Savaşta tahkimat evresi: Ukrayna sınıra iki bin kilometre hendek kazıyor
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna'ya desteğin devam edeceğini vurgulayarak "Putin'in Ukrayna'daki savaşı kazanması Ukraynalılar için trajedi, bizim için tehlikeli olur" dedi. Filistin'deki savaşa da değinen Stoltenberg, "Erdoğan’ın Hamas’a yaklaşımı NATO için sorun değil" ifadesini kullandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında Ukrayna’daki savaşa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Stoltenberg “Kuzey Amerika ve Avrupa’nın birlikte Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğinden eminim. Savaşın başlangıcından bu yana müttefikler gelişmiş hava savunma sistemleri, muharebe tankları, F16’lar ve seyir füzeleri de dahil olmak üzere Kiev’e benzeri görülmemiş bir destek sağladı” dedi.
“Ukrayna’ya askeri desteğin sürdürülmesi bizim çıkarımıza” diyen Stoltenberg şöyle konuştu:
“Ukrayna’da Putin’in kazanmasının Ukraynalılar için trajedi, bizim için de tehlikeli olduğunu hatırlamanız ve anlamanız gerekiyor. Çünkü burada Başkan Putin’e ve tüm ‘otoriter liderlere’ verilecek mesaj çok önemli. Askeri güç kullandıklarında, uluslararası hukuku ihlal ettiklerinde ve başka bir ülkeyi işgal ettiklerinde istediklerini almaları bizi daha savunmasız hale getirir.”
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’de yaptığı görüşme öncesinde Stoltenberg ayrıca müttefiklere yaptığı çağrıda Rusya’ya karşı mücadelesinde Ukrayna’ya verdikleri askeri destekten vazgeçmemeleri gerektiğine vurgu yaptı.
NATO Genel Sekreteri “Ukraynalılara savaş alanında güçlü kalmaları için ihtiyaç duydukları silahları vermeye devam etmeliyiz ki yarın müzakere masasında güçlü olabilsinler” diye ekledi.
Savaşta Ukrayna’nın ABD’den sonra en büyük ikinci destekçisi olarak gösterilen Almanya’nın katkısını öven, özellikle tank ve uçaksavar sistemlerinin tedariki için Berlin’e teşekkür eden Stoltenberg “Bu katkılar Ukrayna’nın özgürlüğünü savunmasına ve Avrupa’nın güvende kalmasına yardımcı oluyor” dedi.
Gazze’deki savaşa da değinen Stoltenberg Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’a desteğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Alman Basın Ajansı’na (DPA) konuşan Stoltenberg “İttifak içinde farklı görüşlerin olması zaman zaman kolay kabullenilebilecek bir durum değil. Ancak bölgedeki çatışmada bir rol oynamadığımız için bir bakıma söylenenlerin bizim yaptıklarımıza yönelik bir etkisi yok. Erdoğan’ın Hamas’a yaklaşımı NATO için sorun değil” dedi.
VOA Türkçe’nin aktardığına göre NATO’nun bu konudaki tutumunun İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının beklenmesiyle bağlantılı olabileceği yönündeki spekülasyonları reddeden Stoltenberg “Bunlar birbirinden çok farklı iki konu. Türk hükümeti onay için gerekli belgeleri Gazze savaşının başlamasından sonra parlamentoya sundu. Dolayısıyla Ortadoğu’daki krizin ortasında Türkiye bu yılın Temmuz ayında Vilnius’ta yapılan NATO zirvesinde vardığımız ve İsveç’in terörle mücadelede daha fazlasını yapmayı taahhüt ettiği anlaşmayı uygulamaya koymuş oldu” şeklinde konuştu.
NATO Genel Sekreteri başka hiçbir müttefikin Türkiye’den daha fazla terör saldırısına maruz kalmadığını vurgulayarak PKK’nın AB tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17-18 Kasım’da Almanya’ya gelmesi bekleniyor. Alman hükümeti henüz bu bilgiyi teyit etmezken, Erdoğan’ın Hamas’ın bir terör örgütü olmadığı yönündeki açıklaması Almanya’da siyaset dünyasında tepkilere yol açmış, ancak Başbakan Olaf Scholz’un ve diğer hükümet üyelerinin bu konuda yorum yapmadıkları da dikkat çekmişti.
Stoltenberg NATO’nun İsrail-Hamas çatışmasında taraf olmayacağına vurgu yaparak “Uluslararası hukuka saygı gösterilmelidir. Siviller korunmalıdır. NATO müttefikleri, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesini desteklemektedir” dedi.
Berlin’deki temaslarında Ortadoğu’daki durumu ve Hamas’ın saldırısına İsrail’in verdiği karşılığı ele aldıklarını aktaran Stoltenberg “Son haftalarda gördüğümüz acılar kalıcı çözüm için çabalamaktan vazgeçmememiz gerektiğini bize bir kez daha hatırlatmaktadır” dedi.
“Uluslararası hukuka saygı gösterilmelidir. Siviller korunmalıdır. NATO müttefikleri, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesini desteklemektedir” vurgusu yapan Stoltenberg, Gazze’deki savaşın büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının devam ettiğini, bu durumda NATO‘nun, Ukrayna’nın ihtiyaç duyduklarını karşılamayı sürdüreceğini belirtti.
NATO üye ülkeleri daimi temsilcileri heyetiyle Bulgaristan’ı ziyaret eden Geoana, Başbakan Nikolay Denkov ile Novo Selo Kara Kuvvetleri Üssü’nde, NATO himayesinde düzenlenen “Iron Strike-2023” tatbikatını izledi.
Geoana, basına yaptığı açıklamada, “Rusya’nın tehlikeli eylemleri, Karadeniz bölgesinin güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.” diyerek, şunları kaydetti:
“NATO ve müttefikleri, deniz devriye uçakları, AWACS uçakları ve insansız hava araçları kullanarak Karadeniz’deki gözetleme ve keşif çabalarını hızlandırdı. Bulgaristan’ın, Türkiye ve Romanya ile birlikte Karadeniz’de yüzen mayınları arama çalışmalarında işbirliği içinde olmalarından dolayı büyük mutluluk duyuyorum.”
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşta kış koşullarını “avantaj” olarak kullanmaya çalışacağını söyleyen Geoana, “Kış yaklaşıyor. Ukraynalılara, savaş alanında güçlü kalabilmeleri için ihtiyaç duydukları şeyi vermeye ve onlara müzakere masasında daha güçlü bir konum sağlamaya devam etmeliyiz” dedi.
Bulgaristan’ın gelecek yıllarda gayrisafi yurt içi hasılasının en az yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma kararlılığını memnuniyetle karşıladığını belirten Geoana, “Bu da daha fazla savaş uçağı, devriye botu ve piyade savaş aracına dönüşecek. Bulgaristan’ın güvenliğini artıracak ve NATO‘yu güçlendirecek” diye konuştu.