Refah’ta panik dolu bekleyiş: 1 milyon insanın gidecek yeri kalmadı

Netanyahu'nun tahliye emri ardından Refah için korku büyüyor. Refah'a sığınan 1,5 milyon Filistinlinin gidecek yeri kalmadı, bölgede her an büyük bir saldırı bekleniyor.

Dünya 10 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin Refah kentine düzenlediği saldırıda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. / Fotoğraf: AA

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali Tel Aviv’in Refah operasyonu için yaptığı tahliye çağrısıyla farklı bir boyut kazandı. Filistinlileri önce Gazze’nin kuzeyinden “güvenli” diye zorla güneye gönderip oraya da saldıran İsrail, şimdi de Refah’ta küçücük bir alana sıkışmış 1 milyondan fazla Filistinlinin tahliyesini istiyor. Bir başka deyişle İsrail, Gazze’yi ilhak etmek için boşaltma çabalarına hız katmış durumda. İsrail’in saldırılarından kaçarak Refah’a geçen Filistinliler ise burada yaşam mücadelesi veriyor ve artık gidecek başka yerleri de kalmadı. Uluslararası yardım kuruluşu ActionAid, Gazze’de gıda yokluğunun kritik seviyelerde olduğuna dikkat öekti. Kıtlık nedeniyle insanların artık buldukları otları tüketmek zorunda kaldığı ifade edilen açıklamada kuruluş, Refah’ta yoğunlaşan saldırıların “felaket sonuçlara” yol açacağı uyarısında bulundu. Açıklamanın devamında, “Gazze’deki her insan artık aç” denildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar da İsrail’in Refah’a yönelik kara saldırısının “felaket” olacağını söylüyor. AgenceFrance-Presse’nin (AFP) haberine göre, yerinden edilmiş Filistinliler, yüz binlerce kişinin Mısır sınırına kurulan çadırlarda uyuduğu Refah’a akın etti. AFP görüntüleri, insanların giderek azalan su için sıraya girdiği o anları gözler önüne serdi.

İnsan hakları grupları kara saldırısı ihtimali karşısında alarma geçti. Sınır Tanımayan Doktorlar yaptığı açıklamada, “İsrail’in Refah’a yönelik ilan ettiği kara saldırısı felaket olur ve devam etmemelidir. Gazze’de güvenli bir yer yok ve insanların ayrılmasına imkan yok” ifadeleri kullanıldı.

Gazze’deki sağlık bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 20’den fazlası Refah’taki saldırılarda olmak üzere, gece boyunca düzenlenen bombardımanda en az 110 kişinin öldüğünü söyledi. Filistin Kızılayı, önceki gün Refah’ta düzenlenen saldırıda üç çocuğun öldürüldüğünü açıklamıştı. Filistin Kızılayı ayrıca İsrail güçlerinin, Han Yunus’taki el-Emel hastanesine baskın düzenlediğini belirtti. Kuruluş, İsrail güçlerinin hastanede “dört doktor, dört yaralı ve beş hasta refakatçisi” de dahil olmak üzere sekiz ekip üyesini tutukladığını açıkladı.

Hamas Refah için uyardı

AFP’nin haberine göre, Hamas tarafından Cumartesi günü yapılan bir açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin en güneyindeki Refah’a saldırması halinde “on binlerce” ölü ve yaralı olabileceğine dikkat çekildi. Gazze Şeridi’ni kontrol eden grup, Refah’a yönelik saldırının gerçekleşmesi durumunda “Amerikan yönetimini, uluslararası toplumu ve İsrail işgalini” sorumlu tutacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) Gazze’deki 2,4 milyon insanın yaklaşık yarısının şu anda Refah’ta barındığını, birçoğunun dışarıda çadırlarda ve derme çatma barınaklarda uyuduğunu, tükenen gıda ve su için endişelerin arttığını söylüyor. BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) başkanı Philippe Lazzarini, Refah’taki büyük bir İsrail saldırısının “sadece sonsuz trajedi katmanına yol açabileceğini” söyledi. Netanyahu, askeri yetkililere Refah’ı “tahliye etme” ve şehirdeki Hamas savaşçılarını “yok etme” planlarını hazırlamalarını emretmişti.

AFP, görgü tanıklarının Cumartesi günü erken saatlerde Refah’a yeni saldırılar düzenlendiğini bildirdiğini ve bu durumun Filistinliler arasında kara saldırısının yaklaştığı yönündeki korkuları artırdığı bildirildi. Refah’ta durum buyken İsrail’in ana destekçisi Washington da sivilleri tehlikeye atacak Refah saldırısı için destek vermeyeceğini açıklamıştı. ABD, İsrail’e, ABD silahlarını alan ülkelere uluslararası hukuka uymalarını hatırlatan bir mesaj da vermişti.

Filistin Başkanlığı, Netanyahu’nun planlarının Filistin halkını topraklarından sürmeyi amaçladığını söyledi. İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın ofisi, “Bu adımın atılması bölgede ve dünyada güvenliği ve barışı tehdit ediyor. Bu, tüm kırmızı çizgileri aşıyor” dedi.

Suudi Arabistan’dan BMGK çağrısı

Suudi Arabistan da İsrail’in Filistinlilere karşı daha fazla insani felaket gerçekleştirmesini önlemek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) acilen toplanması çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından, “İsrailli yetkililerin Refah kentine kara saldırısı düzenleme” söylemlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Refah kentine yönelik saldırıların son derece tehlikeli yansımaları olacağına dikkat çekildi. Refah’ın İsrail’in acımasız saldırganlığı nedeniyle kaçmak zorunda kalan yüz binlerce sivil için son sığınak olduğu vurgulanan açıklamada, “Oraya sığınanların zorla sınır dışı edilmesini reddediyor ve güçlü bir şekilde kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Refah için kritik bekleyiş

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 4 Şubat’ta yaptığı açıklamada Mısır sınırında yer alan ve İsrail’in saldırılarından kaçan yüz binlerce kişinin sığındığı Refah kentine kara saldırısı başlatacaklarının işaretini vermişti. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise 1 Şubat’ta Gazze Şeridi’nin Han Yunus bölgesindeki İsrail birliklerini ziyaretinde yaptığı açıklamada, kara saldırılarını Refah kentine taşıyacaklarını söylemişti. Filistin yönetimi de İsrail’in saldırılarının, Refah kentine taşınmasının, “yeni bir soykırım döngüsü” anlamına geleceğini ve bunun 1,5 milyon Filistinliyi tehdit ettiğini belirtmişti.

Gazze Şeridi’nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen yüz binlerce kişinin kente sığınmasıyla birlikte 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze’nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor. İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail’in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi’nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 27 bin 947 Filistinli öldürüldü, 67 bin 459 kişi yaralandı. Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Netanyahu'dan yeni saldırı planı: 1.5 milyon Filistinliye 'Orayı terk edin' emriNetanyahu’dan yeni saldırı planı: 1.5 milyon Filistinliye ‘Orayı terk edin’ emri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.