Rus özel kuvvetleri gardiyanları rehin alan mahkumları öldürdü

Rusya Moskova'daki terör saldırısının yaralarını sarmaya devam ederken bu kez Ukrayna yakınlarındaki Rostov-on-Don'da kaçmaya çalışan IŞİD bağlantılı altı mahkum iki gardiyanı esir aldı. Rus güçleri teröristleri öldürdü.

Dünya 17 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya bu yıl ikinci kez IŞİD bağlantılı bir olaya sahne oldu. Geçen yıl Wagner’in 24 saatlik başkaldırısına sahne olan Rostov-on-Don’da bu kez IŞİD üyesi altı kişi iki gardiyanı rehin aldı. Kurtarma operasyonunu Rusya’nın özel birlikleri yaptı. Gözaltı merkezine baskın düzenleyen Rus güçleri altı mahkumu öldürerek iki gardiyanı kurtardı. IŞİD üyelerinin ayaklanması Moskova’daki konser salonuna düzenlenen terör saldırısından üç aydan kısa süre sonra meydana geldi.

Rehine kurtarma operasyonu dün sabah saatlerinde altı mahkumun hücrelerinin camlarını kırarak hapishanenin dördüncü katından kendilerini iple aşağıya sarkıtması ve iki gardiyanı rehin alması nedeniyle yapıldı. Resmi haber ajansı Tass’a göre mahkumların üstünde bıçak, yangın baltası ve cop vardı. Bu silahlarla gardiyanları rehin alan mahkumlar yetkililerden gardiyanlara karşılık araç ve şehirden ayrılma izni talep etti. Rostov Ukrayna sınırı yakınlarında bulunan bir güney kenti.

Rusya’nın güvenlik güçleriyle bağlantılı Telegram kanallarında yayınlanan görüntülerde mahkumların ellerinde bıçak ve IŞİD bayrakları tuttuğu görülüyor. Kurtarılan bir gardiyan kendilerini alıkoyan mahkumların iyi hazırlanmış olduğunu söylüyor. Rus basını söz konusu mahkumların terörizmle ilgili suçlardan hüküm giydiğini yazarken emniyet yetkilileri operasyonun aylardır planlandığını söyledi. Mahkumlardan biri firar eylemlerinin birdenbire ortaya çıkmadığını söyleyerek arkalarında “Yüce Allah’ın olduğunu” söylediği duyuluyor.

Rus medyasına göre mahkumlar Rusya’nın güneyindeki İnguşetya Cumhuriyeti’ndendi ve üçü 2022 yılında Karaçay-Çerkesya’da saldırı planladıkları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin son zamanlarda savaşın Rusya’nın güvenliğini artırdığını daha sık söylüyor ancak gerek Moskova’da düzenlenen terör saldırısı hem de bu son olay Putin’in güvenlik söylemlerini sarsma ihtimali taşıyor. Mart ayındaki konser salonu saldırısının ardından güvenlik uzmanları savaşın Rusya’nın kaynaklarını tükettiğini ve kolluk kuvvetlerinin dikkatini iç tehditlerle mücadeleden uzaklaştırdığını savundu.

Bir önceki saldırıyı IŞİD üstlenmiş olsa da Kremlin saldırının sorumluluğunu Ukrayna ve ABD’ye yükledi. ABD katliamdan önce Rusya’yı olası bir IŞİD saldırısına karşı uyardığını kabul ediyor. Ancak saldırılardan günler önce Putin’in yaptığı açıklamalar ABD’nin uyarısının Rusya tarafında dezenformasyon olarak nitelendirildiğini gösteriyor.

Bir ellerinde IŞİD bayrağı diğer ellerinde çeşitli silahlar tutabilmeleri Rusların aklında birçok soru doğurdu. Bunlardan birini siyasetçilerden Andrey Medvedev dillendirdi: Belli ki onlar bunu bir süredir planlıyordu. Özellikle tehlikeli tutuklularla başa çıkacağımız protokol nerede?”

Putin Türkiye'ye sopa gösterdi: Rusya ile ticaret kısıtlanırsa Türkiye kaybederPutin Türkiye’ye sopa gösterdi: Rusya ile ticaret kısıtlanırsa Türkiye kaybeder

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.