ABD’de siyasetin yükselen figürü JD Vance’in solcu ve LGBT destekçisi trans arkadaşıyla 10 yıllık yazışmaları ortaya çıktı

Donald Trump'ın başkan yardımcısı adayı JD Vance'in üniversite yıllarından arkadaşı, sol liberal ve trans birey Sofia Nelson'la yazışmaları ortaya çıktı. İkili siyaseten anlaşamasa bile gayet iyi arkadaşlar ama bu arkadaşlık 2021 yılında bozulmuş.

Dünya 29 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
J.D. Vance. Fotoğraf: Shutterstock

Cumhuriyetçilerin kasımdaki başkanlık seçimleri adayı Donald Trump kazanırsa yardımcısı Ohio Senatörü J.D. Vance olacak. Zamanında Trump’ın en sert eleştirmenlerinden olan Vance’in attığı bazı mailler ortaya çıktı. Bu mailleri Amerikan gazetesi New York Times ile paylaşan Vance’in Yale Hukuk Fakültesi’ne gittiği zamanlar çok yakın olduğu bir arkadaşıydı: Sofia Nelson.

Vance ve Nelson 2010 sonbaharında hukuk fakültesindeki ilk dönemlerinde yakın arkadaş olmuştu. Nelson 2014’ten 2017’ye kadar Vance ile paylaştıkları mailleri ve kısa mesajları New York Times’a gönderdi. Vance bu mesajlardan bazılarında Trump’ı “ırkçı” ve “ahlaken kınanması gereken bir insan” olarak eleştiriyor. Vance’in geçmişte Trump’tan nefret ettiğini bilmeyen neredeyse yok. Eski başkan Vance’i başkan yardımcısı olarak seçtiğinde Ohiolu senatörün bu konudaki tüm falsoları ortaya dökülmüştü zaten. Ancak bu mesajlar Vance’in bugün çizdiği “aşırı sağcı kültür savaşçısı”ndan farklı bir portre de çiziyor. Çünkü JD Vance’in üniversiteden arkadaşı Sofia Nelson bir trans birey.

Trans arkadaşına nasıl destek oldu?

JD Vance, arkadaşının ameliyatla kadın olduğu dönemde onun hep yanında olmuş. Mesela Nelson cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdiğinde Vance dostuna ev yapımı yemekler getirmiş. İkilinin ilişkileri bu ziyaret sonrası iyice güçlenmiş. Nelson o zamanlar Vance’in kendisine “Ne yaptığını anlamıyorum ama seni destekliyorum” dediğini anlatıyor ve ekliyor: “O zamanlar bu sözler benim için çok şey ifade ediyordu. Çünkü dostluğumuzun temelini böyle attığımızı düşünüyordum.”

Vance’in maillerinden biri 2016 yılına, “Hillbilly Elegy” kitabını çıkardığı zamana dayanıyor. Bu mesajında Nelson’dan özür diliyor çünkü kendi hayatını yansıttığı bu kitapta Nelson’dan lezbiyen olarak bahsetmiş. Oysa Nelson kendisini transseksüel olarak tanımlıyordu. “Hey Sofes, işte kitabımdan bir kesit. Bunu sana övünmek için değil, bu kısmı okuduğunda ‘epey ilerici bir lezbiyen’den bahsedildiğini fark edeceğin için gönderiyorum” diye söze başlayan Vance sözlerine şöyle devam ediyor:

“Senin kendini böyle tanımladığını biliyorum ve bunun için senden özür diliyorum. Umarım alınmamışsındır ama alındıysan da özür dilerim. Seni seviyorum, J.D.”  Nelson’ın aynı gün içinde verdiği yanıt ise “Dostum, ince düşüncen için teşekkürler. Oraya queer radikal pragmatist yazsaydın kimse ne dediğini anlamazdı” şeklinde. Nelson buna ek olarak Vance’den kitabının imzalı bir kopyasını istemiş. Vance Nelson’a hediye edeceği kopyaya “İyi bir dost, Ortabatılı bir arkadaş ve dinsiz bir liberal olmasına rağmen harika bir insan olan Sofia’ya” diye yazmış.

Fotoğraf: New York Times

Polisten nefret eden bir Vance

İki arkadaş çok sık mesajlaşmasa da konuştuklarında o dönem gündemde olan olayları tartışıyor. Ferguson’daki polis şiddetine karşı düzenlenen protestolar, Charleston’daki siyahi kilise müdaviminin katliamı ya da Trump ile 2016’daki Demokrat rakibi Hillary Clinton’ın seçim kampanyaları gibi. Vance mesajlarında Trump’a karşı sert yorumlarının yanı sıra düşünceli tavrıyla da şaşırtıyor.

