Sızdırılan Pentagon belgeleri: Teixeira 15 yılla yargılanacak

Pentagon'un gizli belgelerini sızdıran 21 yaşındaki Douglas Jack Teixeira, Boston'da hâkim karşısına çıktı. 15 yılla yargılanan Teixeira'nın suçları: istihbarat ve savunma bilgilerini sızdırmak, gizli belgeleri yetkisiz olarak almak ve bulundurmak.

Dünya 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Teixeira, 15 yıl ceza alabilir.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) gizli belgelerini ifşa ettiği ortaya çıkan 21 yaşındaki Jack Douglas Teixeira, Boston’da mahkemeye çıkarıldı. 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olan Teixeira, istihbarat ve savunma bilgilerini sızdırmak, gizli belgeleri yetkisiz olarak almak ve bulundurmakla suçlanıyor. İlk suç 10, ikincisi 5 yıla kadar hapis öngörüyor.

Duruşmaya hapishane üniformasıyla prangalı biçimde çıkarılan Teixeira, duruşma salonunda duyulan “Seni seviyorum Jack” sesine, “Ben de seni baba” yanıtını verdi.

Sızan belgelerde, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreçle alakalı değerlendirmeleri ve ABD’nin müttefikleri hakkındaki kritik bilgileri ortaya  saçılmış büyük krize yol açmıştı. Massachusetts eyaletinin Dighton kentindeki evinde gözaltına alınan Teixeira, Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nda görevliydi. FBI tutuklama sonrası, “Ülkemizin ulusal güvenliğini riske atan ve ülkemizin güvenine ihanet edenlerden hesap sormaya kararlıyız” açıklamasını yapmıştı.

1 Mart’ta Discodr uygulamasından paylaşılan belgelerde ABD’nin müttefikleri Ukrayna, Güney Kore, Türkiye’ye ait bilgiler bulunurken, Rus paralı asker şirketi Wagner’in Türkiye’den silah satın almak istediği de bu sızıntılar içindeydi.

ABD'deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlamaABD’deki gizli belge krizi hakkında merak edilen her şey: Sızıntının sorumlusuna iki ayrı suçlama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.