Sadece bu yıl 20 aday öldürüldü… Yine miting yine şiddet ve yine Meksika!

Meksika, Haziran ayındaki seçimlere giderken şiddet olaylarının tırmanmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Mitingde çıkan çatışmada belediye başkan adayı dahil 6 kişi öldü.

Meksika, Haziran ayındaki seçimlere giderken şiddet olaylarının tırmanmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Mitingde çıkan çatışmada belediye başkan adayı dahil 6 kişi öldü.

Dünya 19 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Meksika polisi // Fotoğraf: AA

Şiddet denilince Latin Amerika bölgesinde belki de akla gelen ilk ülke Meksika, yine benzer bir haberle gündemde. Yerel seçimlere hazırlanan ülkede bir miting alanında silahlı çatışma yaşandı. Silahlı kişiler arasında miting esnasında başlayan çatışmada hem belediye başkan adayı hem de 5 kişi hayatını kaybetti. Büyük Okyanus boyunca uzanan sahilleri ve  Maya uygarlığı kalıntılarına ev sahipliği yapmasıyla bilinen Meksika’nın Chiapas eyaleti aynı zamanda artan çeteler nedeniyle suç oranlarının yüksek olduğu bir bölge. Meşhur Zapatista devrimci hareketi nedeniyle de bilinen bölge bugün de silahlı bir saldırıyla manşetlerde.

Chiapas’ta düzenlenen bir seçim mitinginde silahlı kişiler arasında başlayan çıkan çatışmada belediye başkan adayı ve beş kişi hayatını öldü. Eyalet savcıları ölen altı kişi arasında belediye başkan adayı Lucero López Maza ile birlikte genç bir kadının da bulunduğunu belirtti. Saldırı nedeniyle iki kişinin de yaralandığı açıklandı. Soruşturmayı yürüten savcılar yaptıkları açıklamada “Siyasi bir kampanya etkinliği sırasında silahlı siviller arasında çatışma çıktı” ifadelerini kullandı.

Hedefin belediye başkanı olup olmadığı belirsiz

Saldırının hedefinin López Maza olup olmadığı belirsizdi, zira bölgede silahlı saldırılar çok sık ve yaygın hale geldi. Silahlı çatışma, Chiapas’ın kırsal La Concordia kasabasında, Guatemala sınırına yaklaşık 125 kilometre uzaklıktaki bir bölgede gerçekleşti. Guatemala sınırına yakın Chiapas eyaletinin bu bölgesi, uyuşturucu ve insan kaçakçıları için önemli rota olmasıyla da öne çıkıyor. Meksika’nın iki ana uyuşturucu karteli de bölgenin kontrolü için çete savaşlarını sürdürüyor. Mesela söz konusu olay tek de değil bir hafta da yaşanan ikinci büyük şiddet olayı. Salı günü de La Concordia’dan birkaç düzine kilometre uzaklıkta yer alan Chicomuselo kasabasında düzenlenen silahlı saldırılarda 11 kişi öldürülmüştü.

Chiapas’ta artan şiddet olayları, Cuma günü Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arévalo ile görüşmek üzere sınır eyaletini ziyaret eden Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un da birinci gündemi oldu. Her zamanki gibi uyuşturucu kartelleriyle yüzleşmeyi reddeden Obrador şiddet sorununu en aza indirmeye çalıştıklarını iddia etti.

Obrador, “Chiapas’ın yanmakta olduğunu iddia edenler var. Hayır, daha önce de açıkladığım gibi sorun sadece bu bölgede ve biz bunu çözeceğiz,” dedi. Perşembe günkü cinayetler, Meksika’da 2 Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde yaşanan şiddet olaylarına da dikkat çekti. 2024 yılında yapılacak seçimlerde şu ana kadar yaklaşık 20 aday öldürüldü.

Nisan’da da bir aday öldürülmüştü

Meksika’nın Guanajuato eyaletine bağlı Celaya kentinde belediye başkan adayı olan Gisela Gaytan uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Yerel medyadaki haberlere göre, Celaya kentinin belediye başkan adayı Gaytan, seçim çalışmaları sırasında silahlı saldırıya uğramıştı.  Saldırıda, Gisela Gaytan hayatını kaybederken 3 kişi yaralanmıştı. Saldırı suikast olarak değerlendirilmişti.

Arjantin Cumhurbaşkanı bir şiiri ırkçı biçimde çarpıttı, bütün Latin Amerika karıştıArjantin Cumhurbaşkanı bir şiiri ırkçı biçimde çarpıttı, bütün Latin Amerika karıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.