Son turistin 2019 yılında gittiği Kuzey Kore, Rusları bekliyor

Dünyanın kapalı kutusu Kuzey Kore, Covid salgınından bu yana gelecek ilk turistlerini ağırlayacak. Ülkeye bilinen son turist girişi 2019 yılındaydı.

Dünya 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kuzey Kore'de Covid tedbirleri yeni yeni kaldırılmaya başlandı.

Dünyanın en dış kapalı ülkesi Kuzey Kore, 2020 yılında patlak veren Covid-19 salgını sırasında da oldukça gündemdeydi. En sıkı sınır kontrollerini uygulayan ülke, hala daha kapılarını turistlere tam anlamıyla açmış değil. Ancak İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre Pyongyang, bu aralar 2020’den beri ülkeye gelecek ilk turist kafilesine ev sahipliği ypamaya hazırlanıyor.

Pandemi sonrası ilk turistler Rusya’dan

Kafile de, son zamanlarda aralarındaki güvenlik anlaşmalarının öne çıktığı, hatta Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yakın geçmişte ziyaret ettiği Rusya’dan. Rusya’dan gidecek kafile, Covid-19 kapanmalarından bu yana Kuzey Kore’ye giriş yapacak, “bilinen ilk turist grubu” olacak. Reuters’ın Rus yerel yetkililer ve Batılı bir tur rehberinin paylaşımına dayandırdığı haberinde, gezinin planlamasının Rusya’nın Kuzey Kore sınırındaki Primorsky Krai’nin valisinin Pyongyang ziyaretinden hemen sonra gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Vali Oleg Kozemyako, Kim-Putin zirvesinden bu yana yaşanan ikili temasların bir parçası olarak ekonomik bağların güçlendirilmesi adına Aralık ayında Pyongyang’a gitmişti. Gezi öncesinde vali, Rus medyasına turizm, tarım ve ticaret iş birliğini görüşmeyi beklediğini söylemişti.

‘Tur özel koşullar altında gerçekleşecek’

Dört günlük tur, internette paylaşılan programa, göre 9 Şubat’ta başlayacak ve Pyongyang’daki turistik bölgeleri ve bir kayak merkezini kapsayacak. Beijing merkezli Koryo Tours’un Genel Müdürü Simon Cockerell, Reuters’e, Kuzey Kore’deki ortaklarının Rusya ziyaretinin özel koşullar altında devam edeceğini doğruladığını söyledi. Cockerell, “Bu iyi bir işaret, ancak bu seyahatin özel koşulları var haliyle büyük bir turizm akını başlatabileceğini dile getirmeye tereddüt ediyorum. Ancak dört yılı aşkın süredir hiçbir turistin gelmediği göz önüne alındığında, olumlu bir adım olarak görülebilir.”

Kuzey Kore’ye ilk turistlerin Kuzey’in en büyük diplomatik müttefiki ve ekonomik konuda derin ilişkileri olan Çin’den gelmesi bekleniyordu. Ancak Rusya’nın beklenmedik çıkışı, Asyalı gözlemciler için bazı sürprizler yarattı.

Kim ve Putin’in işbirliği sözü

Kuzey Kore lideri Kim ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Eylül ayında Rusya’nın doğusunda araya gelmişti. Kim’in Rusya ziyaretinde iki lider, uluslararası yaptırımlara rağmen birbirlerine ekonomik, siyasi ve askeri cephelerde iş birliğini derinleştirme sözü vermişti. Kim-Putin zirvesi de Kuzey Kore’nin Rusya’ya Ukrayna’daki savaşı için yüksek teknolojili Rus silah teknolojileri karşılığında konvansiyonel silahlar sağladığı yönündeki inancı derinleştirmişti.

Beyaz Saray geçen hafta, Rusya’nın Ukrayna’ya Kuzey Kore tarafından sağlanan füzelerle saldırdığına dair kanıt bulduklarını iddia etmişti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kore, Japonya ve diğerleri füzenin transferini kınayan ortak bir bildiri yayınlamışlardı.

Pandemiden önce Çinli turist akını

Seul merkezli NK News’in tahminine göre, 2019 yılında Kuzey Kore, Çinli turist akınına uğramış, bu da ekonomik sıkıntı çeken ülke için 175 milyon dolara kadar ekstra gelir sağlamıştı.

Kim Jong Un, Putin'i ziyaret etti: Başkanı daima destekleyeceğizKim Jong Un, Putin’i ziyaret etti: Başkanı daima destekleyeceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.