Rusya’da cezaevi isyanı: IŞİD’e işaret ediliyor

Rusya'nın Volgograd bölgesindeki hapishanede isyan çıktığı, ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Rus medyası isyanın arkasında terör örgütü IŞİD olduğuna dikkat çekiyor.

Dünya 23 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Rusya’nın Volgograd Bölgesi’nin Surovikino kentinde yaşanan bir cezaevi isyanı zaten Kursk nedeniyle baskı altında olan Moskova’yı alarma geçirdi. Rusya Federal Ceza İnfaz Servisi’nden yapılan açıklamada,“Volgograd Bölgesi’ndeki 19 No’lu Cezaevi’nde disiplin komisyonu toplantısı sırasında, birkaç mahkum rehin aldı” ifadesine yer verildi.

Olayda yaralananların olduğu aktarılırken diğer ayrıntıların netleştirilmekte olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Şu anda rehinelerin serbest bırakılması için önlemler alınıyor” dendi. Öte yandan  ülke medyasında yer alan haberlerde, isyanı terör örgütü IŞİD mensuplarının gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

‘1 kişi öldü’

Cezaevi yetkilileri Cuma günü yaptıkları açıklamada, Rusya’nın güneyindeki Volgograd bölgesinde bulunan bir ceza kolonisindeki mahkûmların birkaç gardiyanı rehin aldığını ve en az bir kişinin öldüğünü bildirdi.

Haber kanalları tarafından Telegram mesaj uygulamasında paylaşılan doğrulanmamış bir videoda, cezaevindeki mahkumların kanlar içindeki gardiyanların üzerinde durduğu görülüyor. Sosyal medyada paylaşılan diğer videolarda ise mahkûmların IŞİD grubuyla bağlantılı oldukları öne sürülüyor.

TASS haber ajansının aktardığına göre cezaevi servisi rehinelerin ya da rehin alanların sayısını belirtmeden “Birkaç mahkum koloninin disiplin komitesi toplantısında personeli rehin aldı” dedi. Acil durum servisleri, haber ajansına rehin alma olayına üç mahkumun karıştığını ve en az bir cezaevi çalışanının öldüğünü söyledi.

Volgograd Bölge Valisi Andrei Boçarov dört cezaevi çalışanının da hastaneye kaldırıldığını söyledi. The Moscow Times’a göre  1.200’den fazla mahkumun bulunduğu IK-19’daki ayaklanmanın “kamu için bir tehdit oluşturmadığı” konusunda vali ısrarcı. Yine muhalif yayın çizgisiyle bilinen Moscow Times’a göre, Soruşturma Komitesi ayaklanmadan sorumlu olanların ömür boyu hapis cezası alacakları bir dava açtı.

Daha önce de yaşanmıştı

Haziran ayında IŞİD’e bağlılık yemini eden altı mahkum, Rostov bölgesindeki bir gözaltı merkezinde iki gardiyanı esir almıştı. Beş mahkum öldürülmüş, bir mahkum da daha sonra terör suçlamasıyla 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. IK-19’da çekildiği iddia edilen fotoğrafları dolaşıma sokan aynı Telegram kanalları, Cuma günü rehin alınan mahkumların da IŞİD üyesi olabileceğini iddia ediyor.

Rusya: Ukrayna'nın Kursk'a saldırısı müzakere olasılığını ortadan kaldırdıRusya: Ukrayna’nın Kursk’a saldırısı müzakere olasılığını ortadan kaldırdı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.