Putin’den Ortadoğu turu: Al Nahyan ve Prens Selman’la görüştü

Putin, Gazze'deki savaş ve petrol fiyatlarındaki düşüşü görüşmek üzere düzenlediği kısa Ortadoğu turu kapsamında BAE ve Suudi Arabistan'a ziyarette bulundu. Rus lider BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ve Suudi Veliaht Prens Selman ile bir araya geldi.

Dünya 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan ile bir araya geldi. / Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman El Suud ile görüşmek üzere Ortadoğu turuna çıktı.

Batı basını Abu Dabi ve Riyad ziyaretlerinin Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Putin’in Ortadoğu’ya yaptığı ilk ziyaretler olduğuna dikkat çekti. Eski İtalyan diplomat ve Başbakan Prodi ve Berlusconi’nin Ortadoğu Danışmanı olan Dr. Marco Carnelos, Sputnik’e yaptığı açıklamada “Batılı ülkelerin Rusya’yı izole etme girişiminin oldukça kötü bir performans sergilediğini söylemek mümkün” dedi.

Havada jetler eşlik etti, görkemli törenle karşılandı

Rus lidere uçağına Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yolculuğu sırasında füzelerle donatılmış 4 Su-35 savaş uçağının eşlik ettiği görüldü.

Putin’in uçağının her iki yanında ikişerli gruplar halinde yer alan Su-35S model savaş uçaklarının havadan havaya hedefleri vurabilme yeteneğine sahip R-73 ve R-77 füzeleri taşıdığı görülürken, jetler başkent Abu Dabi’ye inene kadar Rusya liderine eşlik etmeyi sürdürdü. Başkanlık sarayına kadar kendisine bir konvoy eşlik etti ve burada 21 pare top atışıyla ve BAE askeri jetlerinin Rus bayrağı renklerinde dumanlar çıkararak yaptığı uçuşla karşılandı.

Al Nahyan’dan Putin’e: Sevgili dostum

Körfez ülkesinin Devlet Başkanı Al Nahyan, Putin’i “sevgili dostum” diye niteledi. “Sizinle tekrar bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum” diyen Al Nahyan daha sonra bir açıklama yaparak “bölgede ve dünyada istikrarın sağlanması için diyalog ve işbirliğinin güçlendirilmesini” ele aldıklarını söyledi.

“Son yıllarda ilişkiler hem ülkelerin hem de halkların çıkarları doğrultusunda çeşitli alanlarda aktif olarak gelişmiştir” diye Al Nahyan, şöyle konuştu:

“BAE Rusya ekonomisindeki en büyük yatırımcı. Petrol dışı sektördeki yatırımlar bu süreçte yüzde 103 arttı. Bunun, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin özel niteliğini gösteren eşi benzeri görülmemiş bir sıçrama olduğunu ayrıca belirtmek isterim. Çeşitli alanlarda ikili işbirliğimizi güçlendirmek için ortak çalışmalarımızı sürdürmekten mutluluk duyacağım. Elbette enerji, altyapı, ileri teknolojiler ve diğer alanlarda gelişmeye özel önem veriyoruz.”

Rus lider de bu açıklamayı teyit ederek Al Nahyan’a “İlişkilerimiz büyük ölçüde duruşunuz sayesinde daha önce görülmemiş derecede yüksek bir seviyeye ulaştı. BAE Rusya’nın Arap dünyasındaki başlıca ticaret ortağıdır” dedi.

Görüşmenin başlangıcında yaptığı konuşmada Rus lider, BAE’nin kuruluşunun 52. yılını kutlayarak Sovyetler Birliği’nin ülkenin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. İki ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde eşi benzeri görülmemiş seviyeye evrildiğinin altını çizen Putin, ülke yönetimlerinin sürekli olarak temas halinde olduğunu söyledi ve ekledi:

“Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya’nın Arap dünyasındaki ana ticaret ortağıdır. Geçen yıl ticaret hacmi yüzde 67,7 arttı, bu yıl daha da artacağını düşünüyorum. Aynı durum yatırım faaliyetleri için de geçerlidir. Petrol ve gaz sektöründe çok sayıda büyük proje hayata geçirildi. Ayrıca OPEC+ aracılığıyla da işbirliğini sürdürüyoruz.”

Masada Gazze ve Ukrayna’daki savaş da vardı

Petrol işbirliği ve Gazze’deki savaşının masada olduğu toplantı Rusya’nın Ortadoğu’da daha etkili bir rol üstlenme arayışının bir parçası olarak görülüyor.

Rusya devletine bağlı haber ajansı TASS’a göre iki lider diğer konuların yanı sıra enerji sektöründe ikili işbirliği ve ileri teknolojileri ele aldı.

Görüşülen diğer konular ise Gazze ve Ukrayna Savaşı oldu. Rusya ile BAE’nin uluslararası alanda işbirliği yaptığını söyleyen Putin, Filistin’deki durumu müzakere edeceklerini, Ukrayna krizi hakkında bilgilendirme yapacağını belirtti.

BAE’nin BRICS sisteminde çalışmaya başlamasından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Rusya lideri, gelecek yıl ekim ayında Kazan’daki zirvede BAE’yi de görmek istediğini kaydetti.

Ülkede bir Rus okulu açılması ve Rus Ortodoks kilisesi inşası için yer sağlanması nedeniyle teşekkür eden Putin, geçen yıl yaklaşık 1 milyon Rus turistin BAE’yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Putin daha sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüşmek üzere Riyad’a hareket etti. İkili Ekim 2019’dan bu yana ilk kez yüz yüze görüştü. Görüşmenin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki müttefikleri OPEC+’nın üretimi daha da azaltma taahhüdüne rağmen petrol fiyatlarının düşmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Görüşme sonrası Suudi Arabistan’a geçmek üzere özel uçağına doğru ilerleyen Putin’e BAE’li bir heyet eşlik etti.

Riyad’da gündem OPEC+

Abu Dabi’den ayrılan Rus liderin bir sonraki durağı Riyad oldu. Yolculuk sırasında kendisine yine Su-35 savaş uçakları eşlik etti. Putin bölgeye en son Temmuz 2022’de İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşmek üzere gitmişti.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin ve Selman’ın petrolün yanı sıra İsrail ve Hamas arasındaki savaş, Suriye ve Yemen’deki durum ve Körfez’de istikrarın sağlanması gibi konuları ele aldığı belirtildi.

Geçtiğimiz ay OPEC+ üretim seviyeleri konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle toplantısını birkaç gün ertelemişti. Bunun üzerine Suudi Enerji Bakanı, OPEC+’nın Moskova’dan yakıt ihracatını azaltma taahhüdünü yerine getireceğine dair daha fazla güvence istediğini söyledi.

OPEC+ içinde Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki ilişkiler zaman zaman geriliyor. Mart 2020’de kesintilerle ilgili bir anlaşma neredeyse bozulmak üzereydi ancak iki taraf haftalar içinde ilişkilerini düzeltmeyi başardı ve OPEC+ küresel talebin neredeyse yüzde 10’u oranında rekor kesinti yapmayı kabul etti.

Ekim ayında İsrail ve Hamas arasında savaşın patlak vermesinden bu yana Putin, çatışmayı “ABD’nin Ortadoğu’daki politikasının başarısızlığı” olarak değerlendirdi ve Arap müttefikleri ile İran’ın yanı sıra Filistinli grupla bağlarını güçlendirdi.

Putin Arap Yarımadası yolcusu: Gazze'deki savaşı görüşecekPutin Arap Yarımadası yolcusu: Gazze’deki savaşı görüşecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.