Şaka değil: İktidar şiddeti muhalefet liderini felç etti

Ailesi Sırbistan muhalefet lideri Sanduloviç'in ülkenin gizli servisi tarafından gözaltına alınıp işkence görmesinin ardından felç kaldığını duyurdu. Zehirlendiği iddiaları da gündemde.

Dünya 11 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Sırbistan’da muhalefet liderinin ailesi ülkeyi dünya manşetlerine taşıyan bir açıklama yaptı. Aile Sırbistan muhalefetinde küçük bir etki alanına sahip olan Cumhuriyetçi Parti’nin lideri Nikola Sanduloviç’in gözaltında gördüğü işkence nedeniyle kısmen felç olduğunu duyurdu.

Sanduloviç 2 Ocak’ta Kosova Bağımsızlık Savaşı’nın sembolü ve Kosova Kurtuluş Ordusu’nun kurucusu Adem Jashari’nin mezarını ziyaret etmişti. Ziyareti bir video kaydıyla paylaşan Sanduloviç, Jashari’nin mezarına çelenk bırakırken Arnavutlara uygulanan katliamla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: “Prekazi’deki masum Arnavut kurbanlar, Jashari ailesine saygılarını sunmaya gelen tek Sırp politikacı benim. Bunu yapmayan Sırplar adına özür ve af diliyorum.”

Kosova’da Sırplar tarafından öldürülen ve ailesinden neredeyse 60 kişiyi aynı şekilde kaybeden Jashari’yi böyle anan Sanduloviç ertesi gün Sırbistan İstihbaratı tarafından gözaltına alındı. Mezarlık ziyaretinde yaptığı açıklamalar nedeniyle gözaltında işkence gördüğü belirtilen Sanduloviç şu an kısmi felçli.

İddiaya göre Sanduloviç 3 Ocak’ta gözaltına alınıp onlarca istihbarat servisi görevlisi tarafından Sırbistan Güvenlik ve Enformasyon Ajansı (BIA) genel merkezine götürüldü. Burada ciddi şekilde işkenceye maruz kaldı, başkent Belgrad’daki bir askeri hastaneye nakledildikten sonra da ertesi gün ambulansla evine gönderildi.

‘Bilinci yerinde değildi’

Sanduloviç sedyeyle cezaevine naklediliyor. Fotoğraf: X

Siyasetçinin avukatlığını üstlenen Justice Abroad’un direktörü Michael Polak BM İşkenceyle Mücadele Komitesi’ne acil başvuru yaptığını, Sanduloviç’in “Sırp istihbarat servisince yakalanıp keyfi olarak alıkonduğunu ve işkence gördüğünü” açıkladı. Avukat durumu şu sözlerle anlattı: “Çok kötü dövülmüş. Kaburgasında kırık var. Eve döndüğünde bilinci gidip geliyordu ve vücudunun sağ tarafını hareket ettirememekten şikayet ediyordu.”

Sanduloviç bu durumdayken ertesi gün tekrar gözaltına alındı ve Belgrad merkez hapishanesine götürüldü. Nakil görüntüleri medyaya yansıyan Sanduloviç’in yarı baygın halde sedyeye konduğu anlar kameralara yansıdı.

Sanduloviç’in işkence nedeniyle felç kaldığını açıklayan ailesi muhalefet liderinin sivil hastaneye nakli için çalışıyor. Polak ailenin “İletişim kurabiliyor ama sağ tarafı tamamen felçli; tekerlekli sandalyede ve sağlık durumu çok kötü” dediğini aktardı.

Sırp yetkililer Sanduloviç’i Jashari’nin mezarını ziyareti nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” suçundan yargılamak istiyor. Suçlu bulunması halinde Sanduloviç altı aydan beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Zehirlendiği şüphesi var

Aile iktidardaki Sırp İlerleme Partisi’ni (SNS) düzenli olarak eleştiren Sanduloviç’in zehirlenmiş olabileceğine inanıyor. Avukatlar Sanduloviç doktor ve avukatlara tam erişimi olan sivil bir tesise götürülene kadar sağlığı ya da saldırı hakkında hiçbir şeyi doğrulayamayacaklarının altını çiziyor.

Sanduloviç’in kızı Klara The Telegraph’a “Sağlığı konusunda çok endişeliyiz. Hapishane yetkilileri onun sağlığı hakkında ailesine bile bir şey söylemenin yasak olduğunu söyledi. Birkaç gün içinde sivil hastaneye nakli gerçekleşmezse onu öldüreceklerini ve hapishanenin şu an ihtiyacı olan tıbbi bakımı sağlayamayacağı için hayatta kalamayacağını düşünüyoruz” dedi.

İşkence iddialarını gündeme getiren Klara babasının cezaevine götürülürken de bilincinin “yarı açık” olduğunu anlattı.

Klara Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandır Vucic’i saldırı ve tutuklama emrini vermekle suçladı. Vucic olayla ilgili bir açıklama yapmadı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise Sanduloviç’in durumu hakkında endişe duyduğunu söyledi. Kurti X üzerinden yaptığı açıklamada “Sırp muhalefet lideri Nikola Sanduloviç’in Sırp gizli servisinin şiddeti nedeniyle felç olduğu yönündeki haberlerden derin endişe duyuyoruz. Bu Sırbistan’ın Kosova’daki soykırım kampanyası sırasında işlediği suçlardan dolayı özür dilemesinin ardından yaşandı” diye yazdı.

Olayı “tarif edilemez vahşet” diye tanımlayan Kurti “Bu Putin benzeri bir saldırı yapıldığı anlamına da geliyor” dedi.

Zehirlenme iddiaları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’daki siyasi rakiplerine karşı yöntemlerini akıllara getirdi. Bu da Vucic’in Putin ile olan yakın ilişkilerinin doğal sonucu. Dış politika ve ulusal güvenliğe odaklı bir kurum olan Demokrasileri Savunma Vakfı araştırma görevlisi olan Ivana Stradner “Sırbistan’ın Belarus’a dönüştüğünü” söyledi.

Kasım ayında istifasını duyuran eski BIA Direktörü Aleksandar Vulin Novosti’ye şunları söyledi: “Sanduloviç Himmler’in mezarına çelenk koysaydı Mossad onu öldürürdü. Usame bin Ladin’in mezarına çelenk koysaydı CIA onu öldürürdü. Sırpların katili Adem Jashari’nin mezarına  çelenk koyarken sadece gözaltına alındı.”

Başarılı öğrenciye yurtta ırkçı işkence: 'Köleliği kabul edin'Başarılı öğrenciye yurtta ırkçı işkence: ‘Köleliği kabul edin’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.