Ambulans konvoyundan sonra İsrail şimdi de Gazze’de okul bombaladı

Yerinden edilmiş binlerce Filistinliyi barındıran okula İsrail saldırı düzenledi. Yakıt krizi nedeniyle bir hastane daha jeneratörlerini kapattığını duyurdu.

Dünya 4 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 16'ncı gününde devam ediyor. Fotoğraf: AA

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı’nda yerinden edilmiş binlerce Filistinliyi barındıran, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)’ya bağlı El-Fahura Okuluna yönelik saldırısında 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra “Cibaliya’daki El-Fahura Okulunun hedef alınması sonucu 15 Filistinli şehit edildi, 70’den fazla kişi yaralandı” dedi.

İsrail Gazzelilere ‘güneye gidin’ çağrısını yeniledi

İsrail ordusu havadan ve karadan saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki nüfusa güneye gitmeleri uyarısını yineledi. İsrail ordusu yazılı açıklamasında “İsrail ordusunun bugün saat 13.00 ile 16.00 arasında Gazze Şeridi’ndeki Selahaddin Yolu üzerinde trafiğe izin vereceğini” duyurdu.

Açıklamada Gazzelilere ”Kendinize ve sevdiklerinize önem veriyorsanız talimatlarımıza göre güneye gidin” uyarısı yapıldı.

İsrail ordusu 7 Ekim’den beri Gazzelilere şeridin kuzeyini terk etmeleri ve hastaneleri boşaltmaları için çağrılarda bulunuyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Orta Doğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield’in verdiği bilgiye göre İsrail ordusunun yoğun bombardımanı altındaki kuzeyde hala 350 ila 400 bin insan yaşıyor.

Ambulans konvoyu saldırısında can kaybı 15’e yükseldi

Ultimatomlarını yenileyen İsrail saldırılarına hız kesmeden devam ediyor. Son olarak Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a gidecek hastaları taşımaya hazırlanan ambulans konvoyu vuruldu. İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’nde binlerce hasta ve sivilin bulunduğu Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını vurduğu, ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. İsrail ordusunun Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını bombalaması sonucu can kayıpları 15’e yükseldi, 60’a yakın kişi de yaralandı.

Filistin Kızılayı erken saatlerde yaptığı açıklamada ambulanslarından birinin Gazze Şehri’ndeki El Şifa hastanesinin girişine yaklaşık iki metre mesafede “İsrail güçleri tarafından atılan bir füzeyle” vurulduğunu söyledi, saldırıyı kınadı.

İsrail ordusu hedef alınan ambülansın ”Hamas mensuplarını taşıdığını” iddia etti, ”Saldırıda çok sayıda Hamas teröristi öldürüldü” dedi.

Yakıt krizi nedeniyle bir hastanenin daha elektrik jeneratörleri durdu

İsrail ablukası altındaki Gazze’ye Mısır sınırındaki Refah Kapısından insani yardım tırları girmeye devam etse de, yakıtın girmesi yasak. Bu durumdan en çok ambülans araçları ve hastaneler etkileniyor. Gazze’deki İçişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi, şiddetli yakıt sıkıntısı nedeniyle jeneratörlerin çalışmasını tamamen durdurdu” dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi’ndeki hastane jeneratörlerine acil yakıt sağlanması çağrısı yapmıştı.

Gazze’deki yakıt krizi nedeniyle bir süre önce Endonezya hastanesinde de elektrikler kesilmişti.

Elektrik olmaması nedeniyle binlerce hasta ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye de uluslararası topluma Gazze’ye yakıt girişi olmazsa büyük felaket yaşanacağını uyarısında bulunarak duruma acil müdahale edilmesi çağrısı yapmıştı.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra da İsrail’in sağlık sistemine yönelik saldırılarını sürdürdüğüne işaret etmiş, bugüne kadar 150 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 27 ambulansın da hizmet dışı kaldığını duyurmuştu.

Savaşta son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 3 bin 900’ü çocuk, 2 bin 509’u kadın olmak üzere 9 bin 488 Filistinli öldürüldü, en az 24 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 56 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Abluka içinde abluka: İsrail bu sefer de ambulans konvoyunu vurduAbluka içinde abluka: İsrail bu sefer de ambulans konvoyunu vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.