Savaşta tahkimat evresi: Ukrayna sınıra iki bin kilometre hendek kazıyor

Ukrayna cephesindeki savaş üçüncü yılında tüm şiddetiyle devam ederken Zelenski sınıra iki bin kilometre hendek kazdıklarını söyledi. Savaşa ilişkin değerlendirmeler yapan Ukrayna lideri Oscar ödüllü Mariupol belgeselini de övdü.

Dünya 12 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Üçüncü yılına giren Rusya-Ukrayna Savaşı’nda belirsizlik sürerken cephede tüm güçlerini kullanan Ukrayna son çareyi hendeklerde buldu. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski sınıra üç şeritli iki bin kilometre tahkimat inşa edileceğini söyledi.

Zelenski sosyal medya hesabından Başkomutanlık Karargahı toplantısında Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırski ve diğer komutanların savaş alanındaki durum hakkında raporlarını dinlediğini belirtti.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Stratejik Sanayi Bakanı Oleksandr Kamışin’den cephe ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin bilgiler aldığını söyleyen Zelenski şöyle dedi:

“Bir diğer önemli konu da tahkimat. Başbakan Denis Şmıgal’ın yeni savunma hatlarının inşa hızına ilişkin raporunu dinledim. İki bin kilometre uzunluğundaki 3 şeritten oluşan savunma hattı, büyük bir hedef ancak şu anki hız iyi. İnşa sürecinin zamanında tamamlanmasını umuyorum.”

‘Rus katiller Avrupa’da daha ileri gidemiyor’

Videolu mesajında ulusa seslenen Zelenski Ukrayna hava sahasının güvenliğini artırmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi:

“Rusya hava saldırılarına devam ediyor. Ukrayna’da daha fazla hava savunması olacak, bunun üzerinde aktif olarak çalışıyoruz.”

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in Ukrayna’ya yönelik “beyaz bayrak açma” çağrısına da yanıt veren Zelenski şöyle dedi:

“Rus katiller ve işkenceciler Avrupa’ya doğru daha ileri gidemiyorlar çünkü ellerinde silahlarla, mavi ve sarı bayrak altında Ukraynalı kadın ve erkekler tarafından zapt ediliyorlar. Ukrayna’da bir zamanlar çok sayıda ev ve kilisenin beyaz duvarları vardı ve bunlar artık Rus top mermileriyle yanmış ve parçalanmış durumda ve bu, savaşın durması için kimin durması gerektiği konusunda çok anlamlı bir şekilde konuşuyor.”

Şimdiye kadar Ukrayna Savaşı’nda taraf tutmamaya çalışan Papa Francis Ukrayna’yı “beyaz bayrağı çekerek müzakere etme cesaretini göstermeye” çağırmıştı. Papa arabulucu olmak isteyen çok sayıda ülke olduğunu söyleyerek Türkiye’yi örnek göstermişti. (Papa’nın “beyaz bayrak” çağrısına ilişkin ayrıntılı haberimiz için tıklayın.)

Oscar ödülü alan Mariupol belgeseline övgü

Başka bir paylaşımında Zelenski Oscar ödülü alan Ukraynalı yönetmen Mstislav Çernov’un “Mariupol’da 20 Gün” belgeselini övdü. 96. Akademi Ödül Töreni’nde En İyi Belgesel ödülünü alan filme ilişkin Zelenski “Bu film için ekibe minnettarım. Bu ödül tüm ülkemiz için önemli” dedi.

“Mariupol’un dehşeti asla unutulmamalı. İnsanlık dışı Rus işgalinin halkımıza neler getirdiğini tüm dünya görmeli ve hatırlamalıdır” diyen Zelenski şöyle devam etti:

Şehirler ve köyler yıkıldı, evler yakıldı ve tüm aileler Rus top mermileri tarafından öldürülüp kendi arka bahçelerine gömüldü.

“Mariupol’da kaç kişinin öldüğünü hâlâ tam olarak bilmiyoruz. Ancak uydu görüntülerinde şehrin dört bir yanında binlerce mezarın bulunduğu mezarlıklar görülüyor. Bu belgesel, uluslararası yardımın gecikme veya kesinti olmadan Ukrayna için neden bu kadar kritik olduğunu hatırlatıyor. Rus kötülüğü durmuyor ve barış aramıyor. Mariupol, Bucha ve Rus işgali altındaki diğer şehirlerimize yaptıklarının aynısını ulaşabildikleri her şehre de yaşatmak istiyorlar.”

“Rusya’nın yaşamı yok etmesini hep birlikte engellemeliyiz. Korkusuz ve normal bir hayata dönebilmek için ülkemizi ve tüm insanlarımızı korumalıyız” ifadelerini kullanan Ukrayna lideri sözlerini şöyle noktaladı:

“Dünyada bunu anlayan ve Ukrayna’yı desteklemeye devam eden herkese minnettarım. Rusya’nın savaş suçları hakkındaki gerçeği söyleyen herkese teşekkür ediyorum.”

Papa Francis Ukrayna'yı 'beyaz bayrağı çekmeye' çağırdı, arabulucu olarak Türkiye'yi gösterdiPapa Francis Ukrayna’yı ‘beyaz bayrağı çekmeye’ çağırdı, arabulucu olarak Türkiye’yi gösterdi

 

Daha iyi bir hayat için Rusya'ya göçen Hintli ve Nepalliler kendilerini Ukrayna'da cephede buldularDaha iyi bir hayat için Rusya’ya göçen Hintli ve Nepalliler kendilerini Ukrayna’da cephede buldular

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.