putin “Ukrayna’nın Rus topraklarına saldırması yalnızca Kiev yönetiminin bir eylemi olmaz, ABD, İngiltere ve diğer NATO ülkelerinin savaşın içine çekilmesi anlamına da gelir” dedi.

Uzun menzilli hassas silahların sadece NATO ülkeleri tarafından işletilebileceğine dikkat çeken Rusya lideri bu tür bir gelişmenin NATO’nun doğrudan çatışmaya müdahil olması anlamına geleceğini vurguladı.

‘Bu müdahale savaşın doğasını değiştirir’

Putin Batı’nın Ukrayna’ya sağladığı yüksek hassasiyetli silahların ve uydu bilgileri ile desteklenen operasyonların Rusya için büyük bir tehdit oluşturacağını belirtti.

Rus lider “Bu tür bir müdahale savaşın doğasını tamamen değiştirebilir ve Rusya’nın bu yeni tehditlere karşı nasıl yanıt vereceğini belirlememiz gerekecek” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın Batı tarafından sağlanan silahlarla Rus topraklarına saldırmasının sadece Ukrayna’nın değil, aynı zamanda NATO’nun ve Avrupa’nın da doğrudan savaşın içinde olması anlamına geleceğine dikkat çeken Putin bu durumda Rusya’nın karşılık verme stratejilerini gözden geçireceğini açıkladı.

‘ABD Rusya ile doğrudan savaş durumuna gelebilir’

Putin “Bu senaryo gerçekleşirse bu durumda Avrupa ülkeleri ve ABD, Rusya ile doğrudan bir savaş durumuna girebilir. Bu sadece Ukrayna’daki çatışmayı değil, uluslararası güvenliği de köklü şekilde etkiler” diye ekledi. Rusya’nın böyle bir durumda hangi adımları atacağına dair kararların alınacağını belirtti.

Rusya’nın en tepesinden gelen bu açıklamalar uluslararası ilişkilerde yeni bir gerilim dönemi başlatabilecek ve Ukrayna Savaşı’nın dinamiklerini yeniden şekillendirebilecek nitelikte.

Şahid dronlarından balistik füzelere: İran-Rusya işbirliği endişelendiriyorŞahid dronlarından balistik füzelere: İran-Rusya işbirliği endişelendiriyor

Tutuklama kararına rağmen: Batı'nın dışladığı Putin Moğolistan'da kırmızı halıyla karşılandıTutuklama kararına rağmen: Batı’nın dışladığı Putin Moğolistan’da kırmızı halıyla karşılandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.