Rusya Harkiv’de süpermarket vurdu: En az 12 ölü, 40’tan fazla yaralı

Rusya'nın Ukrayna'nın Harkiv kentinde bir süpermarkete düzenlediği hava saldırısında en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Ukrayna lideri Zelenski saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Sadece Putin gibi deliler insanları bu şekilde öldürebilir" dedi.

Dünya 27 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İki yılı aşkın bir sürenin geride kaldığı Ukrayna Savaşı’nda Rusya yakın zamanda 30 bin kişilik bir askeri birlikle doğudaki Harkiv kentinde kapsamlı bir askeri harekat başlattığını duyurmuştu. Bölgeye saldırılarını sürdüren Rusya’nın son hedefi bir süpermarket oldu. Şehrin kuzeyinde bulunan ‘Epicentr K’ isimli bir ev geliştirme mağazasında büyük bir yangın çıktığı görüldü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski saldırı sırasında süpermarkette 200’den fazla kişinin olabileceğini söyledi. Saldırıya ilişkin açıklamasında Zelenski “Harkiv’e yapılan bu saldırı Rus çılgınlığının bir başka tezahürüdür. Sadece (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin gibi deliler insanları bu şekilde öldürebilir ve terörize edebilir” dedi.

X hesabından süpermarket saldırısına ilişkin görüntülere de yer verdiği paylaşımında Ukrayna lideri şu ifadeleri kullandı:

“Dünya Rus terörüne karşı koyacak araçlara sahip ve Ukrayna’da bizim bu yardıma ihtiyacımız var. Ortaklarımızdan zamanında ve yeterli destek istiyoruz, savaşçılarımız için istikrarlı ve tereddütsüz destek: Patriotlar (ABD hava savunma sistemi bataryaları) başta olmak üzere ilave modern hava savunma sistemleri ve Rus teröristleri sınırlarımıza yaklaşamayacak şekilde yok etme kabiliyeti.

Bu çözümler hayatların korunmasına ve savaşın yayılmasının önlenmesine yardımcı olacaktır. Dünya genelinde bunu anlayan ve Ukrayna’yı destekleyen herkese teşekkür ediyorum.”

Harkiv Valisi Ihor Terekhov’a göre Harkiv kent merkezine düzenlenen saldırıda en az 12 kişi hayatını kaybetti, 40’tan fazla sivil de yaralandı.

Rusya için fırsat penceresi: Ukrayna’nın geciken yardımları

Saldırı şüphesiz Ukraynalıların uygun hava savunma sistemlerine sahip olmamaktan duydukları endişenin altını çiziyor. Zelenski Ukrayna’nın kendini savunabilmesi gerektiğini ve Batılı müttefiklerinden gelecek olan hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunu yineledi.

Harkiv’e yapılan bu saldırı G7 maliye bakanlarının dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya silah olarak aktarılması planına destek verdikleri İtalya’daki zirvenin ardından gerçekleşti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu fikre geniş tabanlı bir destek olduğunu söyledi.

ABD’nin önerisine göre G7 ve müttefikleri Batılı bankalarda tutulan dondurulmuş Rus varlıklarını Kiev’e verilecek 50 milyar dolarlık kredi için teminat olarak kullanacak. Bu fikir önümüzdeki ay daha detaylı bir şekilde tartışılacak. Putin yönetimi ise olası bir karara misilleme yapılacağını belirtiyor.

Bu arada Harkiv’e yönelik son saldırı Moskova’nın artan özgüveninin bir başka işareti. Ukrayna daha fazla Batı silahının cepheye ulaşmasını beklerken Moskova güçleri avantajlarını kullanarak bir fırsat penceresinden yararlanıyor gibi görünüyor.

Ukrayna'daki savaşta Rus ordusu Harkiv bölgesinde yeni operasyonlar başlattı.

Rusya’nın son günlerde saldırılarını yoğunlaştırdığı Ukrayna’nın Harkiv bölgesinin kuzeyi ile Donetsk bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Moskova bu ayın başlarında bölgede kapsamlı operasyon başlattığını duyurmuştu. / Görsel: AA

Saldırıda kullanılan süzülme bombaları eski Sovyet bombalarına katlanabilir kanatlar ve uydu navigasyonu eklenerek üretiliyor. Bu silahlar böylelikle ucuz ama yıkıcı olabiliyor.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski sadece Mart ayında ülkeye bu türden üç bin bomba atıldığını söyledi. Avrupa Politika Analiz Merkezi (CEPA) de kısa süre önce yayımladığı bir raporda bu bombaların Şubat ayında doğuda hayati öneme sahip Avdiivka kasabasının ele geçirilmesinde belirleyici rol oynadığının altını çizdi.

Bir sivil toplum araştırma grubu olan Ukrayna Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Başkanı Serhii Kuzan, Harkiv’e saldırıların artmaya başladığı Nisan ayının sonlarında Ukrayna askeri yönetiminin “kötü durumla daha da kötü durum arasında seçim” yapmak zorunda kaldığını ve asker yerine toprak kaybetmeye karar verdiğini savunmuştu.

Bu arada diğer tüm yardımların yanında Kiev’in top mermilerine ihtiyacı var. Ay başında Batılı müttefiklerine konuşan Devlet Başkan Volodimir Zelenski Rusya’nın şu anda Ukrayna’nın attığı her top mermisine en az 10 misliyle karşılık verdiğini ileri sürmüştü.

Ukrayna, Rusya'nın derinlerini vursun mu? NATO Genel Sekreteri'nden destekUkrayna, Rusya’nın derinlerini vursun mu? NATO Genel Sekreteri’nden destek

Rusya-Ukrayna Savaşı: Bir yanda ateşkes tartışmaları bir yanda ateş hattıRusya-Ukrayna Savaşı: Bir yanda ateşkes tartışmaları bir yanda ateş hattı

Putin: Ukrayna ile görüşmeye hazırızPutin: Ukrayna ile görüşmeye hazırız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.