Kuzey Kore toprağına giren ABD askerinden haber yok: Kim hükümeti sessizliğini koruyor
Batı'nın endişeyle takip ettiği Rusya-Kuzey Kore yakınlaşmasının yeni bir adımı olarak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Pyongyang'ı ziyaret etti. Bu ziyaretin çok beklenen Putin-Kim zirvesinin temelini atması bekleniyor.
Tüm dünyanın gözü Ortadoğu’ya odaklanmışken Asya’da dikkat çekici gelişmeler oluyor. Bunlardan biri dün ele aldığımız Kuşak ve Yol haberiydi, onu buradan okuyabilirsiniz. İkincisi ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Kuzey Kore ziyareti.
Rusya-Ukrayna savaşı ikinci yılına doğru ilerliyor ve iki taraf da savaşı bırakma sinyali vermiyor, aksine Ukrayna uzun menzilli füzelerle Rus hedeflerini vurmaya başlayarak savaşa daha sıkı sarıldığını gösteriyor. Bu ortamda iki tarafın da mühimmatını bir yerden karşılaması gerekiyor. Ukrayna’ya desteği ABD ve Avrupa ülkeleri veriyor, Rusya ise sahada İran’dan aldığı füzeleri kullanıyor.
Batı’yı endişelendiren asıl mesele Kuzey Kore’nin de Rusya’ya silah tedarik etmesi. ABD basını düzenli aralıklarla bu endişesini dile getiriyor. Son olarak cuma günü “Kuzey Kore Rusya’ya silah tedarikine başladı” minvalinde haberler çıktı, bunun hemen üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Pyongyang’a gitmesi dikkat çekti.
Lavrov yağmurlu bir havada Kuzey Kore’ye vardı ama buna rağmen büyük bir kalabalıkla karşılandı. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA bakanın Kuzey Koreli mevkidaşı Choe Son Hui ile görüştüğünü, iki ülkenin Kim ve Putin’in ‘stratejik’ kararları ve liderliği altında “bozulmaz bir yoldaşlık ilişkisi” inşa ettiğini söylediği bir resepsiyona katıldı. Lavrov geçen ay Rusya’nın Vladivostok bölgesinde Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında yapılan zirveyi ikili ilişkilerin “nitelik olarak yeni ve stratejik bir düzeye evrildiğinin” kanıtı olduğunu söyledi.
Lavrov’un “Dünya çapında pek çok ülkenin benzer bakış açılarını paylaştığının gayet farkındayız. Ancak KDHC gibi seçkin sadece birkaç ülke Rusya ile dayanışmasını açıkça ilan ederek bunu ifade edebiliyor” sözleri de dikkat çeken ayrıntılardandı. Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetini desteklediği için Kuzey Kore’ye teşekkür eden Lavrov’un bu ziyaretle Pyongyang’da yapılacak ancak tarihi henüz belirlenmemiş zirvenin temellerini atması bekleniyor.
Hem Rusya hem de Kuzey Kore Batı’nın ağır yaptırımlarına ve yalnızlaştırma politikalarına maruz kalıyor, dolayısıyla Rusya Kuzey Kore’den mühimmat alırken Kuzey Kore de Rusya’dan teknolojik bilgi ve ülkede süregelen açlık sorununun çözümü olacak tahıl tedarik edebilirse her iki ülke için de kazan-kazan durumu ortaya çıkar.
Kim geçen ay zırhlı treniyle Vladivostok’a gelmiş, burada çeşitli askeri ve uzay üslerini gezmiş, dönerken de Putin’den kurşun geçirmez yelek hediyesi almıştı. Kuzey Koreli lider ziyareti sırasında Putin’i Kuzey Kore’ye davet etmişti. Beyaz Saray geçen hafta Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah sevkiyatına çoktan başladığını, hatta geçen haftalarda 1000 konteynırdan fazla askeri teçhizat ve mühimmatın Moskova’ya teslim edildiğini iddia etti. Moskova ise Washington’un bu iddiasını doğrulayacak hiçbir kanıt olmadığını söyledi.
Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin yönettiği internet sitesi Beyond Parallel uydu görüntülerinin Rusya sınırına yakın Kuzey Kore limanı çevresinde birtakım faaliyetler olduğunu belirlediğini, ağustos sonundan bu yana iki ülke arasında deniz üzerinden en az altı geçişin olduğunu söylüyor.
Daha önce de benzer uydu görüntüleri yayınlanmış, bir raporda bu hareketliliğin “Kuzey Kore’den Rusya’ya silah ve mühimmat tedarikine işaret ettiği” belirtilmişti. Analistler Pyongyang’ın vereceği silahlar için yüksek fiyat talep etmiş, Rusya’dan havacılık ve askeri teknolojiye erişim izni istemiş olabileceğine inanıyor.