Rusya’da savunma bakan yardımcısı rüşvetten gözaltında

Rusya'da Ukrayna ile savaş devam ederken üst düzey bir savunma yetkilisi rüşvet iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan bakan yardımcısının şüpheli şekilde ölen Rus muhalif Navalni'nin vakfı tarafından da incelendiği ortaya çıktı.

Dünya 24 Nisan 2024
Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur Ivanov

Rusya yine iç karışıklıkla gündemde. Bu kez konu rüşvet. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yardımcısı Timur Ivanov rüşvet şüphesiyle gözaltına alındı. Savaşta olan Rusya’da savunma bakanı yardımcılığı gibi kritik bir görevdeki kişinin gözaltına alınması dikkat çekti.

Gözaltı açıklaması ülkenin üst düzey emniyet teşkilatınca yapıldı. Soruşturma komitesi Salı günü Timur Ivanov’un gözaltına alındığını bildirirken yöneltilen suçlamalara ilişkin ayrıntı vermedi ve sadece 15 yıla kadar hapisle cezalandırılabilen bir suç olan büyük miktarda rüşvet aldığından şüphelenildiğini belirtildi.

Rus haber ajanslarının aktardığına göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Ivanov’un gözaltına alınmasına ilişkin raporun Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sunulduğunu, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da Ivanov’un gözaltına alınması konusunda önceden bilgilendirildiğini söyledi.

12 savunma bakan yardımcısından biri olan 48 yaşındaki Ivanov Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından 2022 yılında hem ABD hem de AB tarafından yaptırımlara maruz kalmıştı. Ivanov 2010 yılında savunma bakanlığına atanmadan önce yakıt ve enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerde ve Moskova bölgesel hükümetinde çalıştı.

2016’da da savunma bakanı yardımcısı oldu.

Forbes dergisi gözaltına alınan Ivanov’u Rusya’nın güvenlik yapılanması içindeki en zengin adamlardan biri olarak listelemişti. Haber kuruluşu RBK salı günü erken saatlerde Şoygu’nun başkanlık ettiği bakanlık yetkilileri toplantısına katılırken çekilmiş bir fotoğrafını yayınladı. Rus haber kaynakları Ivanov’un Moskova’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana bu tür suçlamalarla karşı karşıya kalan en üst düzey Rus yetkili olduğunu belirtti.

Navalni’nin vakfı Ivanov’u araştırıyordu

Ivanov geçen aylarda şüpheli şekilde ölen muhalefet lideri Aleksey Navalni tarafından kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı tarafından 2022 yılında yayınlanan bir soruşturmanın konusuydu. Soruşturma bakan yardımcısının aylar süren kuşatmanın ardından Moskova’nın kontrolüne geçen Ukrayna’nın Mariupol kentindeki inşaat projelerini denetlediğini ve bu projelerden kâr elde ettiğini iddia ediyordu.

Rusya’da “aşırıcılık” iddiasıyla yasaklanan kuruluşun soruşturmasına göre bakan AB yaptırımlarını aşmak için eşinden boşandı.

Vakfın soruşturmalardan sorumlu başkanı ve Navalni’ye yakın isimlerden Maria Pevçik sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Bugün güzel bir gün” dedi.

Çoğu yüksek profilli muhalif isim gibi Pevçik de Kremlin’in baskısı nedeniyle sürgünde yaşıyor.

Putin yönetimindeki yolsuzlukları ifşa ederek kitleleri harekete geçiren ve ardından muhalefet lideri olan Navalni şubat ayı ortasında hapishanede şüpheli bir şekilde öldü.

Rusya'da Ebrar Karakurt fırtınası ve hakarete yanıt: Ağlayacaksan oynamayalım Goncagül!Rusya’da Ebrar Karakurt fırtınası ve hakarete yanıt: Ağlayacaksan oynamayalım Goncagül!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.