Putin seferberlik kararnamesini imzaladı, Musk’a göre Odessa da düşebilir

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş üçüncü yılında devam ediyor. Putin 150 bin erkeğin askere çağrılmasına ilişkin kararnameyi imzalarken X'in sahibi Musk da bir uyarıyla gündeme geldi:"Savaş uzarsa Odessa düşebilir."

Dünya 31 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Moskova’da yaşanan ve 144 kişinin öldüğü terör saldırısı ardından olağan şüpheli ilan edilen Kiev üzerindeki baskılar artıyor. Moskova’da kamuflaj giyimli kişilerin 22 Mart’ta bir konser salonunu basarak 144 kişiyi katletmesinden sonra Rusya, Ukrayna’ya saldırılarını daha da artırdı.

Terör saldırısından Ukrayna’yı sorumlu tutarak saldırganlığını meşru kılmaya çalışacağı yönündeki eleştirilere rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin seferberlik kararnamesini imzaladı.

Putin’in imzaladığı seferberlik kararnamesi 150 bin erkeğin askere çağrılması anlamına geliyor.

Kremlin’in internet sitesinde yayınlanan belgeye göre Vladimir Putin 150 bin vatandaşı zorunlu askerlik hizmetine çağıran bir kararname imzaladı. Rusya’daki tüm erkeklerin 18 yaşından itibaren bir yıl askerlik hizmeti ya da yüksek öğrenim sırasında eşdeğer bir eğitim yapmaları gerekiyor. Temmuz ayında Rusya parlamentosunun alt kanadı erkeklerin askere alınabileceği azami yaşın 27’den 30’a yükseltilmesi yönünde oy kullanmıştı.

Yeni mevzuat bu yıl 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi.

Rusya’da pek çok erkek, yılda iki kez yapılan askere çağırma dönemlerinde ellerine zorunlu askerlik kağıdı verilmemesi için büyük çaba sarf ediyor. Askere alınanlar aslında yasal olarak Rusya dışında savaşmak üzere görevlendirilemiyor. 2022 yılında Ukrayna’da savaşmak üzere daha önce askeri eğitim almış en az 300 bin erkeğin toplandığı sınırlı bir seferberlikten de muaf tutulmaları gerekiyor. Ancak bazıları daha önce yanlışlıkla cepheye gönderilmişti.

Musk: Rusya daha fazla toprak kazanacak

Putin’in seferberlik kararnamesini imzaladığı sıralarda X’in sahibi milyarder Elon Musk da Rusya ile ilgili yaptığı bir uyarıyla gündeme geldi.  Musk Rusya’nın “kesinlikle bugün sahip olduklarından çok daha fazla toprak kazanacağını” söyledi. X’te yaptığı açıklamada Musk “Ukrayna’nın daha büyük bir orduya saldırmasının trajik bir kayıp” olduğunu söyledi.

Musk Rusya’nın tüm Ukrayna’yı ele geçirmesinin mümkün olmadığını Batı’daki direnişin çok kuvvetli olacağına bağlayarak yine de kesin olan bir şey varsa o da Moskova’nın süreç sonunda çok daha fazla toprak kazanmış olmasıır dedi.

‘Odessa da düşebilir’

Musk “Savaş ne kadar uzun sürerse Rusya o kadar fazla toprak kazanacak, ta ki üstesinden gelinmesi zor olan Dnipro’ya ulaşana kadar. Ancak savaş uzun sürerse Odessa da düşecektir” dedi. X’in sahibi Ukrayna’nın Karadeniz’e tüm erişimini kaybedip kaybetmeyeceği sorusunun ortada durduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya'nın iddiası: Moskova saldırısında 'Ukraynalı milliyetçilerin' izine rastlanmışRusya’nın iddiası: Moskova saldırısında ‘Ukraynalı milliyetçilerin’ izine rastlanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.