Putin, AKKA’yı feshetti

Rusya Lideri Vladimir Putin, 1990'da imzalanan ve askeri ekipmanlara kısıtlama getirilen Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nı feshetti. Soğuk Savaş'ın son yıllarında müzakere edilen anlaşmanın altında 22 ülkenin imzası bulunuyordu.

Dünya 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması, Paris Zirvesi'nde imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Başbakan Yıldırım Akbulut sözleşmeye imza atmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’nı feshetti. Putin, 19 Kasım 1990’da yürürlüğe giren AKKA’nın feshedildiğine dair kararnameyi imzaladı.

NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan anlaşma, Avrupa’da konvansiyonel askeri ekipmanların önemli kategorilerine kapsamlı sınırlar getirilmişti. Fazla silahların imha edilmesi şartını koşan anlaşma Soğuk Savaş’ın son yıllarında müzakere edilmişti ve altında 22 ülkenin imzası bulunuyordu.

Rusya, 2015’te AKKA kapsamında düzenlenen toplantılara katılımını durdurma kararı almıştı.

Rusya, Kırgızistan’la ortak bölgesel hava savunma sistemi kuracak

Putin’in attığı tek imza bu olmadı. Rusya lideri aynı zamanda Kırgızistan ile ortak bölgesel hava savunma sistemi kurulmasını da onayladı. Bu sistemin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üye devletlerinin birleşik hava savunma sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret edilirken, böylece bölgenin hava savunmasının geliştirileceği kaydediliyor. İki ülke arasında16 Ağustos 2022’de imzalanan anlaşmaya göre, Rus tarafına Kırgızistan’da geçici kullanması için bir alan tahsis edilecek. BDT’nin diğer bölgesel hava savunma sistemlerinin bir parçası olan Rusya-Kırgızistan Ortak Bölgesel Hava Savunma Sistemi birliklerinin ortak eylemlerinin koordinasyonu Rus Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülecek.

Lula'dan Putin'in davetine retLula’dan Putin’in davetine ret

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.