Sara Netanyahu: Kocama darbe yapacaklar

Netanyahu'nun eşi Sara esir yakınlarıyla görüşmesinde öfkeye sebep oldu. Ordunun komuta kademesini kocasına darbe yapmaya çalışmakla suçladığı iddia edilen Sara Netanyahu'ya "Hayat kurtarmakla değil bölücülükle meşguller" tepkisi yükseldi.

Dünya 26 Haziran 2024
Sara Netanyahu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından Gazze’yi işgal eden İsrail’in içişlerinde de sular durulmuyor. Geçenlerde feshetmek zorunda kaldığı savaş kabinesi ve aşırı sağcı koalisyonu arasında sıkışıp kalan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şimdi de kendisine darbe yapılacağı iddiasıyla gündemde. İddianın sahibi de eşi Sara Netanyahu.

Esir yakını görüşmesinde dile getirdi

Hamas Aksa Tufanı Operasyonu sırasında 1200’den fazla İsrailliyi öldürmüş, 250’sini de rehin almıştı. Savaş 9’uncu ayında devam ederken esir yakınları da İsrail’e dönemeyen sevdiklerinin ölü ya da diri ülkeye getirilmesini istiyor. Bu nedenle de hemen her cumartesi ülkenin çeşitli yerlerinde iktidara ve Başbakan Netanyahu’ya karşı istifa sesleri yükseliyor. Bu sesleri bastırmak, esir yakınlarının “gönüllerine su serpmek için” de arada bir esir yakınlarıyla görüşmeler gerçekleştiriliyor.

Orduyu suçladı

Son görüşmeyi yapan da İsrail basınına göre Sara Netanyahu oldu. Sara Netanyahu’nun bir grup esir yakınıyla geçen hafta yaptığı özel görüşmede ordudaki komutanları kocasına darbe yapmaya çalışmakla suçladığı öne sürüldü. Haaretz gazetesinin haberinde Sara Netanyahu’nun esir yakınlarıyla yaptığı görüşmede birkaç kez İsrail ordusunun komuta kademesine güvenmediğini, kocasına karşı darbe yapmaya çalıştıklarını söylediği iddiasına yer verildi.

Haberde orduya öfkesini dile getiren Sara Netanyahu’nun bazı esir yakınlarınca sözünün kesildiği ve Gazze’de esir tutulan çocuklarının kaderinin orduya bağlı olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

‘Öfkem ordunun tamamına değil’

Esir yakınlarının suçlamalara tepki göstermesi ardından Sara Netanyahu’nun güvensizliğinin ordunun tamamına olmadığını söylediği iddia edildi. Habere göre Sara Nentayahu suçlamalarının yalnızca ordunun üst kademesine olduğunu belirtti ve görüşme sırasında bunu defalarca tekrarladı.

Görüşmedeki tartışmaya ilişkin basında çıkan haberlere yanıt olarak Netanyahu adına açıklama yapan sözcü “Hanımefendi Netanyahu’nun başına bela olan yanlış, taraflı aktarımlar ve görüşmelerindeki sızıntılar adaletsizliktir” dedi. Haberde Sara Netanyahu’nun ailelerle görüşmesinde çok sayıda ordu yetkilisinin de hazır bulunduğu kaydedildi.

‘Hayat kurtarmak yerine bölücülükle meşgul’

Esir yakınları ise Sara Netanyahu’nun bu iddialarına büyük öfke duydu. Oğlu Gazze’de esir tutulan İsrailli Einav Zangauker diğer esir yakınlarının da sesi olarak “Netanyahu hayat kurtarmak için her şeyi yapmak yerine hayali komplolar kuruyor. Kendisi bölücülüğü kışkırtmakla meşgul” dedi. Zangauker, Netanyahu iktidarda olduğu sürece bir esir takası anlaşmasının mümkün olmadığına da vurgu yaptı.

Netanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağızNetanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.