Rusya ve Ukrayna arasında şimdiye kadarki en büyük esir takası

Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2022'de başlayan savaşta şu ana kadarki en büyük esir takası gerçekleşti. BAE'nin arabulucu olduğu anlaşma kapsamında 230 Ukraynalı esire karşılık 248 Rus esir serbest bırakıldı.

Dünya 4 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Ukrayna'da 2022'de başlayan savaşta şimdiye kadarki en büyük esir takası gerçekleşti. / Fotoğraf: Volodimir Zelenski (X)

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda üçüncü yıla girilirken taraflar çatışmaların başladığı günden bu yana en büyük esir takasını yaptı. Ukrayna aralarında silahlı kuvvetler mensupları ve sınır muhafızları da olan 230 esirinin Rusya’dan teslim alındığını açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) arabuluculuk yaptığı anlaşmada 248 Rus da Ukrayna tarafından serbest bırakıldı. Bu geçen ağustostan bu yana yapılan ilk büyük esir takası oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski sosyal medya hesabından “İnsanlarımız evlerinde. Bugün 200’den fazla savaşçı ve sivili Rus esaretinden kurtardık” dedi ve ekledi: “Tüm zorluklara rağmen insanlarımızı evlerine getiren herkese teşekkür ederiz! Savunmacılarımıza teşekkürler! Şu anda Rus esaretinde olan tüm insanlarımızın geri getirilmesi için her şeyi yapacağız.”

Bir başka gönderisinde teslim alınan esirlerin görüntülerini de paylaşan Zelenski şöyle dedi: “230 insanımız. Bugün 213 asker ve astsubay, 11 subay ve 6 sivil evlerine döndü. Bu sonucun elde edilmesinde emeği geçen herkese minnettarım. Her bir insanımızı anıyoruz. Hepsini geri almalıyız.”

Rusya Savunma Bakanlığı ise müzakerelerin “zorlu” geçtiğini söyledi. Esirlerin serbest bırakıldığını gösteren görüntüler Rus ve Ukraynalı yetkililer tarafından ayrı ayrı yayınlandı. Moskova serbest bırakılan Ruslardan bazılarını otobüste gülümserken gösteren bir video yayınladı.

İki ülke Şubat 2022’de geniş çaplı savaşın başlamasından bu yana birçok kez esir değişimi yaptı ancak Ukrayna lideri geçen ay yaptığı açıklamada sürecin Rusya’nın “çok özel sebepleri” nedeniyle yavaşladığını ifade etti.

Ukrayna serbest bırakılan askerler arasında Karadeniz’deki kayalık Yılan Adası’nın (Zmiinyi) yedi savunucusunun da olduğunu söyledi. 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ilk gününde iki Rus savaş gemisi Yılan Adası’nı bombalamış, ilerleyen saatlerinde ikinci bir saldırının ardından ada Rus kuvvetlerinin eline geçmişti. Adadaki Ukrayna askeri varlığının tamamını temsil eden 13 Ukraynalı sınır muhafızı teslim olmayı reddetmişti. Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı daha sonra Rusya’nın muhafızları Sivastopol’da tuttuğu yönündeki raporlara dayanarak 13 sınır muhafızının muhtemelen hâlâ hayatta olduğunu duyurmuştu. Rusya 30 Haziran 2022’de adadan çekilmişti.

Her iki taraf da anlaşmaya aracılık ettiği için Birleşik Arap Emirlikleri’ne teşekkür etti.

Geçen ay Ukrayna 48 takasta 2 bin 598 esiri Rusya’dan teslim almıştı. Rusya’dan alınan bazı Ukraynalı savaş esirleri dayak ve elektrik şoku dahil işkenceye maruz kaldıklarını söylemişti.

Putin'in Belgorod intikamı: Ukrayna'ya füze yağıyorPutin’in Belgorod intikamı: Ukrayna’ya füze yağıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.