Rapor açıklandı: George Floyd soruşturmasında polis anayasayı ihlal etti, azınlıklara ayrımcılık yaptı

ABD Adalet Bakanlığı, ülkede büyük bir protesto dalgasını beraberinde getiren George Floyd cinayetine ilişkin araştırma raporunu açıkladı. Buna göre Minneapolis polisi anayasal hakları ihlal etti, azınlıklara karşı ayrımcılık yaptı ve haksız yere ölümcül güç kullandı.

Dünya 18 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
25 Mayıs 2020'de dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına alınmakta olan 46 yaşındaki George Floyd, polis memuru Derek Chauvin'in 9 dakika 29 saniye boyunca boynuna diziyle basması nedeniyle yaşamını yitirmişti.

ABD Adalet Bakanlığı, 25 Mayıs 2020’de dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına alınırken polis tarafından öldürülen George Floyd cinayetindeki soruşturmasını tamamladı ve sonuçlarını açıkladı. 

Minneapolis polisini anayasal hakları ihlal etmek ve azınlıklara karşı ayrımcılık yapmakla suçlayan raporu Adalet Bakanı Merrick Garland açıkladı. Garland, “Soruşturmalar sırasında, Minneapolis polisinin zor görevleri profesyonellik, cesaret ve saygıyla yapmaya çalışmasına rağmen genel olarak gözlemlediğimiz kalıplar ve uygulamalar, George Floyd’un başına gelenleri mümkün kıldı” dedi.

Polis memuru Derek Chauvin’in, 9 dakika 29 saniye boyunca Floyd’un boynuna diziyle basması ve Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözleriyle yalvarmasına rağmen bu eyleminden vazgeçmemesiyle gerçekleşen cinayet, ABD’de protesto eylemlerini beraberinde getirmişti.

Cinayetin bir yıl sonrasında başlatılan çalışma iki yıl sürdü ve Minneapolis polisinin ‘haksız yere ölümcül güç’ de dahil olmak üzere aşırı güç kullandığı ve kişilerin anayasal olarak korunan haklarını ihlal ettiği ortaya konuldu. Raporda, polisin yıllarca, küçük bir suç işleyen ve hatta bazen hiç suç işlemeyenlere karşı tehlikeli teknikler ve silahlar kullandığı, polisi kızdıran veya eleştiren kişilerin güç kullanılarak cezalandırıldığı belirtildi. Ayrıca raporda hem polisin hem de belediyenin, yardım için çağrıldığında, ‘davranışsal sağlık sorunları’ olan kişilere, siyahilere ve yerli Amerikalılara karşı ayrımcılık yaptığı da kaydedildi.

Raporun sonucunda, şehir yönetimi ve polis departmanının, bağımsız bir gözlemci tarafından denetlenmesi ve bir federal yargıç tarafından onaylanması gereken ‘federal rıza kararnamesi’ denilen reformlar üzerinde anlaştığı bildiriliyor

Floyd’u öldüren polis 22.5 yıl aldı, diğerleri yargılanıyor

George Floyd’un ölümüne sebep olan polis memuru Derek Chauvin, hakkında açılan 2’nci ve 3’üncü dereceden cinayet ve 2’nci dereceden öldürme suçlamalarıyla yargılanarak 22.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Floyd’un ölümünde kusurlu bulunan diğer 3 eski polis memuru Alexander Kueng, Thomas Lane ve Tou Thao da daha önce 750 bin dolar tutarındaki kefalet bedelini ödemeleri üzerine tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişti. Eski 3 polis hakkında daha sonra federal ve eyalet savcıları tarafından ayrı ayrı dava açılmış ve polisler tutuklanarak yargılanmıştı. Polislerden Lane ve Kueng ‘öldürmeye yardım etmek’ten suçlu bulunurken, Thao’nun cezasının 7 Ağustos’ta onanması bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.