Örneğin Ekim 2014’teki konuşmalarında Ferguson’daki 18 yaşındaki siyahi Michael Brown’ın beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmesi konusunda Nelson polislerin vücut kamerası takmasının zorunlu olduğunu söylüyor. Vance ise “Polislerden nefret ediyorum. Son birkaç yılda tecrübe ettiğim olumsuz şeyleri düşününce siyahilerin neler yaşadığını hayal bile edemiyorum” diyor.

‘Irkçılığı azaltsa Trump’ı desteklerdim’

Vance’in Trump ile ilgili olarak arkadaşına yazdıkları da şöyle: “Anketlere bakarsanız Trump’ın en büyük desteği ekonomik sorunlardan aldığını görürsünüz.Eğer medya ve hem sağcı hem de solcu elitlerin buna yanıtı ‘Trump’ı destekleyen şu aptal ırkçılara bakın’ demek olacaksa, o zaman Trump’ın adaylığının en önemli dersini gözden kaçırmış olacaklar.” Vance ayrıca “Eğer ırkçılığı biraz azaltsaydı onun en büyük destekçisi olurdum” diye de yazmış.

Nelson Müslüman bir arkadaşının artık başörtüsüyle markete giderken bile kendini güvende hissetmediğini söylediğinde Vance’in yanıtı Trump’ı “demagog” olarak nitelemek olmuş: “Trump’ın söylemleri beni sinirlendiriyor.”

Ve dostluğu bitiren konu…

Nelson LGBTİ+ topluluğunun bir parçasıydı. Oysa Cumhuriyetçilerin Ulusal Kongre’de LGBTİ+’ye bakışı pek iyi sayılmaz. Şu anda Detroit’te avukatlık yapan Nelson geçmişte Vance ile sık sık birbirlerini ziyaret ettiklerini, pandemi zamanları da Zoom’dan görüştüklerini söylüyor. Nelson 2014’te Vance’in düğününe de katılmıştı. Ne var ki iki dostun arkadaşlıkları 2021 yılında bozuldu. Vance Arkansas’ta reşit olmayan çocuklara cinsel kimliklerinin değiştirilmesiyle ilgili sağlık hizmetinin sunulmasının yasaklanmasını desteklediğini söylemişti. Nelson bunun “kendisini derinden yaralayan” sert bir tartışmaya neden olduğunu söylüyor.

Vance o tartışmada Nelson’a, “Bence çocukların trans olmasıyla ilgili mesele o kadar da iyi araştırılmış bir konu değil. Bu da onlara ameliyat yapılmasının bir tür deney olacağı anlamına geliyor” demiş. Nelson’un yanıtı “Fikrini değiştirmeyeceğini biliyorum ama dönüştüğün siyasi ses, hukuk fakültesinde tanıdığım adamdan çok farklı birine ait gibi” olmuş. Vance ise “Seni her zaman seveceğim ama solun kültürel ilericiliğinin normal insanların hayatlarını yaşamalarını zorlaştırdığını düşünüyorum” yanıtını vermiş.

Fotoğraf: New York Times

Nelson Vance’in 2016’da yayınladığı kitaba atıf yaparak NYT’ye “Beyaz işçi sınıfını liberal elitlere anlatan Trump’a karşıt görüşlü biri olarak büyük başarılar elde ederek çok zengin oldu. Şimdi de tam tersini yaparak gücüne güç katıyor” dedi.

Vance’in kampanyasından yanıt: Arkadaşı için en iyisini diliyor

Vance’in kanpanya sözcüsü Luke Schroeder sızdırılan mesajlaşmalarla ilgili olarak “Söz konusu kişinin arkadaşıyla 10 yıllık konuşmalarını gazeteye sızdırması talihsizlik. Senatör Vance siyasi yelpazenin farklı kutuplarındaki kişilerle dostluklarına değer vermekte. 10 yıl önceki bazı görüşlerinin aile kurup baba olduktan sonra değişmeye başladığı konusunda açık görüşlü davranmış, Trump hakkındaki fikirlerini neden değiştirdiğini detaylı şekilde açıklamıştır. Aralarındaki anlaşmazlıklara rağmen Vance Sofia’yı önemsiyor ve arkadaşı için en iyisini diliyor” dedi.

Ohioluların 'Obama'sı, Demokratların 'radikal' MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?Ohioluların ‘Obama’sı, Demokratların ‘radikal’ MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?

Trump ve Vance, Harris'i 'çocuk doğurmamış' olmasından vurmaya çalışıyorTrump ve Vance, Harris’i ‘çocuk doğurmamış’ olmasından vurmaya çalışıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.