Putin: Müzakereleri reddetmedik, İstanbul anlaşmaları temel olabilir

Putin, ordusunun geniş kapsamlı bir operasyon başlattığı Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde bir tampon bölge oluşturduğunu, burayı ele geçirme planlarının olmadığını söyledi. Rus lider ayrıca İstanbul anlaşmaları için "Müzakerelerin temeli olabilir" dedi.

Dünya 18 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çin’e gerçekleştirdiği ziyarette düzenlediği basın toplantısında Harkiv’deki harekata ve Ukrayna Savaşı’nın gidişatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  

Ukrayna’nın Harkiv bölgesinde ilerleyen Rus güçlerinin Rus sınır bölgelerini korumak için bir ‘tampon bölge’ oluşturduğunu ancak kenti ele geçirmenin Rusya’nın mevcut planının bir parçası olmadığını söyledi.

Rus lider, ülkesinin Harkiv bölgesine yönelik son hamlesinin Ukrayna’nın Belgorod gibi Rus sınır bölgelerini bombalamasına ‘bir yanıt’ olduğunu savundu: 

“Bu da onların (Ukrayna’nın) hatası çünkü Belgorod da dahil olmak üzere sınır bölgelerindeki yerleşim yerlerini bombaladılar ve maalesef bombalamaya devam ediyorlar. Orada siviller ölüyor. Bu çok açık. Doğrudan şehir merkezine, yerleşim bölgelerine ateş ediyorlar. Kamuoyu önünde de söyledim, böyle devam ederse bir güvenlik bölgesi, bir tampon bölge oluşturmak zorunda kalacağız. Şu an tam olarak bunu yapıyoruz.”

Putin Rus güçlerinin Ukrayna’nın ikinci büyük şehri olan Harkiv’i kontrol altına almayı planlayıp planlamadığı sorusuna da “Bugün itibarıyla böyle bir plan yok” şeklinde yanıt verdi. 

‘İstanbul anlaşmaları müzakerelerin temeli’

Ukrayna’daki çatışmaların Kiev yönetiminin hataları nedeniyle yaşandığını tekrarlayan Rusya lideri “Yaşanan trajik olayların sorumluluğunu Rusya’ya atmaya çalışıyorlar. Ancak yaşananlar onların yürüttüğü politikalar sonucu ortaya çıktı” diye konuştu.

Ukrayna konusunda müzakerelere hazır olduklarını yineleyen Putin, “Şu anda elbette bu konuda olup biten her şeyi analiz ediyoruz, aynı zamanda elbette Cenevre’de duyurulan toplantı ekseninde olup bitenlere de bakıyoruz. Ukrayna tarafının aksine biz müzakereleri asla reddetmedik. Müzakereler için İstanbul’da vardığımız anlaşmaların oluşturduğu bir temelimiz var, çünkü Ukrayna heyetinin başkanı da bunu imzalamıştı” dedi. 

Yaptırımlara yanıt: Kendilerine çok büyük zarar veriyorlar

ABD’nin Rus bankacılık sistemine yönelik yaptırımlarını “aptallık” olarak nitelendiren Putin, “Bu, Amerikan siyasi elitleri açısından büyük bir aptallık ve hata. Kendilerine çok büyük zarar veriyorlar, küresel rezerv para birimi olarak dolara yönelik güveni baltalıyorlar.” dedi.

Rusya’nın uluslararası ödemelerde yaşadığı sorunun aşılması için çeşitli çözümlerin bulunduğunu kaydeden Putin, “Bu konu ekonomik faaliyetlerde bulunanlar tarafından istişare ediliyor. Sorunun çözümü mevcut ve elbette bunun devlet düzeyinde de desteklenmesi gerekiyor. Umuyorum böyle de olacak.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin görev süresinin 21 Mayıs itibarıyla dolacak olmasına ilişkin de konuşan Putin şöyle dedi:

“Kendisinin meşruluğuna yönelik sorunun yanıtını Ukrayna’nın siyasi ve hukuk sistemi yanıtlamalı. Bu konu elbette önemli çünkü iş (Ukrayna savaşı) herhangi bir belgenin imzalanmasına gelince, elbette böylesine kritik bir konudaki belgeleri meşru makamlarla imzalamamız gerekiyor.”

Rusya’nın Harkiv harekatı

Ukrayna Savaşı’nda iki yıl geride kalırken Rusya 10 Mayıs’ta 30 bin askerle iki ülkenin kuzeydoğu Ukrayna’daki ortak sınırında yer alan Harkiv Oblastı’nı hedef alan yeni ve geniş kapsamlı bir harekat başlatmıştı. Moskova birlikleri çabalarını sınırın birkaç kilometre güneyindeki iki yerleşim yeri olan Lyptsi ve Vovchansk yönünde yoğunlaştırmıştı. Son bilgilere göre Vovchansk’ın kuzey eteklerinde çatışmalar devam ediyor.

Kuvvetlerinin Moskova’nın taarruza geçtiği kuzeydoğu Harkiv bölgesindeki iki alanda gerideki mevzilere çekildiğini söyleyen Ukrayna ordusu kuzeyde Sumy bölgesi yakınlarında Rus kuvvetlerinin askeri yığınak yaptığı uyarısında bulunmuştu. Genelkurmay Başkanlığı geç saatlerde “Lukyantsi ve Vovchansk bölgesindeki bazı alanlarda düşman ateşi ve saldırı eylemleri sonucunda askerlerimizin hayatlarını korumak ve kayıpları önlemek için birlikler daha avantajlı pozisyonlara geçti” demişti.

Son gelişmelerden ötürü İspanya ve Portekiz’e yapacağı ziyaretleri iptal eden Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 16 Mayıs’ta Rus saldırılarının devam ettiği Harkiv’i ziyaret etti ve cephedeki komutanlardan bölgedeki savaş durumuna ilişkin raporlar almıştı. Ukrayna lideri, Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırski, Khortytsia Kuvvetler Grubu komutanı Yurii Sodol ve Harkiv Operasyonel-Taktik Grubu komutanı Mikhailo Drapatyi’nin ayrıntılı raporları kendisiyle paylaştığını söylemişti.

“Bugün itibariyle Harkiv Oblastı’ndaki durum genel olarak kontrol altında, askerlerimiz Rus birliklerine önemli kayıplar verdiriyor” diyen Zelenski “Ancak durum zor olmaya devam ediyor, birliklerimizi takviye ediyoruz” diye eklemişti.

Ayrıca istihbarat servislerinin şeflerinden Rusya’nın planları hakkında bilgi alan Ukraynalı lider “Hem Harkiv Oblastı’nın bölgesel yetkilileri hem de bölgedeki tüm güvenlik yapıları için daha ileri eylemler için bir plan tanımlandı” diye konuşmuştu.

Zelenski Rusya'nın operasyon başlattığı Harkiv'de: Saldırdıkça kayıp veriyorlarZelenski Rusya’nın operasyon başlattığı Harkiv’de: Saldırdıkça kayıp veriyorlar

Ukrayna güçleri Harkiv'den de çekiliyor, Zelenski'nin Avrupa seyahatleri iptalUkrayna güçleri Harkiv’den de çekiliyor, Zelenski’nin Avrupa seyahatleri iptal

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.